Ciasto toffi -bez pieczenia

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Sini, tak to jedno z TYCH ciast
fiesgrins.gif
Wyszło ogromne, chyba przez te biszkopty, krakersy jednak cieniutkie są, a biszkopty trochę grubsze.

Margot, roladki to bardzo cienko rozsmarowany biszkopt z 2 jajek, 60 ml cukru drobnego i 100 ml mąki ziemniaczanej, po upieczeniu od razu okroiłam suche brzegi, posmarowałam cienko dżemem mandarynkowo-bananowym, zwinęłam ciasno roladkę i od razu zawinęłam w cienką folię jak cukierek i do lodówki. Następnego dnia otoczyłam roladkę w kakao i kroiłam na cienkie plasterki. Smaczna wyszła, można w zasadzie kroić na kawałki większe i oblewać polewą- wyjdą takie ciasteczka jak Milki kiedyś były, bo krem można do środka włozyć zamiast dżemu
icon_smile.gif

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
W\g mnie masy budyniowej z litra mleka jest za dużo herbatniki nie mogą jej udźwignąć i się rozciapują
gruebel_2.gif

Załączniki

• Obraz74A3A_023.jpg
    Obraz74A3A_023.jpg
    64.5 KB · Wyświetleń: 0

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Zrobilam to ciacho w zeszly weekend. Goscie byli zachwyceni, a rodzice caly czas skradali sie do kuchni po kolejny kawalek
icon_smile.gif
Dla mnie troszke za slodkie, ale mna sie prosze nie przejmowac, bo karmel, bita smietana i ogolnie ciasta "z lodowki" to nie moja bajka.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Mniam
mniam.gif
wczoraj zrobiłam i właśnie spróbowaliśmy z moim TŻ. Ze względu na to, że nie lubimy bardzo słodkich ciast, poczyniłam pewne modyfikacje:
1. Zrobiłam tylko pół porcji masy budyniowej, dodatkowo dodałam do niej sok i skórkę z całej cytryny.
2. Dałam tylko pół puszki słodzonego mleka.
3. Nie słodziłam w ogóle bitej śmietany, za to dałam 1 łyżkę domowego ekstraktu waniliowego, co daje lekko alkoholowy posmaczek
lecker.gif

Dziękuję Miranko za pyszny przepis
cvety.gif
, na pewno będę powtarzać, bo mało z nim roboty, a bardzo efektowne ciacho
daumen.gif

Jak uda mi sie ukroić jakiś ładny kawałek, to zrobię zdjęcie i wkleję.

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
Również jestem zdania że połowa budyniu wystarczy ,poza tym na spód lepsze są herbatniki bo krakersy się rozwalają-też tak miałaś Izolda?

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Andy8 chyba coś niedokładnie przeczytałaś, bo w przepisie jest wyraźnie podane, że na spód mają być właśnie herbatniki
icon_wink.gif
i ja je dałam na spód, nic się nie rozwala, wygląda super i super smakuje
lecker.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Cholercia a Wy robiłyście do tego ciasta masę budyniową jak w przepisie?
Bo mi nigdy nie wychodzi taka masa gotowana z żółtkami i nie wiem teraz .. zawsze mi płynie chociaż przed ucieraniem pół dnia i masło i budyń stoją w temp. pokojowej. potem w lodówce też się nie ścina ;/

A i jeszcze pytanie do Carmel mam.
Dawłaś w środek jedną warstwę krakersów ?
W ogóle jaka jest u Ciebie kolejnośc warstw ? zrezygnowałaś ze śmietany ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Olcieek a po co Ty trzymasz masło i budyń na wierzchu przez pół dnia? W przepisie jest podane, że masło dodaje się do budyniu, gotuje się wszystko razem, nic nie trzeba później ucierać, ja wylewałam gorący budyń bezpośrednio na herbatniki, nic nie popłynęło, masa ładnie stężała, z tą różnicą, że ja robiłam pół porcji, bo moim zdaniem za dużo tego budyniu na tą ilość krakersów i herbatników.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Ok, ok widzę już że trzeba rozpuścić w tym mleku
icon_razz.gif

Ale cholibcia jest pełno przepisów na krem karpatkowy (budyniowy czy jaką kto tam woli nazwę) i wtedy się uciera zimny budyń z masłem i taki mi nigdy nie wychodzi.

Jak będzie okazja (imieniy taty w lutym :D ) to napewno zrobię to ciasto. Tylko jeszcze się zastanowię czy na biszkopcie czy nie ;)

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
olcieek @ 28 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=653751Cholercia a Wy robiłyście do tego ciasta masę budyniową jak w przepisie?
Bo mi nigdy nie wychodzi taka masa gotowana z żółtkami i nie wiem teraz .. zawsze mi płynie chociaż przed ucieraniem pół dnia i masło i budyń stoją w temp. pokojowej. potem w lodówce też się nie ścina ;/

A i jeszcze pytanie do Carmel mam.
Dawłaś w środek jedną warstwę krakersów ?
W ogóle jaka jest u Ciebie kolejnośc warstw ? zrezygnowałaś ze śmietany ?
jak pisałam zrobiłam na biszkopcie
przekroiłam go dwa razy
biszkopt
dżem
toffi
biszkopt
bita śmietana
biszkopt
toffi
orzechy
IMG_4698.JPG

krakersów nie ma

Załączniki

• IMG_4698.JPG
    IMG_4698.JPG
    182.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy