granola @ 9 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=844430od ponad 10 lat robie takie zawijance ale nazywam je kardamony, gdyz do ciasta daje kardamon
co nadaje im specyficzny smak, oryginalny przepis pochodzi ze Szwecji
, proporcej skladnikow mam inne niz Twoje ale idea jest ta sama sa przepyszne
i znikaja w tempie ekspresowym
Warto je robic i niewazne z jakim nadzieniemUwielbiam orientalne klimaty i mam straszną ochotę na te kardamony!
Granolo, czy mogłabyś podać swoje proporcje (przede wszystkim ile kardamonu)? I czy czasami dajesz do nich jakieś "słone" nadzienie?
Sylvka @ 7 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=853209Uwielbiam orientalne klimaty i mam straszną ochotę na te kardamony!
Granolo, czy mogłabyś podać swoje proporcje (przede wszystkim ile kardamonu)? I czy czasami dajesz do nich jakieś "słone" nadzienie?Daje 2 lyzeczki kardamonu na ciasto zrobione z 1/2 litra mleka,
kardamon musi byc dobrej jakosci, niestety w naszych sklepach pozostawia on wiele do zyczenia
chyba ze sie cudem dostanie jakis naprawde dobry
granola @ 12 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=854827Daje 2 lyzeczki kardamonu na ciasto zrobione z 1/2 litra mleka,
kardamon musi byc dobrej jakosci, niestety w naszych sklepach pozostawia on wiele do zyczenia
chyba ze sie cudem dostanie jakis naprawde dobryDzięki za szybką odpowiedź. Co do kardamonu, to rzeczywiście bywa różnie, ale trzeba próbować!
Pozdrawiam![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.