Ciasto ciepnięte/ ciepane

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
namówiłam Mamę na upieczenie tego ciasta
icon_smile.gif
Pyszne... Ten zapach. Zastanawiam się, czy Wasze ciasta też pachną... herbatą? Nie wiem, może to połączenie miodu i sody? Mama stwierdziła, że od teraz ciasto wchodzi do Jej repertuaru.

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Ja nie trzymam tego ciasta w lodówce, tylko leży sobie normalnie w kuchni, zawinięte w pergamin; nic mu się nie dzieje. Na święta było tyle ciast, że jadło się po kawałeczku i to ciepnięte leżało przeszło tydzień, dopóki nie zniknęło; nic mu nie było. Śmietana robi sie taka jak coś w rodzaju karmelu i nie psuje się.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A to moje ciapniete, zrolowane. Oczywiscie nie cale, bo musialam podzielic z braku naleznie dlugiego talerza

ciapniete1.jpg

ciapniete2.jpg

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Czy to ciasto u Was wyszło takie lekkie, w stylu biszkoptowego? Bo moje jest ciężkie, zbite... takie jakby ciut zakalcowate :roll: . I nie wiem czy takie ma być czy poprostu skopałam? Bo mi się masło nie chciało na puszystą masę utrzeć.....

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Lidqa,
Ale ono jest pyszne... Tylko w porównaniu z tymi na zdjęciach to wygląda jakoś tak :roll: .
Ja nie mogłam utrzeć masła.. to sobie ułatwiłam i od razu wciepałam do miksera jajka plus mąkę i tak ucierałam. Może tutaj tkwi problem :roll:

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Moje ciepnięte, zrolowane, kremem przełożone

rolada9ig.jpg

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Krem zrobiłam z białej czekolady i bitej śmietany.
Rozpuśiłam 2 czekolady, przestudziłam. Ubiłam 500ml śmietanki z 1 śmietan-fixem, powolutku wlałam do tego czekoladę, wymieszałam Rewelacja :mrgreen:

Milunia

Member
Paź 29, 2004
141
0
16
Trochę z blaszki wyszło ale niedużo. Mocno wyroslo i balam się zwijać, przecięłam na 3 częsci i juz jest w lodowce, oczywiscie ukroiłam kawałek, jest puszyste, ale wilgotne - dobre.

MoTyLeK

Member
Lis 26, 2004
170
0
0
Anusiaczku czy Ty nie jestes przypadkiem cukiernikiem? Tak Ci pieknie ta rolada wyszla ze pewnie szkoda bylo zjadac! :wink:

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Kurcze, ci, co zjadali jakoś nie mieli oporów i kroili roladę ile się dało :rofl:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy