grecki chleb na zakwasie - Pan de Horiadaki

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,070
441
83
tfu, tfu !! wyglada zupelnie niezle
icon_mrgreen.gif
ciekawe co w srodku
icon_question.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
iwona44 @ 7 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=700803Tak wygląda po przekrojeniu,nie wiem czy dobrze czy żle,ale musiałam go piec bo normalnie zaczęły się na wierzchu robić bąbelki,jeszcze nigdy tak nie miałam.
Ten chleb bardzo mocno bąbluje, trzeba go porządnie odgazowywać, ale i tak potem bąble się pojawiają. Ja te co na wierzch wyłażą przecinam po prostu nożyczkami krótko przed pieczeniem, wnerwiają mnie strasznie
zahnlos.gif
Zreszta IMHO wszystkie zakwasowe chleby z małą ilością mąki zytniej czyli prawie czysto pszenne strasznie gazują i mają często duże dziury, ale za to szybko rosną
icon_smile.gif
 

lemonka1

Member
Kwi 11, 2008
21
0
0
A ja cos nie mam ręki do pieczywa pszennego bo zawsze cos mi nie wyjdzie
icon_sad.gif
Razowce sie udaja, a inne nie. Ciekawe co źle robie? teraz grecki chlebek wyrasta sobie w garnku, ale dodalam drozdzy bo bez nich nie chciał nic a nic rosnąć. Chyba to nie wina zakwasu bo razowce na nim super wychodzą. Pewnie ja cos nie tak zrobilam. Cisato wyszlo mi bardzo rzadkie. Dosypalam mąki, ale i tak bylo dziwne. Nie daloby rady uformować bochenka żeby wsadzic do formy tortowej. No to do garnka glinianego wrzucilam i za kilka godzin zobacze co z niego wyjdzie. Acha, tych drożdzy dodalam po pierwszym rosnieciu bo ciasto nie chcialo ruszyć
cry_1.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kaska1

Member
Maj 17, 2006
11
0
0
ja tez popelnilam ten chleb i musze powiedziec ze jest pyszny
anbetung.gif
dziekuje za kolejny wspanialy przepis. a tak wygladal


grecki_chleb_na_zakwasie___Pan_de_Horiadaki.jpg
 

Załączniki

  • grecki_chleb_na_zakwasie___Pan_de_Horiadaki.jpg
    grecki_chleb_na_zakwasie___Pan_de_Horiadaki.jpg
    53.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Też go upiekłam wczoraj znowu. Jest bardzo smaczny. Taki prawdziwy pszenny chleb. Bardzo przyjemny w "obsłudze".
 

4szymki

Member
Sie 20, 2007
87
0
0
Wspaniały. Prosty w wykonaniu, bez żadnych niespodzianek. Tylko następnym razem dam ciut więcej soli.Pan_de_Horiadaki_przekr_j.JPG
 

Załączniki

  • Pan_de_Horiadaki_przekr_j.JPG
    Pan_de_Horiadaki_przekr_j.JPG
    396.1 KB · Wyświetleń: 1

Agnieszka K-S

Member
Paź 30, 2006
4
0
0
Witam serdecznie,
dzisiaj zrobiłam ten chleb bo chciałam upiec pszenny, który zjadłby mój synek.
Ciasto rosło jak oszalałe, wylazło mi z formy ..
icon_neutral.gif
Odgazowywałam go 2 razy. W smaku dobry ale wyszedł mi trochę gumowaty
gruebel_2.gif
Miałam problem z konstystencją, musiałam mu dodać więcej wody niż w przepisie ... a może to mąka albo zbyt długie wyrabianie? Będę z nim jeszcze ćwiczyć - następnym razem wyjdzie lepiej :D
To mój debiut na cincin
icon_smile.gif

Pozdrawiam gorąco
 

Załączniki

  • P1060205.JPG
    P1060205.JPG
    89.9 KB · Wyświetleń: 0

Agnieszka K-S

Member
Paź 30, 2006
4
0
0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Agnieszka K-S @ 4 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=712886Dziękuję Caritko
cvety.gif
Ma sporo dziur, a chyba ich nie powinien mieć aż tyle ... No i ta ... gumowatość
icon_neutral.gif
Wedlug mnie, dziurki musza byc
icon_wink.gif
i wcale nie jest ich za duzo
icon_mrgreen.gif

Ten typ tak ma
icon_wink.gif

Pysznie wyglada- nie czepiaj sie
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif


CYTATJesteście dla mnie wyrocznią w kwestiach kuchennych - jeśli szukam jakiegoś przepisu to zaczynam tutaj
anbetung.gif

Cieszę się, że w końcu zdobyłam się na pierwszy post :D
Wpadlas - jednym slowem
icon_mrgreen.gif
- Witaj wsrod uzaleznionych
icon_lol.gif
icon_mrgreen.gif

Mam nadzieje, ze nie przestaniesz pisac
icon_wink.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,070
441
83
Agnieszka K-S @ 4 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=712853Witam serdecznie,
dzisiaj zrobiłam ten chleb bo chciałam upiec pszenny, który zjadłby mój synek.
Ciasto rosło jak oszalałe, wylazło mi z formy ..
icon_neutral.gif
Odgazowywałam go 2 razy. W smaku dobry ale wyszedł mi trochę gumowaty
gruebel_2.gif
Miałam problem z konstystencją, musiałam mu dodać więcej wody niż w przepisie ... a może to mąka albo zbyt długie wyrabianie? Będę z nim jeszcze ćwiczyć - następnym razem wyjdzie lepiej :D
To mój debiut na cincin
icon_smile.gif

Pozdrawiam gorąco
nie wiem z jakiej maki robilas ten chleb? mialas jakas bardzo wysokoglutenowa ? hmm, te dziury wskazuja, jakby chcial jeszcze rosnac.
 

Agnieszka K-S

Member
Paź 30, 2006
4
0
0
mirabbelka @ 5 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=712990nie wiem z jakiej maki robilas ten chleb? mialas jakas bardzo wysokoglutenowa ? hmm, te dziury wskazuja, jakby chcial jeszcze rosnac.
robiłam jak w przepisie z 550 PZZ Kraków Luksusowa (białko 10,72), ale robiłam też wczoraj Twój mirabbelko prosty jasny i też jest trochę gumowaty, choć mniej niż ten. Podejrzewam więc mąkę. Aha, oba są trochę błyszczące w środku
icon_question.gif
Tak ma być?
Może i on chciał jeszcze rosnąć (wyrastał 5 godz.) ale uciekł mi z naczynia, trochę musiałam go zebrać więc lekko opadł a później w piekarniku już się nie podniósł
icon_neutral.gif
teraz jak będę go następnym razem robić to do tej formy dam 3/4 porcji ...
 

Agnieszka K-S

Member
Paź 30, 2006
4
0
0
Caritka @ 4 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=712901Wedlug mnie, dziurki musza byc
icon_wink.gif
i wcale nie jest ich za duzo
icon_mrgreen.gif

Ten typ tak ma
icon_wink.gif

Pysznie wyglada- nie czepiaj sie
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Wpadlas - jednym slowem
icon_mrgreen.gif
- Witaj wsrod uzaleznionych
icon_lol.gif
icon_mrgreen.gif

Mam nadzieje, ze nie przestaniesz pisac
icon_wink.gif
Uzależniona to ja jestem od dawna, bo większość przepisów pochodzi stąd
icon_smile.gif
A że uwielbiam ciasta ... ;) Tylko brakowało (brakuje) mi czasu na pisanie ale postaram się poprawić, choć i tak większość mojego wolnego czasu spędzam tutaj
icon_mrgreen.gif