Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
390
83
Owszem tłumaczy
icon_smile.gif

Ale chciałam odnieść się do oryginału
icon_wink.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
390
83
To w cukierni dostajesz na talerzyku kawałek rozwalonego ciastka. A jak kupiłam cały, to też wyglądał jak już po małym wypadku...
icon_wink.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Chyba ważne jakim nożem się kroi. Panie się widocznie nie przykładają.
A cały po wypadku? To dziwne, bo tani nie jest
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
U Sowy beza jest inna, bardziej krucha, a jednocześnie miękka, ma mniej chrupkiej skórki, ta JotHy wygląda ze zdjęcia podobnie, jak ta u Sowy. Na pewno receptura jest inna, być może używają białek w proszku i glukozy, pieką w profesjonalnych piecach, to wszystko ma wpływ na wygląd i konsystencję blatów, i zawsze będzie inne niż blaty upieczone w domowych warunkach. Faktycznie ciężko ukroić ładny kawałek dacquoise z cukierni, u mnie panie grzeją nóż pod parą z ekspresu do kawy i dopiero wtedy kroją, ale też nie uzyskują równych i niepokruszonych kawałków. Zresztą domowa wersja też bywa kapryśna i nie zawsze wygląda jak na moim ostatnim zdjęciu, taki równy kawałek lepiej wychodzi gdy jest duży, wąskie są zazwyczaj mniej ładne
icon_wink.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
390
83
Dziewczny, dzisiaj zamierzam popełnić po raz pierwszy dakłasa i mam takie pytania:
- czy jak jest termoobieg to też zmieniać blachy miejscami?
- cały czas piecze się na termoobiegu? tzn. 1,5 godz. w 130 stop.?
- czy jak dzisiaj zrobię blaty, to jutro spokojnie sobie uzupełnię kremem bez szkody dla smaku? Jest gorąco i się boję, że popłynie, a nie mam takiego miejsca, żeby było dużo chłodniej...

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
-Ja zamieniam, bo nie dowierzam termoobiegowi,
- tak robię, a czasami dłużej w 120,
- zawsze tak robię i mi smakuje, ale moja mama mówi, że takie, które postoi z kremem (oczywiście w lodówce), na drugi dzień jest lepsze i lepiej się kroi.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
390
83
Hmmm, no to będzie musiało być mniej dobre
icon_wink.gif

Dzięki za odpowiedzi. Czy mascarpone z lidla albo biedronki może być? i śmietana też z nich? Bo mam najbliżej, a tak, to będę się musiała wybierać gdzieś dalej...

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Mascarpone daję biedronkowe, ale śmietanę 36% Piątnicy. Ani w L, ani w B jej nie ma, niestety.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
390
83
Czyli i tak po wszystko podjadę gdzieś indziej...
anbetung.gif

A wystarczy je trzymać w lodówce czy trzeba do zamrażalnika?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Bez daktyli i orzechów, ale za to z malinami:

dacquoise_z_malinami.jpg

dacquoise_z_malinami1.jpg

Mascarpone i kremówka z Biedronki.

Załączniki

• dacquoise_z_malinami.jpg
    dacquoise_z_malinami.jpg
    88.3 KB · Wyświetleń: 16
  • dacquoise_z_malinami1.jpg
    dacquoise_z_malinami1.jpg
    90.3 KB · Wyświetleń: 16

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Uzależniłam już od tej bezy cała masę osób :D
ostatnio klientka stwierdziła, że ta beza jest o niebo lepsza od bezy jaką jej zaserwowano u p. Gesler, nawet sobie nie wyobrażacie jak urosłam :D
Stokrotne dzięki za przepis
anbetung.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wpisalam dacquoise w wersji oryginalanej (tej z pierwszej strony watku) na liste slodkosci, ktore wykonam na przyjecie sylwestrowe w tym roku. Robi sie bez roblemu, szybko sklada, w dodatku krem mozna zrobic wczesniej. Oprocz tego, mam tez 30 Mont Blanc i tort orzechowy.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Nie czytałam postu Tatter, ale właśnie niedawno skończyłam sylwestrowe dacquoise:

dacquoise.jpg

dacquoise2.jpg

Załączniki

• dacquoise.jpg
    dacquoise.jpg
    61.9 KB · Wyświetleń: 16
  • dacquoise2.jpg
    dacquoise2.jpg
    106 KB · Wyświetleń: 16

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Musze dopisac sto pochwal ktore otrzymal niniejszy dacquoise w sylwestrowa noc - wszyscy, ktorzy sprobowali byli zachwyceni i nie zlicze ile osob pytalo o sposob wykonania lub caly przepis. Mowiono: "cos jak pavlova tylko tysiac razy lepsze. Powiem tylko, ze te na przyjecie zrobilam z 10 bialek i calosc byla ogromna. Gosci jednak bylo sporo wiec kazdemu przypadl tylko maly kawaleczek.Tak ze Dziuniu - wyrazy uznania i podziekowania za przepis, po raz kolejny.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Też dziś zrobiłam z 10 białek ku radości wszystkich stołowników, delektujących się jego smakiem - można było brać dokładki.
icon_smile.gif

dacquoise.jpg

Załączniki

• dacquoise.jpg
    dacquoise.jpg
    96.2 KB · Wyświetleń: 16

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy