Fefernuski kociewskie.*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Imo dołożyć, nie tylko ze względu na słodycz, ale na zbyt luźną konsystencję ciasta.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,637
1,188
113
Dołożyłabym składników tyle co przepis stanowi. Za jednym zamachem zrobisz podwójną porcję i będziesz miała "na później"
icon_mrgreen.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Moje już zapuszkowane.
Wyjątkowo pyszne mi wyszły, dałam 3 różne miody i może dlatego takie pyszne.
Lukry też miałam różne- jeden z dodatkiem cynamonu,drugi z dodatkiem kakao i jeszcze jeden z dodatkiem cappuccino.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,545
1,657
113
Czy bez amoniaku fefernuski też wyjdą dobre? Czym, ewentualnie, można go zastąpić, bo nie udało mi się nigdzie kupić?
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,901
252
83
Od dwóch lat się do nich przymierzam, chyba w tym roku, biorąc pod uwagę mój nadmiar wolnego czasu, w końcu plan zostanie zrealizowany. I koniecznie z miętowym lukrem (bo z miętowym lukrem pierniki są najlepsze).
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Joanno, do cukru wsypałam trochę cappuccino w proszku .

Hazo,naprawdę nie wiem ,ktoś znający się na ciastach powiedział że tego nie da się zastąpić, ale może nasze koleżanki coś wiedzą na ten temat.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Fajny pomysł, podkupię. Nie mam cappuccino w proszku, ale mogę przecież dać kawę i odrobinę mleka.
Co do amoniaku, nie muszę się na szczęście zastanawiać, czym go zastąpić, bo u mnie jest dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,545
1,657
113
W mojej okolicy produkty firmy Appetita bywają tylko w jednym sklepie. Złorzecząc na koszty przesyłki, niewspółmierne do ceny produktu, kupiłam na Allegro.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,861
5,270
113
Ciasto zrobione. Ale powiedzcie mi jedno: czym Wy to ciasto mieszacie? Łyżką drewnianą nie dawałam rady, w końcu wymieszałam po prostu ręką (umytą oczywiście). W przyszłym roku będę chyba robić na raty, po pół porcji, to mi Mum wymiesza, bo cała porcja mi do misy nie wchodzi.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Też mieszam ręką.
icon_mrgreen.gif

EDIT:
Moje tegoroczne:

fefernuski_2020.jpg

Większość jest tylko lukrowana lukrem pomarańczowym, a kilka dodatkowo pomazałam resztkami czekolady.
 

Załączniki

  • fefernuski_2020.jpg
    fefernuski_2020.jpg
    50.2 KB · Wyświetleń: 78
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Znowu zapomniałam, że miałam je robić, a nawet składniki kupiłam. Trzeba się brać do roboty :D

Amoniak był w Auchan i w Stokrotce więc tam możecie zajrzeć jak szukacie.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,688
537
113
Wow , Joanno jakie twoje piekne , moje klasyczne bo w kształcie kostek, tylko nie klasycznie bo z masłem
icon_mrgreen.gif
Polukrowane schną , ja zrobiłam taki mega rzadki lukier z cukru pudru, soku z cytryny i domowej wódki z trawka żubrową, tzn, dużo trawki, bardzo dużo i wódka .
Mpoja Mama jak zwykle tymi piernikami zachwycona
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,087
573
113
Patrzyłam na ten przepis kilka lat i w końcu dziś upiekłam. Ciasto stało 2 tyg. Dałam 10 łyżeczek przyprawy Kotanyi i 5 łyżek kakao. Lukier zrobiłam z soku z mandarynek. Są pyszne. Mięciutkie. Przypraw mogłam dać jeszcze więcej. Te 10 łyżeczek, to jedno opakowanie 27 g.
 

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
206
184
43
Upiekłam na próbę bo chciałabym upiec na święta. Pyszne są. wszystkim smakowały i na pewno upiekę na święta.