Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,251
1,804
113
Ha, w Szczecinie też można kupic cebularze, wlasnie takie z makiem i cebula:) Ktos je widac przywiózł z Lublina i zaszczepił.

Zaś autor radośnie plepla o zastepowaniu slodu jeczmiennego cukrem... a potem ciagna sie takie 'madrosci' u kolejnych piszacych o tym, o czym nie maja pojecia.

Upieke dzis cebularze, alboco:)

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
qd @ 7 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1515440Ha, w Szczecinie też można kupic cebularze, wlasnie takie z makiem i cebula:) Ktos je widac przywiózł z Lublina i zaszczepił.

Zaś autor radośnie plepla o zastepowaniu slodu jeczmiennego cukrem... a potem ciagna sie takie 'madrosci' u kolejnych piszacych o tym, o czym nie maja pojecia.

Upieke dzis cebularze, alboco:)
"Alboco" zostaw na kiedy indziej, a jak upieczesz cebularze, to może wstawisz sprawdzony przepis - bardzo proszę. Pozdrawiam.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Świąteczne tarcie chrzanu

Uczony franciszkanin ks. Newarami w „Ozdobach kościoła katolickiego” (1793) tak tłumaczy obecność chrzanu w święconym. „W Polsce święcą chrzan na znak tego, że gorzkość męki Jezusowej tego dnia w słodycz i radość nam się zamienia”. Poświęcony stawiano na stole i zjadano z ćwiartką święconego jajka. Potem już raczono się wymyślnie przyprawionymi sosami chrzanowymi, które zresztą cenione są w wielu kuchniach świata. Wiadomo, że chrzan doskonale podkreśla smak ryb, szynek, kiełbas. Gotowaną wołowinę z sosem chrzanowym, w wielu książkach kucharskich określanym jako „słynny”, podają Francuzi, Niemcy, Anglicy.

Kupowany w sklepie jest zaledwie bladym cieniem chrzanu, który został utarty w domu.

Domowy chrzan

· 2 korzenie chrzanu, dość grube, długości około 20 cm.
· 2 łyżki cukru
· ¼ łyżeczki soli
· 5 łyżek białego octu winnego (najlepszy jabłkowy)
· 1 gożdzik;

Ostrugany korzeń chrzanu ucieramy na drobnej tarce – najlepiej na parapecie przy otwartym oknie. Po utarciu powinniśmy otrzymać 2 szklanki piekących wiórek. Przekładamy je szybko na durszlak i przepłukujemy szklanką wrzącej wody. Czekamy, aż ścieknie część soku.
Teraz gotujemy 1 szklankę wody z cukrem, gożdzikiem i solą. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z octem winnym. Chrzan przekładamy do 2 słoików, zalewamy wodą. Mieszamy i sprawdzamy, czy chrzan jest dostatecznie słodki i kwaśny. Jeśli nie, wsypujemy jeszcze nieco cukru lub wlewamy trochę octu winnego.
W takiej postaci chrzan można podawać już na stół. Ale można łączyć z wieloma smakowitymi dodatkami i tworzyć sosy do jajek, pieczeni, ryb, drobiu i pasztetów.

Żródło: Smaki i aromaty

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Seniorko, przypominam Ci, ze zgodnie z punktem V.7 Regulaminu "Linki do przepisów, albo przepisy niewypróbowane umieszczamy na forum Niebo w gębie.".

Wątek "Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto...", to nie jest najwłaściwsze miejsce na reklamowanie swoich przepisów.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
jaxja @ 9 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1515997Seniorko, przypominam Ci, ze zgodnie z punktem V.7 Regulaminu "Linki do przepisów, albo przepisy niewypróbowane umieszczamy na forum Niebo w gębie.".

Wątek "Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto...", to nie jest najwłaściwsze miejsce na reklamowanie swoich przepisów.
Nie bardzo rozumiem, o któr4y link Ci chodzi.

edit: I co proponujesz, żebym z nim zrobiła.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
seniorka @ 9 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1516038Nie bardzo rozumiem, o któr4y link Ci chodzi.

edit: I co proponujesz, żebym z nim zrobiła.
Pisałam o poniższym poście, który absolutnie nic nowego nie wnosił do niniejszego wątku, reklamował jedynie Twój przepis.
Nie proszę byś cokolwiek z nim robiła, jednak w przyszłości, by działać zgodnie z regulaminem, powstrzymaj się od tego typu działań.

seniorka @ 8 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1515601frykadelki z czerwonym sosem. Do omówienia jutro.

Pozostawiam do Waszego uznania. Mnie smakował. Przepraszam, że nie zamieszczam przepisu, ale znajdziecie go pod linkiem.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ok. Masz rację. Postaram się o tym pamiętać. Pozdrowienia
wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
jaxja @ 9 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1516109Pisałam o poniższym poście, który absolutnie nic nowego nie wnosił do niniejszego wątku, reklamował jedynie Twój przepis.
Nie proszę byś cokolwiek z nim robiła, jednak w przyszłości, by działać zgodnie z regulaminem, powstrzymaj się od tego typu działań.
O ile "MojeGotowanie.pl" to jest Seniorka.
Myślałam że twja uwaga Jaxjo dotyczy postu Seniorki w którym zawarła przepis na chrzan - bo tu nie miejsce na przepisy jak zawsze słyszymy.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Cinka @ 9 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1516114O ile "MojeGotowanie.pl" to jest Seniorka.
Myślałam że twja uwaga Jaxjo dotyczy postu Seniorki w którym zawarła przepis na chrzan - bo tu nie miejsce na przepisy jak zawsze słyszymy.
Cinko, rzeczywiście nie powinnam była pisać, że jest to przepis Seniorki. W dalszym ciągu jednak zamieszczenie tego linku tutaj było niezgodne z regulaminem.
Pisałam to jako moderator, jednak tak samo uważam jako użytkownik forum. Jeśli widzę, że coś nowego zostało dodane do wątku "Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto", to liczę na to, że znajdę tam jakieś wskazówki itp, a nie przepisy, a tym bardziej linki do przepisów.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jaxia, a jeśli chcę zamieścić dłuższe opracowanie, którego nie jestem autorką, jak np.inspiracje dekorowania stołów wielkanocnych (bez przepisów), to niby w jakiej formie mam to podać? Bo poza linkiem, nic mi nie przychodzi do głowy.
icon_rolleyes.gif

edit: a jeśli chodzi o chrzan, nie tarłam go od dłuższego czasu, zwłaszcza na parapecie otwartego okna, bo zamieściłabym w przepisach i nie w takiej postaci. Święty franciszkanin do niczego nie byłby potrzebny. Ja rozumiem, ze jesteś moderatorką, ale już w głowie mi się kręci od tego łamania regulaminu w zwykłych ciekawostkach (mimo że mają ciekawostkowe przepisy). Myślałam że umiemy odróżniać przepisy sprawdzone, zamieszczone w odpowiednich wątkach,a takie jak w tutejszym temacie.
icon_rolleyes.gif

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Kawo, ale Seniorka nie zamieściła tego linka jako przepis tylko jako napomknienie o potrawie, o której chciała napisać coś więcej następnego dnia.

Przyznam że i ja się w końcu gubię czemu ma słuzyć ten wątek - znajduje się w dziale z przepisami, ale przepisów tu nie ma bo temat dotyczy ogólnie pojętym informacjom o gotowaniu i jedzeniu. No to czemu nie można zamieścić linka do jakiejś potrawy i poopowiadać o niej? Bo z tego jak się domyślam Seniorka właśnie tak chciała zrobić
gruebel_2.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
I słusznie się domyślasz Cinko, ale wyszło jak zwykle. Przy okazji przypomniał mi się program nadawany w tvp. Jedną potrawę dano do spróbowania i oceny 10 Polakom. I myślę, że nikogo nie zdziwi, że było 11 opinii (sic).
rofl.gif

edit: a swoją drogą, gdzie mogłabym się przenieść z tym tematem? Może ktoś zaproponuje regulaminowy wątek? Tak bardzo lubię zbierać ciekawostki, itp. rzeczy i dzielić się z Wami na forum. Tylko nie lubię obrywać za to po uszach. Myśle, że tytuł tematu jest ok. - tylko gdzie to zamieścić? Panie moderatorki - liczę na Was.
Dobrej nocy i pozdrowienia
wink.gif
wink.gif

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
index.php?act=findpost&pid=1516215Kawo, ale Seniorka nie zamieściła tego linka jako przepis tylko jako napomknienie o potrawie, o której chciała napisać coś więcej następnego dnia.
Czyli napisała, że smakuje i że nie zamieści przepisu, bo jest pod linkiem. Nie wiem, czy zauważyłaś, ale czegoś takiego tutaj nie praktykujemy.
index.php?act=findpost&pid=1516215No to czemu nie można zamieścić linka do jakiejś potrawy i poopowiadać o niej?
Bo powinna zamieścić przepis we właściwym dziale i wtedy poopowiadać o potrawie. Kłania się regulamin, punkt V.6 i ewentualnie punkt V.7 w przypadku przepisów niewypróbowanych.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
kawazmlekiem @ 10 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1516221Czyli napisała, że smakuje i że nie zamieści przepisu, bo jest pod linkiem. Nie wiem, czy zauważyłaś, ale czegoś takiego tutaj nie praktykujemy.
Zauważyłam że się robi bałagan bo każdy uważa inaczej i po swojemu strofuje Seniorkę cokolwiek nie zrobi.
To że smakuje i że nie zamieści przepisu pojawiło się później, po poście Jaxji - bo w końcu Seniorka też jest zdezorientowana co i gdzie może napisać.
Czemuż to linka nie można podać w temacie w którym nie zamieszcza się żadnych przepisów? Linka do potrawy o której chce się opowiedzieć ( i co o niej wiedzieć warto jak mówi tytuł tematu )- nie podawać przepis. Link jak sądzę miał jedynie pokazać o co chodzi.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy