Czekolada plastyczna do wykonania róż

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
marchesa @ 28 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=840254Witam i podziwiam.
Mam przy okazji pytanie do Chachu.
Czym pokryłaś tort z różami i jak zrobiłaś to cieniowanie?
Przepis na te mase znalazłam gdzies tu na cc. Aktualnie nie ma mnie w domciu wiec trudno mi dokładnie podac przepis ale sa to rozpuszczone w kapieli wodnej pianki marshmallows. Jedna porcje zrobiłam białą drugą z kakao. Ciezko mi to opisać ale... rekoma uformowałam dwa wałeczki ok 30cm długie, jeden biały drugi brazowy. nastepnie skreciłam je razem i złozyłam na poł i znowu urolowałam wałeczek i znowu na pól. I w zależnosci im wiecej tych powtórzen tym delikatniej sze bedzie cieniowanie. I potem rozwałkowałam i na ciacho.

Ksieżniczko, oczywiscie jak wróce do domu to podam ten przepis chociaz znalazłam go gdzies tu na cc.
 

STANLEY

Member
Sty 29, 2008
55
0
0
h-elen @ 31 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=841360Stanley, róże przepiękne - gratulacje!!! Już widzę efekt końcowy...Mam nadzieję, że zamieścisz fotkę
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 100_0665.JPG
    100_0665.JPG
    77.7 KB · Wyświetleń: 0

STANLEY

Member
Sty 29, 2008
55
0
0

Załączniki

  • 100_0120.jpg
    100_0120.jpg
    942.8 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Stanley, zaspokoiłeś moją ciekawość. Oba pięknie się prezentują. Kropką nad "i" są długie liście w kompozycji. Wielkie słowa uznania, tym razem za całokształt
icon_smile.gif
 

Aelzbieta

Member
Gru 14, 2005
30
2
8
anbetung.gif
anbetung.gif
Bardzo serdecznie dziękuję za przepis, masa jest świetna. Nie miałam syropu kukurydzianego i dałam miód lipowy + czekolada Alpen Gold i masa była super.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
Witam.
Szkoda sprawdzać podczas wykonywania masy ile to jest łyżek po ważeniu, ponieważ syrop ma konsystencję miodu i wiadomo, zawsze zostanie na ściankach naczynia, w którym był ważony, a również i pozostanie na łyżce, choćbyśmy nie wiem jak starali się ściągnąć go z łyżki.
Dlatego najlepiej pobawić się w ważenie i mierzenie na spokojnie bez pieczenia.

Ja róże robię z tzw sztucznego marcepana, który sama sporządzam.
A oto moje próbki:
te__r__ne_kolory.jpg
taca_z_r__ami.jpg
te__du_o.jpg
taca_pe_na_r__.jpg
te___liczne.jpg
torcicho__okr_g_e.jpg
 

Załączniki

  • te__r__ne_kolory.jpg
    te__r__ne_kolory.jpg
    654.1 KB · Wyświetleń: 0
  • taca_z_r__ami.jpg
    taca_z_r__ami.jpg
    6 KB · Wyświetleń: 0
  • te__du_o.jpg
    te__du_o.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • taca_pe_na_r__.jpg
    taca_pe_na_r__.jpg
    10.7 KB · Wyświetleń: 0
  • te___liczne.jpg
    te___liczne.jpg
    962.8 KB · Wyświetleń: 0
  • torcicho__okr_g_e.jpg
    torcicho__okr_g_e.jpg
    660.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 80 ml wody,
  • 1/2 szkl mąki,
  • cukier puder
Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.
Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder.
Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.

Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor)

I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka.

Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko.

Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży.
Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.

bia_y__rodek.jpg

bia_a_w_robocie.jpg

1_r__ycze_ka.jpg
gotowe_listki.jpg
okr_g_y_na_3_rocznic___l.jpg

ca_o___zrobiona_18.06.jpg
 

Załączniki

  • 1_r__ycze_ka.jpg
    1_r__ycze_ka.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 0
  • 4____te_r__e.jpg
    4____te_r__e.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 0
  • bia_a_w_robocie.jpg
    bia_a_w_robocie.jpg
    62 KB · Wyświetleń: 0
  • bia_y__rodek.jpg
    bia_y__rodek.jpg
    4 KB · Wyświetleń: 0
  • ca_o___zrobiona_18.06.jpg
    ca_o___zrobiona_18.06.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 0
  • DWIE_MARCEPANOWE___NA_D_ONI.jpg
    DWIE_MARCEPANOWE___NA_D_ONI.jpg
    35 KB · Wyświetleń: 0
  • gotowe_listki.jpg
    gotowe_listki.jpg
    613.3 KB · Wyświetleń: 0
  • okr_g_y_na_3_rocznic___l.jpg
    okr_g_y_na_3_rocznic___l.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Witam
Mam i ja...
Fotograf ze mnie żaden, więc nie widać ładnego efektu cieniowania płatków. Z róż jestem zadowolona. Zrobiłam z białej czekolady plus barwniki. Wszystko dobrze się lepiło ale wymaga wprawy bo zbyt długie trzymanie powodowało rozmiękczanie płatków. A celowo zrobiłam bardzo cienkie. Jutro położę na torcie dla mamy mojego męża... (żartuję, bo teściową mam ok.)
Do pełni szczęścia potrzebne mi takie czekoladowe pokrycie jak na tortach Stanleya - ale to już wyższa szkoła jazdy...

Oto moja duma...


im000320k.jpg
 

tess16

Member
Maj 11, 2006
148
0
0
Helen, urocze te Twoje różyczki, na pierwszy rzut oka wyglądają jakby były zrobione z karmelu. Tort prezentuje się wspaniale, a mama na pewno będzie wzruszona. Miło mi, że przepis się sprawdził.
Pozdrawiam i życzę dalszych pomysłów tortowych
icon_smile.gif
.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Witam,
Błyszczące róże wyszły po zastosowaniu pyłku perłowego
icon_smile.gif
) Na fotce wyżej są jeszcze surowe...
Nie jestem tylko zadowolona ze złotego barwnika na literkach. Już próbowałam i na sucho i rozpuszczać ale barwnik robi się bardziej zółty i matowy niż złoty - nie znam przyczyny.
Pozdrowionka.
 

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Moje róże z gorzkiej czekolady:
P1030096.JPG
P1030099.JPG

A tu na torcie - do szkoły ( zerówki ) na uroczystość z okazji Dnia Matki
P1030117.JPG
P1030121.JPG

Zdjęcia kiepskiej jakości bo robione późnym wieczorem.
 

Załączniki

  • P1030096.JPG
    P1030096.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 0
  • P1030099.JPG
    P1030099.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 0
  • P1030117.JPG
    P1030117.JPG
    2.8 MB · Wyświetleń: 0
  • P1030121.JPG
    P1030121.JPG
    2.8 MB · Wyświetleń: 0

tess16

Member
Maj 11, 2006
148
0
0
Hokusik, zwykły papier do pakowania można kupić w każdym sklepie papierniczym, a niektóre sklepy używają go do pakowania towarów. Prawdopodobnie poczta też go używa do pakowania paczek. Nie wiem czego można użyć zamiast. Papier musi posiadać własności absorpcyjne, czyli powinien dobrze wchłaniać tłuszcz. Powierzchnia papieru powinna być gładka, bo w innym przypadku na czekoladzie zostają małe kłaczki.
Pozdrawiam, Teresa