- Mar 4, 2007
- 128
- 0
- 0
Upiekłam dziś swój pierwszy chleb
zaskoczyła mnie prostota wykonania i szybkość uzyskania takiego pysznego chlebka
Polecam
Chleb wieloziarnisty
(wg przepisu Komarki z GW)
Na 2 bochenki:
1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut - ja dałam na kaloryfer
Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (10x30). Odstawić do wyrośnięcia (ok 15 minut).
Piec ok 1h w temp. 230ºC.
Smacznego




Chleb wieloziarnisty
(wg przepisu Komarki z GW)
Na 2 bochenki:
1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut - ja dałam na kaloryfer

Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (10x30). Odstawić do wyrośnięcia (ok 15 minut).
Piec ok 1h w temp. 230ºC.
Smacznego


