Czeskie pierniczki tradycyjne

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
Dzięki helen za odpowiedź
icon_rolleyes.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Trenuję lukrowanie
icon_smile.gif
Super to ciasto na ozdoby , fajnie się wałkuje,a po upieczeniu nie zmienia kształtu!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dzięki Dziewczyny
bussi.gif

Myślałam,że ja jakaś niezgrabota jestem
icon_mrgreen.gif
bo mi ciągle koślawe kreski wychodziły,a to się okazuje,że wszystko zależy od gęstości lukru już załapałam jaki musi być i dekorowanie mnie cieszy
icon_mrgreen.gif
Wcześniej ,albo mi się rozlewało,albo po zrobieniu kropeczki taki dzióbek zostawał
icon_mrgreen.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Sabuto, wielkie brawa! Pieknie! Czyli jaka ma byc gestosc, bo mi tez takie dziobki wychodza. albo w ogole krzywulce.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
mexikana @ 1 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1484370Sabuto, wielkie brawa! Pieknie! Czyli jaka ma byc gestosc, bo mi tez takie dziobki wychodza. albo w ogole krzywulce.
To trudno określić , ale zrobiłam gęstą to mi dzióbki wychodziły to dolewałam po kropli wody mieszałam i wyciskałam i trafiłam, to trzeba samemu wyczuć, a jak za rzadkie to cukru pudru dodać,aż się uda
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Dziekuje
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Potwierdzam, bardzo ladne
icon_smile.gif

Dzis tez piericzylam z tego przepisu i potwierdzam, ze ciasto jest bardzo fajne w uzyciu. Nie trzeba podsypywac, fajnie sie walkuje i wycina. Jutro lukrowanie.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Alez tu pieknosci !
icon_smile.gif

Na co 'kleicie' elemeny chatek ? Swego czasu bardzo sie meczylam z czyms, co ja juz nie nazywalabym karmelem, raczej spalonym cukrem
icon_smile.gif
Na gesty lukier tez probowalam, ale wyjatkowo chatka miala problem, by sie polaczyc. Mozliwe, ze ciasto na akurat tamte pierniczki bylo za meikkie.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Dzieki. Tak sobie uswiadomilam, napisawszy zapytanie, ze chyba najwiekszym problemem byl sam piernik, nie z tego przepisu i moze przez to, ze chlonal 'klej' rozmiekalo wkolo miejsc laczenia i tam sie psulo. Pozniej przeciez robilam choinki laczac na lukier krolewski i wsio bylo, jak trzeba.
Juz nie chcialamwracac do chatek, bo nie mam dla kogo, ale moze teraz....

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Piekna.
icon_smile.gif

Zdecydowalam sie piec te pienriki, ale niestety moje dosc rosly w gore. Spodziewalam sie, ze beda raczej nie az takie.
icon_biggrin.gif

Rozwalkowywalam naprawde cienko ciasto, przeciez nie pierwszy raz pierniki pieke. Pewnie wszytko kwestia indywidualnych odczuc, wszak Maraa podala, ze peirniki rosna, ale mi tak jakos... Zobacze, jak calosc bedzie po zdobieniu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy