Imbirówka (Nutinki)*

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
10 dag swieżego korzenia imbiru
2 cytryny
10 dag cukru
3 łyżki miodu
0,75l czystej wódki


Imbir umyc, obrac, pokroic w plasterki. Cytryny umyc, pokroic na ósemki. Wrzucic do dużego słoja, zalac wódką.
Dodac cukier i miód, szczelnie zamknąc. Odstawic w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Po tym czasie nalewkę przefiltrowac, zlac do butelek i odstawic na kolejne 3 miesiące.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Polecam!!! To jest fantastycznie aromatyczna nalewka. Robiłam w zeszłym roku z przepisu z jakiejś starej Kuchni. Mało słodka, z lekką goryczką cytrynową, pachnąca imbirem. Rewelacyjna po półrocznym dojrzewaniu.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,932
3,168
113
Podoba mi się ten przepis, Anusiaczku.
Nalewki uczą cierpliwości
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ToMagda

Member
Wrz 20, 2004
243
0
0
My już próbowaliśmy po tych pierwszych trzech miesiącach. Rewelacja! Chyba nie może być już lepsza?! Taka mocno pachnąca imbirem, sytrynowo- miodowa, dla mnie w ogóle bez goryczy od cytryny, za to z fajną nutą kwaskowatości.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Lekka goryczka jest z cytrynowej skórki (przynajmniej u mnie była i tylko dodawało to nalewce uroku). Po dłuższym dojrzewaniu nalewka zyskuje. Staje się taka gładsza, nie czuć ostrości alkoholu, ma bardziej harmonijny smak.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,574
3,963
113
A ja nastawiłam dopiero dzisiaj - na przyszłoroczne jesienne słoty będzie w sam raz...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,574
3,963
113
Ja robiłam zgodnie z przepisem. Pyszna wyszła. To moje ulubione, niezwykle skuteczne lekarstwo na przeziębienia.
Muszę nastawić nową, bo widać dno w butelce...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,932
3,168
113
Dobrze, że podniosłyście wątek, znów chce ją zrobić (bo juz raz chciałam i zapomniałam, hehe).
icon_mrgreen.gif

Tym razem na serio będzie.
Joannas, miodu możesz dodać, tylko może to nie być już ta nalewka.
fiesgrins.gif
Poza tym miód powoduje zmętnienie nastawu, trzeba będzie filtrować. A może ciemny cukier zamiast białego?
Ja mam ochotę zrobić ją na limonkach i pewnie to też nie będzie ta nalewka.
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,932
3,168
113
Przepuścić dojrzały nalew przez bibułę np. filtr papierowy jak do kawy.
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0