Sinistra @ 20 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=729742Sywla, jakich śliwek użyłaś? I jak smakują po upieczeniu?
Do ciast używałam zawsze tylko węgierek. Nigdy nie próbowałam piec z innymi. jakich gatunek pozawęgierkowy się nadaje do ciast?Kochana Sini, teraz nie ma Wegierki Zwykłej, jeszcze poczekamy , ale jest odmiana Herman, albo inne podobne do Wegierki (bo z tej samej grupy). Myślę że można je dać do ciasta. Ja dałam do cista proszkowego i były dobre. Mam zamiar te śliwki w najbliższym czasie do drożdżówki dodać.
Jeśli chcesz poczytać o śliwkach to proszę: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2422
![]()
![]()
![]()
orelia @ 23 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=730805Ja właśnie robię tą drożdżówkę i mam właśnie śliwki Herman!!
Zobaczymy co wyjdzie!No to super!!! Proszę o fotki tego smakołyku![]()
hofi @ 23 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=730839No to super!!! Proszę o fotki tego smakołyku
Hofi fotek nie będzie bo się zagapiłam i za długo zostawiłam drożdżówkę w piekarniku i mało fotogeniczna była, piszę była bo już zjedzona bo mimo wszystko ( z wierzchu trochę zeskrobałam) bardzo smakowita wyszła![]()
![]()
abbra @ 11 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=802992Następnym razem zrobię ze śliwkami ( dzisiaj nie zdążyły mi się rozmrozić )Zawsze rozmrażasz owoce do ciasta?
Sinistra @ 12 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=803059Zawsze rozmrażasz owoce do ciasta?Do zwykłych , proszkowych babek itp. niekoniecznie , ale do drożdżowego trochę się bałam dawać zamrożone . Nie wiedziałam , czy ciasto z zakalcem mi nie wyjdzie przez to ...
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.