yrsa @ 20 Aug 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1333196Jaki kurczaczek
Taki żółciutki,bo to z jajek od podwórkowej kurki mojej mamy.A że puszysty,to już zasługa rewelacyjnej receptury![]()
Bo wlasnie cieplutka roladka ciepnieta, jest najpyszna.
ajaj @ 22 Aug 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1334308Bo wlasnie cieplutka roladka ciepnieta, jest najpyszna.O, polemizowałabym![]()
Ja kiedyś znalazłam taką resztke chyba po 3 dniach od upieczenia i wtedy było najlepsze. Ale to tylko jeden raz tak się udało i to przypadkiem.
kwapisz @ 31 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1384719Właśnie po dłuższym czasie przypomniałam sobie o tym cieście. Myślę sobie - zrobie!
Zatem do dzieła - ubić, ciepnąć, podgrzać, wymieszać i na blachę - z papierem a jak!
Dalej siedzimy przed piekarnikiem i pilnujemy - znaczy się ja pilnuję...
Jakieś dziwne to ciasto... Jakieś rzadkie to ciasto...
No dobra minęło 15min zaczeło z wierzchu ciemnieć.
Wyłaczamy piekarnik.
Wyciągamy blachę - uwaga coś nie tak!
No ale nic - może po dodaniu maślanki (bo ja już z różnym nabiałem to robiłam: jogurt, maślanka, kefir, mleko kondensowane były w użyciu) się poprawi.
A gdzie tam - jak było rzadkie tak nadal jest.
O zawinięciu w roladę mowy nie ma. No nic - bierzemy pucharki, łychę i przekładamy deserek z papieru do szkiełek - też się zje
)![]()
Później siedzę i myślę co też ja takiego zrobiłam, że to tak wyszło. Mamżon stwierdził, że chyba coś źle dodałam.. I wtedy mnie oświeciło - nie DODAŁAM a właśnie NIE dodałam!!!
W życiu bym nie pomyślała, że zrobię to ciasto BEZ MĄKI - nawet grama![]()
Ale co nas nie zabije to wzmocni a taka ilość słodkości na pewno pokrzepi po takim występie.
Szczerze polecam taką wersję "ciasta ciepanego" ale zdecydowanie radzę zmniejszyc ilość słodkości czyli miodu i cukru.
Pozdrowionka![]()
![]()
![]()
Świetny opis![]()
Jolan @ 31 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1384744Przynajmniej nie wyciepnęłaś do kosza
Ano nie wyciepałam bo ja oszczędna gospodyni jestem- zwłaszcza jak widac po mące![]()
![]()
A tak wogóle to dzięki Joannas za wskazanie wątku, w którym się okazuje, że takie przypadki (bo uważam, iż nie każda wpadka to tragedia-moi dwaj panowie uwielbiają słodkie) nie są sytuacją wyjątkową.
Jak pisałam co nas nie zabije to wzmocni i ja naprawdę w to wierzę![]()
Reniam_123 - dzięki dzięki dzięki![]()
sabuto @ 7 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1387020O jak się pięknie zwinęłona górze to orzechy? lubię orzechy![]()
Tak, oczechy przyklejone na czekoladzie. Tylko cos sie za bardzo zmielily i sa mniej orzechowe niz chcialam.![]()
MarthaB @ 7 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1387022fajny przepis, koniecznie muszę spróbować. Nie bardzo lubię polewy czekoladowe, ale jakby wierzch też potraktrować śmietaną i jakimiś orzechami to chyba też będzie
Pewnie,że można tylko czy dotrwa bo u mnie znika zanim polukruję![]()
MarthaB @ 11 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1388751W jednym masło, w drugim jajka z cukrem, rondelek![]()
Ja najczęściej piekę jogurtowe ciasto, które się łyżką miesza w jednej misce, więc może rozouszczona jestem pod tym względem
Wczoraj upiekłam ponownie. Urosło mi strasznie wysokie, patyczek cały czas był mokry, więc musiałam dłużej piec. To teraz mam murzynka :/ Nie jest tak smaczne jak ostatnio... Poprzednio zrobiłam z 4 jajek i było ok, teraz dałam jak w przepisie to za duże wyrosłoKupuję jajka wiejskie od sąsiada, są wielkie jak strusie![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.