Drożdżówki fantazyjne

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Joanna @ 28 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=457349Alisiu, jak widać, każda potwora znajdzie swego amatora... Ja wolę jednak mniej rumiane....
icon_mrgreen.gif

Bułeczki Janki są zdecydowanie bardziej w moim typie.
icon_smile.gif
mniam.gif


A rulonik tnie się na kształt trapezu. Każdy taki trapez kładzie się na szerszej podstawie, a potem sciąga do środka wierzchnią wartwę ciasta, by odsłonić cynamonowe "słoje".
Dzięki Joanno za oświecenie
anbetung.gif
A bułeczki i tak wyszły Ci cudne, Jance również
icon_mrgreen.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
cudne te drożdżówki, wciąż mnie zachwyca ciasto drożdżowe i te wszystkie formy, które z niego można wyczarować!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,544
1,315
113
Ptaszki mnie zauroczyły.
icon_smile.gif
Słodkie. Idealne na wiosnę.
icon_smile.gif
Szkoda, że nie działa link do galerii Bajaderki.....
 

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Hej, co to za ostrzeżenie pojawiło sie w moim profilu
gruebel_2.gif
czyzbym coś zbroiła???? Może mnie ktoś oświecić
anbetung.gif
plissss!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Joanna @ 28 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=457349Nie bardzo rozumiem, o co pytasz. Chodzi Ci o to, że sa cieńsze od spodu niż z wierzchu?
To kwestia ilości nadzienia i odpowiedniego zawijania. Ja swoje drugie drożdżówki zawijałam paskami dookoła tak, by miały jednakową grubość na dole i na górze.
Chodzi mi o oryginalna forme buleczek. Z tym grzebykiem. W przekroju widac, ze na spodzie jest bardzo malo ciasta. Czy to moze znaczyc niewlasciwe nadzienie? Za ciezkie czy za mokre?
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
alisia @ 28 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=457318Joanno, są cudne! Uwielbiam takie przyrumienione drożdżówki
mniam.gif
Mam jedno pytanie, jak zwijać te drozdżówki, aby tak ładnie wyglądały? Chyba jakaś tepawa jestem, bo nie bardzo do mnie zdjęcia z tej francuskiej strony przemawiają
dump.gif
Najpierw w rulon i co dalej? Jakoś ten rulonik przecinać, czy jak?
Chodzi mi o te z cynamonem.
Rulon trzeba przecinac tak: / \ / \ / \. Potem trzeba chwycic palcami pd wezszej strony i docisnac brzegi do siebie. Mam nadzieje, ze da sie zrozumiec.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,145
263
83
kermidt @ 1 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=457877Chodzi mi o oryginalna forme buleczek. Z tym grzebykiem. W przekroju widac, ze na spodzie jest bardzo malo ciasta. Czy to moze znaczyc niewlasciwe nadzienie? Za ciezkie czy za mokre?
Kermidt, popatrz na zdjęcia (na 1 stronie tego wątku), na których jest pokazane, jak to się zwija i sama sobie odpowiesz. A jak nie, to ja Ci powiem. Nadzienie leży przecież na jednej warstwie ciasta, przykryte jest drugą i na to jeszcze idzie trzecia warstwa - paseczki. I tu masz odpowiedź na pytanie - dlaczego na spodzie jest mało ciasta. A nadzienie moje i Joanny nie było ani za ciężkie ani za mokre. Te bułeczki po prostu takie mają być.
icon_wink.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
zrobiłam wczoraj te cynamonowe, śliczne wyszły (co prawda z mojego przepisu z olejem, ale to mało istotne)
 

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
drozdz.jpg

To moje pyszności z wtorku.


A te cynamonowe to robiłyście z tego samego ciasta? Piękne są!
 

Załączniki

  • drozdz.jpg
    drozdz.jpg
    81.1 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,544
1,315
113
alisia @ 2 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=458799Dziewczynki, ile to jest 260 g mleka? Chodzi mi o mililitry, ewentualnie szklanki.
Moja waga wykazała, że 260 g mleka =250 ml

kika @ 2 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=458742Pokaż załącznik 6625

To moje pyszności z wtorku.
A te cynamonowe to robiłyście z tego samego ciasta? Piękne są!
Kiko, absolutnie piękne!

Cynamonowe robiłam z tego samego przepisu.

hazo @ 1 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=458011Kermidt, popatrz na zdjęcia (na 1 stronie tego wątku), na których jest pokazane, jak to się zwija i sama sobie odpowiesz. A jak nie, to ja Ci powiem. Nadzienie leży przecież na jednej warstwie ciasta, przykryte jest drugą i na to jeszcze idzie trzecia warstwa - paseczki. I tu masz odpowiedź na pytanie - dlaczego na spodzie jest mało ciasta. A nadzienie moje i Joanny nie było ani za ciężkie ani za mokre. Te bułeczki po prostu takie mają być.
icon_wink.gif
Kermidt, tak jak Ci wcześniej pisałam, piekąc drugi raz te bułeczki zawijałam paski z "grzebyka" dookoła bułeczki, tak, aby zarówno na górze, jak i na dole była podwójna wartwa ciasta. Jak piekłam pierwszy raz, zrobiłam tak jak pisze Hazo. Dlatego ciasta na spodzie było mało.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0