Ciasto "poduszki"

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
moje krzywe
icon_mrgreen.gif
wyciągnięte dokładnie 2 minuty temu z pieca ,pachnie -mniam
mniam.gif

ser dałam z wiaderka Delfiko,trochę sie przypiekły,ups
dynia_041.jpg

Załączniki

• dynia_041.jpg
    dynia_041.jpg
    729.1 KB · Wyświetleń: 0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
wg mnie nada sie każdy byle bez rzodkiewek czy szczypiorku-serek czy twaróg śmietankowy tej firmy będzie o.k
pyszne to ciasto
dynia_052.jpg

Załączniki

• dynia_052.jpg
    dynia_052.jpg
    779.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ilona, Margot- sliczne Wam wyszly.
Nie wiem, dlaczego sie czepiacie, ze krzywe
no_shakinghead.gif

-Super, ze Wam smakowalo!
icon_biggrin.gif

bussi.gif

Tabako- witaj na forum
wink.gif

Co do tych serkow- to nie doradze, bo z takich nie pieklam, ani nawet nie mialam ich nigdy w rekach, ani w zasiegu oczu
icon_biggrin.gif

Zaufaj Margot
icon_wink.gif
i wez serek bez zadnych dodatkow. Musi byc naturalny.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Cari - wybrałam najlepsze ujęcie, na którym tych krzywolągów nie widać
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
Caritko, dziękuję za przepis! I znowu podbiłam serce mojego ukochanego
icon_smile.gif

Ciasto piekłam w sobotę, zauważyłam też niezłą popularność tego przepisu w ub.weekend
icon_smile.gif
Ale w sumie to się nie dziwię...
Ciasto bardzo delikatne, puszyste - doskonałe! Jedyny mankament to rodzaj serka jaki sobie wybrałam - sięgnęłam odruchowo po wiaderko z serkiem, w domu okazało się że to nie jest twaróg mielony ale serek homogenizowany i to dosyć rzadki.. Dlatego ta kratka nie wyszła mi taka perfekcyjna jak Tobie, bo moja masa serowa po prostu wylewała się ze szprycy na ciasto, więc ubabrawszy sie po łokcie na szybko machnęłam takie coś co powiedzmy, że było kratką.
Na zdjęciu wykrojony kawałek z ładniejszej części
icon_wink.gif

ciasto.jpg

Załączniki

• ciasto.jpg
    ciasto.jpg
    226.4 KB · Wyświetleń: 0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Aaricia- bardzo sie ciesze
icon_biggrin.gif
bussi.gif
Zdjecie super!
icon_biggrin.gif

Ciasto, rzeczywiscie nie powinno sie wylewac samo ze szprycy...-
- w szoku jestem, ze teraz serki homo sa bardzo rzadkie...

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
oo, jakie apetyczne ciasto.

a jak sie ma ono smakowo do slynnego sernikobrownies? bo planowalam na weekend, ale moze sie skusze na poduszki
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Brownies chyba jest bardziej mokre (z tego co widze pozdjeciach, bo nie pieklam nigdy).
To nawet murzynka nie przypominało, bo pytałam o smak "murzynkoluba"
icon_wink.gif

tabako

Member
Wrz 17, 2008
27
0
0
Więc:
właśnie upiekłam. Ciasto wypoczywa w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach
icon_smile.gif
Mam nadzieję, że bez zakalca ;D Jeśli się udało, to następnym razem używam dwóch porcji sera- na moją blachę, zbliżoną bardzo wymiarami do tej z przepisu, 500 g to za mało. W efekcie poduszkowe paski był dość cienkie i zgubiły się w cieście ^^ Może to i też wina ciasta, ale dość szybko zaczęło mi brakować sera :D A jeśli dostanę stypendium, to zaopatrzę się w szprycę, bo patent z workiem po dwóch krechach mnie wykończył, więc robiłam kleksy łyżką
icon_mrgreen.gif
.
Teraz czekam, aż ciasto wystygnie i będzie można smakować xD Dodaję zdjęcie ciasta w trakcie pieczenia, gdzieś tam nieśmiało plączą się poduszki xD Chyba wygląda jak pociapany czymś wielki chleb, ale ciasto już opadło no i... to mój pierwszy skomplikowany wypiek xD

Pozdrawiaaaam z nadzieją, że będzie co jeść ;D

+
dodaję zdjęcie poduszek po wyjęciu z piekarnika. Potem dorzucę zdjęcie ciasta pokrojonego ;D Aktualnie pękam z dumy. xD

Załączniki

• podusie.jpg
    podusie.jpg
    38.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P924000.JPG
    P924000.JPG
    117.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tabako

Member
Wrz 17, 2008
27
0
0
o kurczę. coś pokręciłam i już nie mogę zedytować mojego wcześniejszego posta, więc piszę drugiego pod poprzednim...
chyba ładnego i smacznego upiekłam zakalca :) ciasto bardzo opadło, jest mokre ii.. no tak. to musi być zakalec ^^ smutno mi. ale jest przepyszny
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• mee.jpg
    mee.jpg
    92 KB · Wyświetleń: 0
  • yy.jpg
    yy.jpg
    122 KB · Wyświetleń: 0

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
moja trzecia próba wygląda podobnie ale NIE JEST zakalcem
icon_mrgreen.gif

ser się utopił, bo nie mogłam wyczuć mąki. Tatko kupił inną niż ja zwykle kupuję (czyli lidlowską) i ciasto było cały czas lejące, chociaż ze trzy dodatkowe łyżki dałam (prawie dwie szklanki mąki).
i tak wyszło the best.
rodzina i ja je kochamy - mniamć
lecker.gif

Caritko ubóstwiam Cię :*
cvety.gif

tabako

Member
Wrz 17, 2008
27
0
0
Moja Mam. wróciła z pracy i powiedziała, że to może wina żółtek, bo żółtka to się powinno do białej piany przez nawet 10 minut ucierać, a ja o tym nie wiedziałam i jak mi po ok. 5 minutach upartego kręcenia nadal piana nie wychodziła, to stwierdziłam, że pewnie już nie wyjdzie i zaczęłam wrzucać do ciasta całą resztę
icon_mrgreen.gif

Żółtka naprawdę trzeba tak długo ukręcać? ;D

tosina

Member
Kwi 11, 2007
20
0
0
No wiec tez sprobowalam .Efekt milam podobny do TWojego Tabaco (sorki jsli rzeinaczylam nick.) Ciasto smaczne , polubila nawet moja corka a ta serowa warstwa dodaje mu wilgotnosci. Myslalam ze poduszki powinny by wieksze.Ale ogolnie udalo sie a do perfekcji je doprowadze jeszcze.

DZiekuje pozdrawiam.

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
wcale nie jest tak rónwno, mogło być lepiej
icon_wink.gif

sera nie wrzucałam w torebkę , ale w szprycę , ale tym razem bez końcówki (za pierwszym razem wyciskałam przez końcówkę , i dwie warstwy kładłam, bo za cienko - zreszta pierwsze wogóle nie było fotogeniczne, i poza tym za gęsto kratkę robiłam). Człowiek się uczy na błędach
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy