chleb pszenno-zytni z ziemniakami

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Mozna w maszynie ? Probowal ktos ? Moze jest gdzies tutaj o tym w watku, ale nie przebrne tych 10 stron ;)

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Upiekłam - jest jeszcze gorący,ogroooomny bochen chleba. JotHa trochę cięzko się mieszało w maszynie mojej za malo miejsca, musiałam przenieść do dużej michy(trochę późna odpowiedź,ale może się przyda ;) ). Trochę go podjadam- pyszny. Dziękuję za kolejny przepis Mirabbelko :anbetung: :anbetung: :anbetung:
icon_smile.gif
.

brunia

Member
Cze 14, 2006
30
0
0
Pokaż załącznik 144
IMG_4817_chleb_3.jpg

IMG_4811_chleb_2.jpg
pieczony dzisiaj i już muuuusiał być spróbowany, bardzo dobry- oczywiście ,nie ma dużych dziur jak niektóre Wasze chleby ale smak ok. Może kiedyś i moje chlebki będą "dziurawe".Ale nie mam maszyny, nie mam kamienia, nie mam koszyczka
cry_1.gif
Ten chleb jest dopiero moim trzecim .Jestem na początku "chlebowej drogi"
icon_wink.gif
O kamieniu czytałam dużo pozytywnych opinii ,więc chyba zakupię .A właściwie gdzie go można kupić ???

Załączniki

• IMG_4811_chleb_2.jpg
    IMG_4811_chleb_2.jpg
    38.8 KB · Wyświetleń: 3
  • IMG_4817_chleb_3.jpg
    IMG_4817_chleb_3.jpg
    37.5 KB · Wyświetleń: 3

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
jest bardzo piekny bez maszyny, bez kamienia, bez koszyczka!!!!

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
piekny chleb
mniam.gif

az sie nie chce wierzyc, ze to dopiero Twoj trzeci chleb
icon_eek.gif
po co Ci kamien, koszyczek a tym bardziej maszyna, jesli takie ladne chleby Ci wychodza

dodalas chyba mak razowych, nic dziwnego, ze nie ma dziur, ale jest za to duzo zdrowszy
daumen.gif

brunia

Member
Cze 14, 2006
30
0
0
masz rację Mirabbelko, dodałam mąk razowych i momo że zdrowszy to moja rodzinka domaga się raczej bardziej pszennego pieczywa. Będę więc poszukiwała dalej, az znajdę smak ,który będzie odpowiadał większości.A tak wogóle to dzięki za miłe słowa. Muszę przyznać ,że jestem Twoją fanką. Podziwiam przede wszystkim Twoją cierpliwość i umiejętność przekazywania informacji dotyczących pieczenia chleba .
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

bacha

Member
Wrz 15, 2004
461
0
0
brunia, upiecz codzienny mirabbelki, na pewno rodzince posmakuje
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
A mi nie wyszedł
icon_sad.gif
. Zrobiłam z połowy porcji (na szczęście!). Wogóle nie chciał rosnąć. Dałam mu nawet 4h więcej i nic.

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
A mi wyszedł!!! jest już późno ale chyba bym nie zasnęła gdybym się nie pochwaliła:) W ogółe pierwszy raz robiłam ciasto zakwaszane i ono juz mnie miło zaskoczyło, fajnie rosło i miało taką niespotykaną konsystencję. Potem zagniotłam chlebuś, niestety dałam za dużo wody i musiałam dłuuuugo podsypywac mąką. Troche stchórzyłam i dałam chleb do keksówki,bałam się, ze nie będzie trzymał formy, że sie zrobvi płaski. Na początku słabo rósł, w domu troszkę chłodno, ale wsadziłam go do piekarnika na 50 stC i jakos poszło. No i jeszcze w piekarniku urósł!!! Chłebek jest dość cieżki, mimo że robiłam z połowy składników. W smaku pyszny, chos mogłam dać mu jeszcze więcej czasu na wyrastanie, byłyby większe dziury, a tak są drobne. Ma niesamowicie smaczną skórke i faktycznie przypomina taki wiejski chleb. Niebo w gębie - taki chrupiacy z masełkiem i pomidorem albo masełkiem i dżmem. Jestem nim zachwycona!!! A jeszcze trzy dni temu pisałam, ze moim marzeniem jest upiec chleb bez drozdzy, no i prosze, marzenia się spełniają
icon_smile.gif
W piątek znowu go upiekę, z normalnej porcji bo będzie chmara gosci. Spadam do łóżka i życzę Wszystkim dobrej, spokojnej nocy:)

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Tak Bietko, jestm miłośniczką gotowania i pieczenia, a ostatnio sen z powiek spędzało mi pieczenie chlebka. poprzednie były drożdżowe (nie miałam więc satysfakcji), ten jest pierwszy zakwasowy, hurrraaa! Zrobiłam nawet zdjęcia:) Troszkę brak mu do doskonałości, ale to kwestia wprawy, już wiem co poprawić. Zrobiłam za płytkie nacięcia i za krótko wyrastał. ale i tak jest cudny! Narazie nie będę wypróbowywać nowego przepisu, bo ten jest super i w nim będę dochodzić do perfekcji. A teraz zdjecia, a co!

beb.jpg
chlebu_2.jpg
chlebcio3.jpg

Załączniki

• beb.jpg
    beb.jpg
    66.1 KB · Wyświetleń: 3
  • chlebcio3.jpg
    chlebcio3.jpg
    61.9 KB · Wyświetleń: 3
  • chlebu_2.jpg
    chlebu_2.jpg
    68 KB · Wyświetleń: 3

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Gratuluje pierwszego zakwasowca!!! Wyglada pieknie, "crumb" ma jednoliy, moze jedynie na dole powinien odrobine bardziej sie podniesc...
Piekna skorka, z nacieciem na pewno pojdzie ci lepiej nastepnym razem!
Brawo!

circir

Member
Paź 24, 2006
36
0
0
upiekłam ten chlebek , wyszła z niego ogromna porcja, ale to dobrze bo zawsze muszę komuś kawałek odstąpić. mi najbardziej smakował zaraz po upieczeniu, taki gorący z chrupiącą skórką. jeden piekłam w keksówce, a drugi wyrastałam w durszlaku wyłożonym szmatka i niestety przy wyjmowaniu ciasto strasznie przylepiło się do szmatki i wszystko siię rozwaliło, ale w piekarniku jakoś doszedł do siebie, tylko był taki pokrzywiony i nierówny.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
cos dziwnego, cos dziwnego. Dawno go nie pieklam a w tym piekarniku nigdy. Zostawilam w 250 st, podeszlam po 15 minutach a on juz rumiany, postukany głuchy... obnizylam natychmiast do 180, pieklam jeszcze 10 minut - wygladal na coraz bardziej upieczony. W desperacji wetknęłam weń mój superduper termometr. Okazało się ze ma juz w srodku 99 st C (takie chleby są upieczone - czyli skrobia jest zzelatynowana przy jakis 93 st)
WLasnie ste studzi. Boje sie go rozciac
icon_sad.gif
Czemu tak sie stalo?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no i rozkroilam, wyszedł wspaniały. W 20 minut
icon_lol.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Też piekłam dużo krócej niż w przepisie, chociaż ciut dłużej niż Małgosia, bo ja wstawiłam go w garnku do zimnego piekarnika.
Taki wyszedł

R__ne_011.jpg

R__ne_018.jpg

Robiłam z 1/4 ilości składników (250g mąki pszennej, 140g żytniej, pozostałe proporcjonalnie zmniejszyłam). Nie wyobrażam sobie, jaki on musi być ogromny z całej porcji podanej w przepisie. Mój ważył 750g przed ukrojeniem przylepki.

Oto dowód R__ne_016.jpg

Załączniki

• R__ne_011.jpg
    R__ne_011.jpg
    51.6 KB · Wyświetleń: 3
  • R__ne_016.jpg
    R__ne_016.jpg
    39.6 KB · Wyświetleń: 3
  • R__ne_018.jpg
    R__ne_018.jpg
    50.4 KB · Wyświetleń: 3

Pajda

Member
Wrz 6, 2006
16
0
0
Piekę ten chleb conajmniej raz w tygodniu. Zawsze podnosi się na blaszce z najbardziej beznadziejnie wygladajacego placka. Zawsze smaczny, mocno wypieczony i pachnący kminkiem. I tylko jedena rzecz nie pozwala mi być w pełni zadowoloną - kiedy stygnie mieknie mu skórka
icon_sad.gif
I co tu zrobić, żeby skórka była chrupiąca?

Przed pieczeniem psikam woda piekarnik. Potem w trakcie pieczenia psikam kilkukrotnie. I po ostygnieciu chleb ma miękką skórkę.
Raz wsadziłam na dolna półkę pojemnik z woda, ale to juz była kompletna katastrofa! Chleb nie wystrzelił do góry, jak to ma w zwyczaju, a miękki spod musiałam dopiekac. Ostatecznie wyszedł bardzo suchy i...miał miękka skórkę.
cry_1.gif

Z rad, które wyczytałam na forum pozostaje mi jeszcze wysmarowanie skórki woda. Tylko, ze mi się taki matowy, umączony chleb bardzo podoba.
dump.gif

I co tu zrobic z ta skórką
icon_question.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy