Ciasteczka anyżkowe-badeńskie

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Melduję, że je właśnie moja koleżanka produkuje, a kolega, na moje pytanie, czy ciastek z paczki próbował, odrzekł, że te już wyjadł
icon_wink.gif

Boskie są
icon_smile.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
jesli interesuja Was tez 'wariacje' na temat tych ciasteczek, to mam modyfikacje na wersje waniliowa, pomaranczowa oraz z rodzynkami, pistacjami i orzeszkami piniowymi
icon_wink.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ok, sie ciesze
icon_wink.gif


moj przepis (tesciowej znaczy
icon_biggrin.gif
) jest praktycznie taki sam :

4 jajka (230-250g, wazone ze skorupka)
450g cukru pudru
szczypta soli
1 1/2 lyzki anazku ('zgrilowanego' na suchej patelni)
1 lyzka kirschu

(wszystko to dokladnie wymieszac/wyrobic do 'bialosci')
550-600g maki
(dodac, wyrobic, uformowac walek, reszta jak u Ciebie
icon_wink.gif
)

waniliowe:
anyzek zastapic 2 laskami wanilii (ziarenka z srodka
icon_wink.gif
)
rozwalkowac ciasto i wycinac ksztalty foremkami

pomaranczowe:
anyzek i kirsch zastapic 2 lyzkami kandyzowanej skorki pomaranczowej (bardzo drobno posiekanej) i 2 lyzki Grand Marnier
i tez rozwalkowac ciasto i wycinac ksztalty foremkami

z rodzynkami i orzechami:
do ciasta dodac 75g rodzynek, 50g orzeszkow piniowych i 50g pistacji (przed dodaniem maki)
rozwalkowac na wys. ok. 1 cm; nie suszyc ich bo maja miec inny aspekt od tych 'podstawowych'
icon_wink.gif

piec 15 min w 200°; jeszcze cieple pokroic na 'slupki' (ok. 1cm X 4 cm)

mam nadzieje ze cos Was z tego zainspiruje
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
EDIT

ten przepis podstawowy to 'cretes de coq' czyli 'kogucie grzebyki'
icon_biggrin.gif

(nacina sie je w 2 miejscach tylko tak, aby byly 3-grzebykowe
icon_wink.gif

i lekko sie je wygina przed suszeniem, zeby byly takie polokragle)

na te 'wariacje' nie mam osobnej nazwy...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Bea, a moze te Twoje przepisy wyciagnac, jako nowe, bo sie nam pogubia.

A ciasteczka te anyzowe, lekko stracily twardosc lezakujac na talerzu, na stole, czym bardzo zadowolily moja mame
icon_wink.gif

Te moje przypominaja bardzo imbir i chyba nastepnym razem zmienie im ksztalt, bo kurcze nie moge, jak na nie patrze.
icon_mrgreen.gif
dump.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
hmmm... nie wiem czy warto wklepywac osobno, bo to ten sam przepis...
moze Margot to 'doklei' na koncu pierwszego posta? tak chyba bedzie logiczniej
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tak patrze, czy moge ten Twoj post z przepisamy jakos podpiac za Margot, ale jakos nie widze mozliwosci
icon_frown.gif
Chyba, ze czegos nie wiem.

Kusza mnie te pomaranczowe. Ale nie posiadam Drand Marnier. Ba... nawet nie wiem dokladnie co to
icon_wink.gif
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A... Ty wkleilas do swego posta edytujac...
A ja myslalam, ze chodzi o wyciagniecie tego posta z przepisami i wpiecie go jako drugi w tym watku.
Teraz to trzeba na moje wywalic ten post Bea z przepisami plus te nasze rozwazania
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy