ZielonyKot
Member
- Lut 25, 2005
- 422
- 0
- 0
hazo @ 12 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=361810U mnie zakalca nie było, ale mam taki przepis na ciasto bananowe, które wg mnie jest lepsze i łatwiejsze. Zawsze się udaje, a wiele razy i ja i moja córka (która dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni) je robiłyśmy.
4 duże banany
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 kostki masła
1 jajko
Banany rognieść niezbyt dokładnie (mają być grudki - nie miksować). Dodać cukier, mąkę, sodę, jajko i szybko wymieszać łyżką. Dodać roztopione i ostudzone masło i ponownie wymieszać. Piec w formie do keksu (posmarowanej i posypanej bułką tartą) około 1 godziny (czasami ciut dłużej) w temp. 160 stopni C na ciemnobrązowy kolor.
W oryginale jest to przepis na muffinki bananowe podany przez Jagę Hupało w jakiejś gazecie kilka lat temu.Proponuje dla nowego przepisu nowy temat zakładac bo tu zginie w toku romowy nad tytułowym przepisem.
Strasznie sie cieszę że udało mi sie odnaleźć dawno nie zastosowany przepis... zabieram sie za próbowanie wersji z bananów rozmrożonych. Nawet jak wyjdzie zakalec to i tak zjemy![]()
i to z apetytem.
Pimpek @ 7 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=408622A poza tym proszę mi nie wyciągać tego wątku na wierzch bo wsadziłam do lodówki i staram sie zapomnieć i prawie mi się już udało a tu masz... w oczy mi rzucacie
Up![]()
![]()
![]()
Nie broń sie przed lodówką, ona cie woła![]()
hazo @ 12 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=361810U mnie zakalca nie było, ale mam taki przepis na ciasto bananowe, które wg mnie jest lepsze i łatwiejsze. Zawsze się udaje, a wiele razy i ja i moja córka (która dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni) je robiłyśmy.
4 duże banany
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 kostki masła
1 jajko
Banany rognieść niezbyt dokładnie (mają być grudki - nie miksować). Dodać cukier, mąkę, sodę, jajko i szybko wymieszać łyżką. Dodać roztopione i ostudzone masło i ponownie wymieszać. Piec w formie do keksu (posmarowanej i posypanej bułką tartą) około 1 godziny (czasami ciut dłużej) w temp. 160 stopni C na ciemnobrązowy kolor.
W oryginale jest to przepis na muffinki bananowe podany przez Jagę Hupało w jakiejś gazecie kilka lat temu.Hazo, ciasto z twojego przepisu robi się błyskawicznie i jest wspaniałe. Dzięki za przepis.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.