Ciabatta (bajaderka)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Karmidt, to musi byc kwestia wilgotonosci mąki. Ja tak czasem mam, ze maka tej samej firmyraz bardziej, raz mniej chłonie wodę.

CO do konsystencji ciasta - wcale nei jest takie baaardzo luzne, jest znacznie badziej zwarte niż emigrantowe (w kazdym razie dwa bochenki rosnace obok siebie nie zlewają sie a z emigranta natychmiast robi się placek
icon_smile.gif


do maszyny polecałabym jednak inne chleby niż ciabatta
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
3
0
Problem polega na tym, ze ja w okolo 70% przepisow musze zmienic proporcje. I nie sa to ilosci nieznaczne. Np. robiac chalke zamiast 6 szkl maki daje 4,5!!! Inaczej wychodzi sucha i twarda.
A moze piekarnik elektryczny bardziej wysusza??
A chlebek z przepisu ciabatowego wychodzi bardzo interesujacy.
Dlugo swiezy bo na zakwasie. I skorka ciensza jak u ciabatty, co niepierwszego dnia ma znaczenie.

A ja bez gosci to nie podolam tej ciabacie przecie.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Zamiast winic wode za gesta ;) to ja raczej zwalilabym to na make. Troche jestem zaskoczona bo rzeczywiscie roznice masz dosc znaczne, a wydawaloby sie, ze pieczemy z tej samej maki
icon_smile.gif


Regula z kazdym ciastem dorzdzowym jest taka, ze konsystencja ma byc wlasciwa, a ty dosypujesz maki albo dolewasz plynu zeby te konsystencje otrzymac.

Moze tak jak pisze Malogsimi make masz wilgotna? Ale to bys czula - bylaby wtedy dosc ciezka i niezbyt sypka, mozna wtedy ja podsuszyc ogrzewajac
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hm, a może za długo wyrabiasz, choc zazwyczaj to dobrze robi ciastu... no ale im dłużej się wyrabia tym (dobrze mówię) kula jets bardziej zwarta, mąka bardziej wciąga wodę etc...
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Moze tak jak pisze Malogsimi make masz wilgotna? Ale to bys czula - bylaby wtedy dosc ciezka i niezbyt sypka, mozna wtedy ja podsuszyc ogrzewajac
icon_smile.gif
Kermidt makę ma raczej zbyt suchą ;) , jak do ciasta musi jej dawać o 25% mniej (4,5 szklanki zamiast 6)


Kermidt, spróbuj może z mąką z innego "młyna" - nie wiem, co tam u Was jest
icon_smile.gif

Ja znalazłam jeden młyn, z którego mąki mają wilgotność taką, że pasują do przepisów, i tych mąk sie trzymam. Wcześniej też miałam często za suchą i "cegiełki" :evil: - z tego powodu sposobem pyszny bajaderkowy keks :anbetung: musiałam maczać w kawie, żeby się dał zjeść :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
3
0
maka z innego mlyna

a skad tu niby taki wybor ?

ja bym raczej myslala, ze maka jest bardziej wilgotna, bo wilgotnosc poza okresem zimowym bardzo wysoka.

Jedyny przepis, w ktorym nic nie musialam zmieniac to emigrant.
A za dlugo tez przeciez nie moge wyrabiac skoro robie to w maszynie.

Dodawanie maki jest ok. Natomiast z woda jest trudniej, a tej wlasnie mam na ogol za malo. Jak wlewam wode do maszyny to robi sie straszna breja i chyba to ciasto juz nie jest rowno wyrobine.

MOze ta maka jest inaczej mielona? Oni tu nie maja zwyczaju zamieszczania zbyt dokladnych informacji o produkcie :evil: wiec tak naprawde to ja nie wiem z czego pieke.

Dziekuje za odzew.
A chlebek ciabatowy z maszyny jest bardzo dobrym bialym chlebkiem.
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Pisząc o innym młynie, miałam na myśli innego producenta mąki.
icon_smile.gif
Nie uwierzę, że w sklepie macie tylko jeden rodzaj mąki :shock:

W Twoim przypadku rozwiązaniem byłoby chyba danie do ciasta 3/4 ilości potrzebnej mąki i w razie potrzeby dosypanie. Ja zazwyczaj ten sposób stosuję - ale w zapasie mam 5%, a nie 25%. :mrgreen:

A może kupujesz typ mąki jak do biszkopta (450, albo jeszcze mniejszy numer)? Ona "pije" więcej wody.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Nadia, racja, poryrało mi się
icon_smile.gif


Kermidt
sprawa mielenia rzeczywiście może być istotna, ogolnie im wyzszy numer, tym bardziej ciągnie wodę (dobrze mówię?). Poza tym ja zauważyłam, że z mąki wysokoglutenowej ciasto jest bardziej zwarte niz ze zwykłej. Trzeba probowac, nie ma wyjscia.

A do chleba z maszyny z tego ciasta na ciabatte to naprawde mnie zachęciłaś. Jestem zaintrygowana
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
3
0
DObra, dobra. Ciabatta. Trzy dni jedlismy bez wstretow.

Gluten! Kanadyjskie moga miec wiecej glutenu.
Z biszkoptowej nie robie.
Podzial tutejszy:
maka do wszystkiego , maka do ciast, maka makaronowa,chlebowa i maka pelnoziarnista. KONIEC. Nawet w sklepach ze zdrowa zywnoscia.

Jesli chodzi o producentow - dwoch. DWOCH.
Plus marki "sklepowe". Ale w tych sklepowych to ja rozumiem ze jest maka od jednego z tych dwoch tylko torba wlasnej produkcji
icon_sad.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
CYTATKermidt makę ma raczej zbyt suchą , jak do ciasta musi jej dawać o 25% mniej (4,5 szklanki zamiast 6)
No przeciez ;) :dump:
kermidt, kanadyjska ma wiecej glutenu niz europejska, ale tyle samo co moja ;) I dlatego mnie te dysproporcje dziwia :shock:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no racja! w koncu wysoglutenowa manitoba zwie sie inaczej maka kanadyjska :mrgreen:

w kazdym razie kiedys pisalam, ze jesli zrobi sie emigrantana mace wysokoglutenowej to ani grama maki nie trzeba dodawac, a z tej samej ilosci maki zwykłej wychodzi glut nad gluty
icon_smile.gif


no, czyli po prostu musisz dawac mniej mąki
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Kompletny kotlet! Zapomniałam dodać sól :ugly: :ugly: :ugly: :ugly:
Wygląda ładnie, ale smak może przemilczę

ciabatta1xa.jpg

Nawet zdjęcie mi nieostre wyszło

ciabatta14th.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wyglądają cudnie!! Może użyj ich do knedlików czeskich??
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
wyglądają cudnie!! Może użyj ich do knedlików czeskich??
Dzięki za pomysł :lol:
Tak kocham ciabattkę z sałatką grecką i dziś sałatka dzięki bułeczce zupełnie mi nie smakowała
Lecę więc szukać tych knedlików :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
kasha :bat: to za te sol ;)

No szkoda, bo wyglada super duper
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ałć!!! :oops:
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
A to duże rosnie? Bo mi ostatnio zasmakowała ciabatka, ale taka oryginalna włoska. Miała może ze 4 cm wysokości - sama skórka
icon_smile.gif
tak jak lubie najbardziej.

Aha i czy do tej ciabatki trzeba maszyny?

A i czy wyjdzie z mąki z pełnego przemiału bo ja na mm jestem.
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
1. rosnie tak jak ciabatta
2. nie trzeba, mozna mikserem lub łapką, jak z kazdym drozdowym
3. nie nie wyjdzie. wyjdzie co innego ale napewno nei ciabatta.