e-lunia @ 3 Jun 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=984403Ile dajecie gram masła ? w sumie teraz kostki mają 200 gram, to 1/4 wychodzi 50 gram ? no chyba, ze to jakiś stary przepis
tez mam zawsze ten problem, dalam 55 g![]()
na zawsze tylko swieza drozdzowke zjadalam, ale ta byla super nastepnego dnia!! nawet lepsza niz po upieczeniu!!
samanta @ 29 Jun 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=993949Czy do podwójnej porcji naprawdę trzeba dać aż 2,5 saszetki suchych drożdży? Bo nie mam normalnych a zapomniałam w sklepie, po co poszłam i kupiłam lody .
Help bo pilne to jest....Tak, do podwójnej porcji trzeba dać 2,5 saszetki suchych drożdży![]()
Drożdżówka iście niebiańska, tak jak sama nazwa wskazuje. Ostatnio piekę dużo drożdżowego ciasta i każde z nich jest bardzo dobre - lubimy drożdżowe - ale to naprawdę jest idealne. to już druga obok wielkopolskiej idealna drożdżówka. Tylko tam idzie 7 jajek, a tu dałam 3 cale i jedno żółtko do podwójnej porcji. Zaczęłam od ubicia jajek ze szczypt ą soli i z cukrami, czyli inaczej niż w przepisie, a potem mąka zmieszana z suchymi drożdżami, na końcu stopione masło w 3 porcjach. Rosło pięknie, pachniało obłędnie, smak, jak to niebiańskie smaki - powalający. Jako jedna z nielicznych drożdżówek przeszła pomyślnie test zgniotu: Wystudzone całkiem ciasto nacisnąć dłonią i spłaszczyć, puścić i czekać aż wróci do poprzedniego kształtu.
Jest lekka jak puch, naprawdę ją polecam i dziękuję za przepis.
![]()
![]()
Od spodu upiekła się tak samo idealnie jak z wierzchu.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.