Janka @ 28 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=457347A oto moje bułeczki Pokaż załącznik 6571Te czekaja u mnie w kolejce: tez je wypatrzylam. Sliczne.
Janka @ 28 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=457347A oto moje bułeczki Pokaż załącznik 6571Te czekaja u mnie w kolejce: tez je wypatrzylam. Sliczne.
Joanna @ 28 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=457349Alisiu, jak widać, każda potwora znajdzie swego amatora... Ja wolę jednak mniej rumiane....![]()
Bułeczki Janki są zdecydowanie bardziej w moim typie.![]()
![]()
A rulonik tnie się na kształt trapezu. Każdy taki trapez kładzie się na szerszej podstawie, a potem sciąga do środka wierzchnią wartwę ciasta, by odsłonić cynamonowe "słoje".Dzięki Joanno za oświecenieA bułeczki i tak wyszły Ci cudne, Jance również![]()
![]()
alisia @ 1 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=457859Hej, co to za ostrzeżenie pojawiło sie w moim profiluczyzbym coś zbroiła???? Może mnie ktoś oświecić
plissss!![]()
Joanna @ 28 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=457349Nie bardzo rozumiem, o co pytasz. Chodzi Ci o to, że sa cieńsze od spodu niż z wierzchu?
To kwestia ilości nadzienia i odpowiedniego zawijania. Ja swoje drugie drożdżówki zawijałam paskami dookoła tak, by miały jednakową grubość na dole i na górze.Chodzi mi o oryginalna forme buleczek. Z tym grzebykiem. W przekroju widac, ze na spodzie jest bardzo malo ciasta. Czy to moze znaczyc niewlasciwe nadzienie? Za ciezkie czy za mokre?
alisia @ 28 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=457318Joanno, są cudne! Uwielbiam takie przyrumienione drożdżówkiMam jedno pytanie, jak zwijać te drozdżówki, aby tak ładnie wyglądały? Chyba jakaś tepawa jestem, bo nie bardzo do mnie zdjęcia z tej francuskiej strony przemawiają
Najpierw w rulon i co dalej? Jakoś ten rulonik przecinać, czy jak?![]()
Chodzi mi o te z cynamonem.Rulon trzeba przecinac tak: / \ / \ / \. Potem trzeba chwycic palcami pd wezszej strony i docisnac brzegi do siebie. Mam nadzieje, ze da sie zrozumiec.
Linn @ 1 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=457887Rulon trzeba przecinac tak: / \ / \ / \. Potem trzeba chwycic palcami pd wezszej strony i docisnac brzegi do siebie. Mam nadzieje, ze da sie zrozumiec.Jesli się przeczyta 2 razy spokojnie spogladając na zdjecie, to człowiek rozumie - dzieki![]()
![]()
kermidt @ 1 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=457877Chodzi mi o oryginalna forme buleczek. Z tym grzebykiem. W przekroju widac, ze na spodzie jest bardzo malo ciasta. Czy to moze znaczyc niewlasciwe nadzienie? Za ciezkie czy za mokre?Kermidt, popatrz na zdjęcia (na 1 stronie tego wątku), na których jest pokazane, jak to się zwija i sama sobie odpowiesz. A jak nie, to ja Ci powiem. Nadzienie leży przecież na jednej warstwie ciasta, przykryte jest drugą i na to jeszcze idzie trzecia warstwa - paseczki. I tu masz odpowiedź na pytanie - dlaczego na spodzie jest mało ciasta. A nadzienie moje i Joanny nie było ani za ciężkie ani za mokre. Te bułeczki po prostu takie mają być.![]()
alisia @ 2 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=458799Dziewczynki, ile to jest 260 g mleka? Chodzi mi o mililitry, ewentualnie szklanki.Moja waga wykazała, że 260 g mleka =250 ml
kika @ 2 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=458742 Pokaż załącznik 6625
To moje pyszności z wtorku.
A te cynamonowe to robiłyście z tego samego ciasta? Piękne są!Kiko, absolutnie piękne!
Cynamonowe robiłam z tego samego przepisu.
hazo @ 1 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=458011Kermidt, popatrz na zdjęcia (na 1 stronie tego wątku), na których jest pokazane, jak to się zwija i sama sobie odpowiesz. A jak nie, to ja Ci powiem. Nadzienie leży przecież na jednej warstwie ciasta, przykryte jest drugą i na to jeszcze idzie trzecia warstwa - paseczki. I tu masz odpowiedź na pytanie - dlaczego na spodzie jest mało ciasta. A nadzienie moje i Joanny nie było ani za ciężkie ani za mokre. Te bułeczki po prostu takie mają być.
Kermidt, tak jak Ci wcześniej pisałam, piekąc drugi raz te bułeczki zawijałam paski z "grzebyka" dookoła bułeczki, tak, aby zarówno na górze, jak i na dole była podwójna wartwa ciasta. Jak piekłam pierwszy raz, zrobiłam tak jak pisze Hazo. Dlatego ciasta na spodzie było mało.![]()
Joanna @ 2 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=458806Moja waga wykazała, że 260 g mleka =250 mlDzięki Joasiu, ja swojej wadze nie wierzę do końcaKiko potwierdzam-piękne![]()
![]()
Joanna @ 28 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=456959... na francuskiej stronie podanej przez Linn:
http://martinecuisine.canalblog.com/archiv...ches/index.htmlBośku, jakie tam są piękne przepisy, kto je teraz przetłumaczy, no kto??![]()
Chociaż na te pikne bułeczki mąką posypane i na te paluchy, tak na początek co? Kto zna te mowę? Przyznac się! Uprzejmie proszę![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.