Ciasto "poduszki"

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Pychota!!! Nie zdążyłam zdjęcia zrobić, pochłonęli na ciepło!!!! Z pewnością do powtórki i to z podwójnej porcji! Caritko, super przepis!
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Ewusiek @ 15 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=750705Moni

można włapkę wziąć
icon_biggrin.gif
i się nie rozlatuje (przynajmniej mi tak wyszło)
dziekuje za odpowiedz a wiec bede robic w czwartek
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
moni20 @ 15 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=750753wiem ze nie ma slowa o tym w przepisie ale zastanawialam sie ze wzgledu na ten ser czy sie czasem cos nie popsuje.
Nie, nic sie nie popsuje
icon_biggrin.gif


imamcia @ 15 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=750817Pychota!!! Nie zdążyłam zdjęcia zrobić, pochłonęli na ciepło!!!! Z pewnością do powtórki i to z podwójnej porcji! Caritko, super przepis!
Ale sie ciesze!
banana.gif

bussi.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
W moim rozumieniu to serek twarożkowy drobno zmielony. "quark" się po niemiecku nazywa właśnie twaróg, to nie nazwa produktu, a gatunkowa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wrz 3, 2008
1,371
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
CYTATwiec kupilam zwykly, bedzie ok?
ja mam dziś zamiar kupić jakiś trzykrotnie mielony, a jeśli nie będzie, to jakiś "sernikowy" w wiaderku
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dziewczyny..- quark, to nie twarog.
On jest bardziej delikatny i gladki - tak, jak serek homo.
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Caritka @ 15 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=750891Dziewczyny..- quark, to nie twarog.
On jest bardziej delikatny i gladki - tak, jak serek homo.
kiedys zastapilam w innym ciachu zwyklym homo i mi wszystko poplynelo bo serek byl za delikatny ... wiec jak jestem w pl to kupuje ten trzykrotnie mielony albo biore quark ze soba do pl bo moja babcia bardzo go lubi
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
U nas homo jest bardzo rzadki. Naprawdę. Moim zdaniem (nie, żebym się upierała, to tylko obserwacje) Niemiecki quark jest taki, jak nasze sernikowe twarożki w kubełkach.
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Mała_Mi @ 15 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=750898U nas homo jest bardzo rzadki. Naprawdę. Moim zdaniem (nie, żebym się upierała, to tylko obserwacje) Niemiecki quark jest taki, jak nasze sernikowe twarożki w kubełkach.
przyznaje ci racje Mi moim zdaniem polskie homo sa bardzo rzadkie ... quark nie jest w 100% jak sernikowe twarozki ale moim zdaniem lepiej sie sprawdza jako zastepstwo tego niemieckiego (kiedys gdzies byla dyskusja na ten temat)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Odpowiadajac, ze quark, to nie twarog, sugerowalam sie ta odpowiedzia
icon_biggrin.gif


Mała_Mi @ 15 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=750882W moim rozumieniu to serek twarożkowy drobno zmielony. "quark" się po niemiecku nazywa właśnie twaróg, to nie nazwa produktu, a gatunkowa.
Dla mnie twarog, to zupelnie cos innego, jak quark
icon_wink.gif



p.s. ja w PL pieklam z homo, jak potrzebowalam quarku
icon_mrgreen.gif
-i nie pamietam, ze cos mi poplynelo.
ale to bylo dawno, wiec byc moze teraz, rozrzedzili serki homo
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,352
1,435
113
Też się zgadzam, że polskie serki homo są do tego ciasta za rzadkie. Wg mnie najlepiej sprawdzi się jakiś ser typu Delfiko, Zielona Łąka i im podobne.
Zrobiłam z homo i piszę to z własnego doświadczenia. Nie miałam żadnego "białego" budyniu tylko toffi, stąd mały kontrast. Następnym razem dam po prostu trochę mąki kartoflanej, bo ten kupny budyń to nie za bardzo mi smakuje. Czuję smak budyniu a nie sera.
Ale powiem, że to wcale nie tak łatwo wycisnąć równą kratkę.
icon_mrgreen.gif


DSC02336.JPG DSC02340.JPG

i przekrojony na gorąco

DSC02341.JPG
 

Załączniki

  • DSC02336.JPG
    DSC02336.JPG
    56.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC02340.JPG
    DSC02340.JPG
    76 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC02341.JPG
    DSC02341.JPG
    72.9 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
uuuuuu, jaki ładny!
 
Wrz 3, 2008
1,371
0
0
hmmm, kupialm 3x mielony, najwyzej wezme go troszke mniej i dodam do niego homo albo smietanke to moze konsystencja bedzie ok, kiedys juz tak sernik robilam i fajny wychodzil

w kazdym razie dzieki wszystkim za odpowiedzi, a jak ktos w PL znajdzie tego quarka to powiedzcie gdzie po niego jechac
icon_mrgreen.gif


ja znalazlam cos takiego http://www.osmchojnice.pl/serytw.htm#grani
ale w sklepie nie bylo
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,352
1,435
113
Według mnie taki twarożek granulowany jak pokazałaś nie nadaje się do tego ciasta, ale niech się wypowie Caritka.
Zauważ, że tam w treści masz napisane wszędzie "twarożek", tylko na wieczku "quark". IMHO jest to obliczone na takich nabywców, którzy chętniej kupują to, co ma obcobrzmiącą nazwę. Twarożek to takie zwykłe coś, za to quark - to ho, ho.