Ciasto pijana śliwka

Eloizka

Member
Kwi 21, 2006
3
0
0
Faktycznie - ciacho jest super choć zamiast śliwek zrobiłam z rodzynkami.

ALE
icon_sad.gif
masa mi się zważyła w monencie łączenia masła z jajkami.
Było tak: jajka ubiłam na parze, zostawiłam do wystygnięcia(mikser cały czas ubijał - choć raz przydała się podstawa ), utarłam masło i dodawałam po trochu całkiem zimne jajka. Mniej więcej w połowie dodawania jajek już widziałam, że masa waży się. Ale rodzynki były tak smaczne z wódką :redwine: , że skończyłam ciasto według Waszych wskazówek i było super

Proszę - podpowiedzcie co robię nie tak? A dodam, że to nie pierwsza stracona masa z ubijanych na parze jajek.
Bedę wdzięczna za wszelkie rady.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Eloizka

Member
Kwi 21, 2006
3
0
0
niestety nie mam zdjęć - za szybko zniknęło.

Podgladałam Wasze forum już jakiś czas, aż w końcu zapytałam
choć wydaje mi się że moje rozterki bardziej nadają się
na Forum "Podaj dalej - czyli serwis rad i porad" :oops:
Mam jednak nadzieję że coś podpowiecie :idea:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
mnie sie latwo poloaczylo - ciasto pyszne jak ktos lubi z alkoholem -moja rodzina sie podzielila - ale na takie nierowne czesci bo jutro pieke znowu

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

ALE
icon_sad.gif
Było tak: jajka ubiłam na parze, zostawiłam do wystygnięcia(mikser cały czas ubijał - choć raz przydała się podstawa ), utarłam masło i dodawałam po trochu całkiem zimne jajka. Mniej więcej w połowie dodawania jajek już widziałam, że masa waży się. Ale rodzynki były tak smaczne z wódką :redwine: , że skończyłam ciasto według Waszych wskazówek i było super

Proszę - podpowiedzcie co robię nie tak? A dodam, że to nie pierwsza stracona masa z ubijanych na parze jajek.
Mnie też się zważył krem :lol: ale u mnie to norma :roll: lecz w niczym smakowo to nie przeszkadzało

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
a mógłby ktos podac mi sprawdzony przepis na biszkopt do tego ciasta? nie mam jeszcze swojego przepisu na ciasto biszkoptowe :oops: 8) mam ochote zrobić to ciacho ale boje sie ze mi nie wyjdzie...

infolinia

Member
Lis 17, 2005
260
0
0

ALE
icon_sad.gif

Ja robię tak: wyciągam masło aby nabrało temperatury pokojowej. A na parze ubijam tylko żółtka z cukrem (z białkami krem też mi się zawsze ważył). Gdy żółtka ostygną, miksuję masło na puszystą masę i nadal miksując dodaję po łyżce żółtka. :cheers:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Upiekę ją tatusiowi na niedzielną imprezę. Planuję dzisiaj biszkopt i upijanie śliwek, jutro krem, skladanie i polewa, i na niedzielę powinno byc akurat przegryzione.

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Lisss, sama zobaczysz, jak cudownie się próbuje ten krem, hmmmmm, chyba muszę wymyślić jakąś okazję, żeby powtórzyć :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy