- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Ciasto bananowo - czekoladowe
Akurat miałam do utylizacji dwa spore dojrzałe banany, jak natknęłam się na przepis Ilary na szybkie ciasto z gatunku "goście jadą", do wykonania którego nie trzeba nawet wyciągać miksera - wystarczy widelec i łyżka.
Przepis Ilary wymaga trzech bananów; u mnie z konieczności musiały wystarczyć dwa.
Ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne.
Podaję je w mojej wersji, superszybkiej, niskobrudzącej i uproszczonej, bo nie marmurkowej, a pełnoczekoladowej.
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x11x7:
2 szklanki mąki (ja zazwyczaj piekę z orkiszowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 dojrzałe banany, obrane ze skórki i rozgniecione widelcem na gładkie puree
100 g masła
50 g czekolady (u mnie o zaw. 70% kakao, z dodatkiem skórki pomarańczowej)
3/4 szklanki cukru
2 jajka L
1 łyżka likieru pomarańczowego
1 łyżka esencji waniliowej (u mnie domowej produkcji)
otarta skórka z jednej pomarańczy (nie miałam)
Włączyć piekarnik na 180 stopni C; posmarować masłem i obsypać mąką keksówkę.
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej masło z czekoladą. Wymieszać, lekko ostudzić.
Dodać cukier, wymieszać łyżką lub widelcem do rozpuszczenia. Dolać likier pomarańczowy lub/i esencję waniliową, po jednym jajku, puree bananowe i ewentualnie skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Dodawać partiami suche składniki, cały czas mieszając. Przełożyć do keksówki. Piec około 50 minut - sprawdzić gotowość patyczkiem do szaszłyków.
Odstawić do wystudzenia.
Ilara proponowała oblanie pomarańczową glazurą, a ja z braku pomarańczy przygotowałam polewę czekoladową z pozostałych 50 g czekolady, łyżki masła, kilku łyżek słodkiej śmietanki (do kawy) i łyżki cukru - pudru.
EDIT:
Glazura Ilary:
1 łyżkę stopionego masła wymieszać z 1 - 2 łyżkami świeżego soku z pomarańczy i ok. 1/2 szklanki cukru pudru.
Glazura ma być dość gęsta, ale płynna, więc ilość cukru i soku można regulować do uzyskania idealnej konsystencji.

Akurat miałam do utylizacji dwa spore dojrzałe banany, jak natknęłam się na przepis Ilary na szybkie ciasto z gatunku "goście jadą", do wykonania którego nie trzeba nawet wyciągać miksera - wystarczy widelec i łyżka.
Przepis Ilary wymaga trzech bananów; u mnie z konieczności musiały wystarczyć dwa.
Ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne.
Podaję je w mojej wersji, superszybkiej, niskobrudzącej i uproszczonej, bo nie marmurkowej, a pełnoczekoladowej.
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x11x7:
2 szklanki mąki (ja zazwyczaj piekę z orkiszowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 dojrzałe banany, obrane ze skórki i rozgniecione widelcem na gładkie puree
100 g masła
50 g czekolady (u mnie o zaw. 70% kakao, z dodatkiem skórki pomarańczowej)
3/4 szklanki cukru
2 jajka L
1 łyżka likieru pomarańczowego
1 łyżka esencji waniliowej (u mnie domowej produkcji)
otarta skórka z jednej pomarańczy (nie miałam)
Włączyć piekarnik na 180 stopni C; posmarować masłem i obsypać mąką keksówkę.
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej masło z czekoladą. Wymieszać, lekko ostudzić.
Dodać cukier, wymieszać łyżką lub widelcem do rozpuszczenia. Dolać likier pomarańczowy lub/i esencję waniliową, po jednym jajku, puree bananowe i ewentualnie skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Dodawać partiami suche składniki, cały czas mieszając. Przełożyć do keksówki. Piec około 50 minut - sprawdzić gotowość patyczkiem do szaszłyków.
Odstawić do wystudzenia.
Ilara proponowała oblanie pomarańczową glazurą, a ja z braku pomarańczy przygotowałam polewę czekoladową z pozostałych 50 g czekolady, łyżki masła, kilku łyżek słodkiej śmietanki (do kawy) i łyżki cukru - pudru.
EDIT:
Glazura Ilary:
1 łyżkę stopionego masła wymieszać z 1 - 2 łyżkami świeżego soku z pomarańczy i ok. 1/2 szklanki cukru pudru.
Glazura ma być dość gęsta, ale płynna, więc ilość cukru i soku można regulować do uzyskania idealnej konsystencji.