Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Iva @ 5 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1351811ale tam całe jajka idą
gruebel_2.gif
można dać same żółtka
gruebel_2.gif

Inna sprawa, to wczoraj zrobiłam ciasto na szarlotki z podwójnej porcji
lecker.gif
Iva zobacz na szarlotkę Bajaderki tam są żółtka https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=773&hl=szarlot*
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Zrobiłam wczoraj (blaty upieklam w piątek)
było hitem imprezy
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif




tylko durna za duże koło zrobilam
dump.gif
i płaska była a na dodatek nie zmiescila sie na paterze, na szczęście mam wielki talerz

kasha @ 29 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1337404Dziuniu dziękuję, no szkoda, że nie ma zastępcy
icon_mrgreen.gif

ze śmietaną to będzie prawie jak Pavlova
icon_razz.gif
Kasia, ze smietana wyjdzie ok 2-3 zl taniej, chyba warto doozyc i zrobic z serkiem
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
Dziś zrobiłam, jeszcze nie krojone, bo się boję zepsuć.
dump.gif

Okropnie wysoki mi wyszedł. W trakcie próbowałam kremu i powiem szczerze, że nie bardzo mi smakował niesłodki krem. Ciekawa jestem jak będzie smakował ze słodką bezą.

573.JPG

A tak wyglądały blaty przed włożeniem do pieca:
570.JPG

Przekroiłam, spróbowałam. Niebo w gębie!
579_001.jpg
 

Załączniki

  • 573.JPG
    573.JPG
    102.8 KB · Wyświetleń: 7
  • 570.JPG
    570.JPG
    44.6 KB · Wyświetleń: 7
  • 579_001.jpg
    579_001.jpg
    115 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kocila

Member
Lis 7, 2011
1
0
0
Do autorki przepisu:
Tort jest cały czas dostępny w cukierniach Sowa. Nie wiem skąd jesteś, ale większość tychże cukierni działa trochę na zasadzie franczyzy i być może właściciel Twojej lokalnej nie zamawia.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Hazo, piękny!
Powiedz jak pieczesz bezę? Trzymasz się dokładnie czasu podanego w przepisie, czy masz może swój patent?
Nie udało mi sie upiec jeszcze białej, równie wysokiej bezy jak Twoja. Przy pieczeniu w 180st z termoobiegiem ona mi sie pali.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
kocila @ 13 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1355741Do autorki przepisu:
Tort jest cały czas dostępny w cukierniach Sowa. Nie wiem skąd jesteś, ale większość tychże cukierni działa trochę na zasadzie franczyzy i być może właściciel Twojej lokalnej nie zamawia.
nikt nie mówił, a przynajmniej ja nie zauważyłam, że tort jest niedostępny w cukierniach
icon_wink.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,949
2,293
113
Hiena @ 14 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1355768Hazo, piękny!
Powiedz jak pieczesz bezę? Trzymasz się dokładnie czasu podanego w przepisie, czy masz może swój patent?
Nie udało mi sie upiec jeszcze białej, równie wysokiej bezy jak Twoja. Przy pieczeniu w 180st z termoobiegiem ona mi sie pali.
Ja nie Hazo, ale się wtrącę. Dlaczego aż 180 stopni? Upiecz tak jak Dziunia opisuje, czyli po włożeniu blatów obniżamy temperaturę do 130 stopni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Źle sie wyraziłam.
Jesli wkładam ja do piekarnika, którym jest temp 180st, a przy termobiegu 200st, to ona natychmiast mi sie pali. Obniżam temperaturę do 120-90st, różnie bo nie wiem czy moja skala wskazuje dokładną temperaturę pieczenia i wtedy beza pada. Nie jest tak wysoka jak na zdjęciach hazo. Suszę ja długo, duzo dlużej niż 1,5h, a mimo to nigdy nie udalo mi się ususzyć jej do końca. Pianę ubijam KA więc nie mam sie do czego przyczepic, jest twarda i błyszcząca jak przekłądam ją na blachę.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
A mi chyba właśnie mocniej teraz grzeje bo piekłam zgodnie z przepisem i mi się trochę sfajczyło , a i biszkopty piekłam jak zawsze i też były bardziej przypieczone
coś wariuje piekarnik mi!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Hiena @ 14 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1355785Źle sie wyraziłam.
Jesli wkładam ja do piekarnika, którym jest temp 180st, a przy termobiegu 200st, to ona natychmiast mi sie pali. Obniżam temperaturę do 120-90st, różnie bo nie wiem czy moja skala wskazuje dokładną temperaturę pieczenia i wtedy beza pada. Nie jest tak wysoka jak na zdjęciach hazo. Suszę ja długo, duzo dlużej niż 1,5h, a mimo to nigdy nie udalo mi się ususzyć jej do końca. Pianę ubijam KA więc nie mam sie do czego przyczepic, jest twarda i błyszcząca jak przekłądam ją na blachę.
Ja swojej nigdy nie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st, bo miałam takie przygody jak Ty. Teraz nagrzewam do 110-120 st. a potem obniżam do 100 i tak suszę 2-2,5 godz. ( czasem w międzyczasie zwiększam do 110, ale po prostu obserwuję i pilnuję tego)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
Hieno, ja nagrzałam piekarnik ustawiony tylko na nawiew (na rysunku mam tylko wiatraczek; przy termoobiegu mam wiatraczek, a nad i pod nim kreski) do 180 stopni. Włożyłam blaty, zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni i ustawiłam na 1,5 godziny nadal z nawiewem. Po tym czasie wyjęłam i sobie pooglądałam. Doszłam do wniosku, że spód jest zdecydowanie za mokry. Wstawiłam jeszcze na 15 minut do piekarnika ustawionego na 125 stopni, ale tylko z dolnym grzaniem (bez nawiewu czy termoobiegu).
Robiłam z 5 białek i 250 g cukru. Moje blaty były dość grube, bo narysowałam okręgi fi 18 cm. W trakcie pieczenia troszeczkę się powiększyły.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,949
2,293
113
Hieno, może Twój piekarnik mocniej grzeje. Daj o 20 stopni mniej. A poza tym tutaj ta beza nie wychodzi taka do końca ususzona, w środku jest miękkawa. Ja tez jeszcze dopiekam pół godziny w 120 stopniach.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy