Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48
I na dowod ostatni kawalek
icon_smile.gif


P2100190.jpg
 

Załączniki

  • P2100190.jpg
    P2100190.jpg
    85.6 KB · Wyświetleń: 5

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
tatter @ 10 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1399709Moj krem przygotowalam dokladnie jak w przepisie, dodajac kilka lyzek bardzo mocnego espresso - super kombinacja smakowa plus tak rozne struktury: chrupkosc i delikatnosc bezy oraz kremowosc masy nadaja calemu deserowi wyjatkowosci, a gdy dodamy do tego prostote wykonania i mozliwosc zuzycia nadmiaru bialek , to otrzymamy prawdziwa perelke wsrod deserow - dacquoise wpisane na Liste Ulubionych.
Dokładnie tak jest, proste do zrobienia, a efektowne i smaczne
icon_smile.gif
Bardzo się cieszę, że tyle osób wypróbowało ten przepis i tylu osobom smakuje
fiesgrins.gif


tatter @ 10 Feb 2013 napisał:
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Jedna moja uwaga, być może cenna.
rofl.gif
Piszę bo straciłam 10 białek i pół kilo cukru
zahnlos.gif


Po dodaniu orzechów i daktyli czy co tam sypiemy, wymieszać naprawdę krótko
fiesgrins.gif
Inaczej beza popłynie.
icon_rolleyes.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,369
2,982
113
.agatka. @ 11 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1399916Jedna moja uwaga, być może cenna.
rofl.gif
Piszę bo straciłam 10 białek i pół kilo cukru
zahnlos.gif

Po dodaniu orzechów i daktyli czy co tam sypiemy, wymieszać naprawdę krótko
fiesgrins.gif
Inaczej beza popłynie.
icon_rolleyes.gif
Ale o tym jest napisane już w pierwszym poście tego wątku:
CYTATWsypać do masy daktyle i orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0

Załączniki

  • Meringue.jpg
    Meringue.jpg
    68.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
tatter @ 11 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1399972No prosze, nie mialam pojecia.

Musze przyznac, ze Twoje dacquoise jest bardziej uniwersalne, a krem z mascarpone szczegolnie tutaj mi pasuje. Tego samego kremu uzylam rowniez do polaczenia bezow i wyszly wysmienite (z odrobina gorzkiej czekolady).
Bardzo ładnie się prezentują
fiesgrins.gif

W sumie to moje jest dużo prostsze ale tamto jednak bardziej eleganckie, na pewno oba są smaczne
icon_smile.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
.agatka. @ 11 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1399976Ja wiem, robiłam wiele razy, ale tym ostatnim jakoś mi się zapomniało...
rofl.gif
dodałam mąkę i ocet, włączyłam robota na maksa na chwilę. Sypnęłam orzechy i żurawinę i coś mi się ubzdurało i dalej miksuję... miksuję...
dump.gif
rofl.gif
Dacquoise wg tego przepisu robiłam w ostatni weekend dwukrotnie. Przeczytałam przepis i wydawało mi się, że go zapamiętałam.
Wyszło obłędnie pyszne, nic nie płyneło, świetnie się ubiło. I dopiero powyższy post sprawił, że powtórnie zajrzałam do przepisu, by sprawdzić, czy faktycznie jest w nim mąka i ocet. Żadnego z tych składników nie dodałam ani za pierwszym ani za drugim razem. Na dodatek po wsypaniu orzechów jeszcze całośc mocno pomiksowałam. Mimo tylu popełnionych przeze mnie błędów, placki wyszły naprawdę wspaniałe.

Ciasto jest genialne! Dziuniu, ogromnie dziękuję za przepis
anbetung.gif
Na pewno wejdzie on na stałe do moich ulubionych.

bbbbbbbbbbbbbbbbbb.JPG
 

Załączniki

  • bbbbbbbbbbbbbbbbbb.JPG
    bbbbbbbbbbbbbbbbbb.JPG
    61.9 KB · Wyświetleń: 4

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Graz, nie wiem, czy nie będzie za słodkie i czy nie popłynie masa, bo czasem tak bywa, np. miód rozrzedza tę masę, więc ostrożnie
icon_wink.gif
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
no fięccccc tak szczerze od serca chlupnęłam tego adwokata i wyszedł pijany dakłazzz
icon_smile.gif
w sam raz na ostatki
cheers.gif
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Krem był bardziej płynny, bo jak mówię - chlupnełam od serca, ale nie wylewał się.
Z kawą lepsze, ale z adwokatem weselsze
icon_mrgreen.gif
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
A ja mam pytanie dotyczace kremu: chcialam zrobic taki krem jak u dziuni ale z mleczna czekolada jako podwojne przelozenie do biszkoptu i przykryc go masa cukrowa - czy ten krem sie nadaje do przykrycia masa cukrowa? nie siadzie? dziekuje za kazda porade.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja myślę, że lepiej spytać dziewczyn w wątku o masie cukrowej, ten krem bazuje jednak na śmietanie i mascarpone, oba produkty dość wilgotne, więc lepiej ich chyba z masą cukrową nie łączyć. No chyba, że oddzielisz masę cukrową od kremu cienką warstwą masy maślanej, to wtedy pewnie się nada.
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Dzisiaj pobiłam rekord gapiostwa.Popędziłam do sklepu po daktyle i orzech.Pianę wymieszałam,wyłozyłam na papier, wstawiłam do piekarnika i co widzę na blacie -dodatki.Wyjęłam placki i sypnęłam je na wierzch.Niestety daktyle musiałam wydłubywać bo skamieniały.Ale ogolnie super smaczniusie wyszło.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy