- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Przepis znalazłam na Cook Talk. Łaził za mną już od dawna. Trochę pozmieniałam proporcje. Ciasto jest cudownie cytrynowe i orzeźwiające.
Składniki:
* 1 szklanka mąki
* 4 łyżki cukru pudru ( z małą górką)
* 110-130 g masła
* szczypta soli
* skórka otarta z 1 cytryny
Wszystkie składniki wyrobic na kruszonkę. Można rękami, można w malakserze. Wysypac na dno formy ( u mnie 25x21cm -mierzony spód blachy) i lekko ugnieśc ręką.
Wstawic do nagrzanego do 180 - 200 stopni piekarnika, na ok. 15 minut.
* sok z 3 cytryn (ok. 1/2 szklanki)
* otarta skórka z 1 cytryny
* 3/4 - 1 szklanka cukru
* 4 jajka
* 2 łyżki mąki ( z małą górką)
* cukier puder do posypania
Całe jajka wbic do miski i dodac cukier. Wymieszac ( nie ubijac) i następnie dodac sok z cytryny razem ze skórką oraz mąkę. Dobrze wszystko wymieszac.
Wyjąc podpieczony spód z piekarnika i wylac na niego masę jajeczno cytrynową. Ponownie wstawic i zapiekac ok. 40 - 50 minut, aż wierzch zrobi się złocisty.
Dobrze ostudzic i pokroic na kwadraty. Posypac cukrem pudrem

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: