Fefernuski kociewskie.*

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,621
3,447
113
Skusiłyście mnie i właśnie zakręciłam ciasto na fefernuski z 1/2 kg mąki. Nie wiem czy to, że nie rozpuściłam w wodzie amoniaku i sody tylko wsypałam je do mąki razem z przyprawami będzie miało jakieś znaczenie. 🤔
Jak myślicie❓
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,390
6,128
113
Czy ja przeoczyłam, czy rzeczywiście nie ma tu wymiaru blaszki?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,621
3,447
113
To zależy z jakiej porcji ciasta się robi. Ich wychodzi bardzo dużo i wielkość blachy nie ma tu znaczenia. Nie można ich układać zbyt gęsto, bo rosną.
 
  • Dzięki
Reakcje: Buka

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
302
357
63
I ja zarobiłam dzisiaj ciasto z połowy porcji.Użyłam 550 gr mąki pszennej typ 550 i 200 gr mąki żytniej razowej.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy