Jadalne ozdoby choinkowe

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Krainko, obawiam się, że nikt Ci nie odpowie na to pytanie, bo ilość ciasteczek zależy od tego, jakich foremek użyliśmy do wykrawania, małych czy dużych......

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Dokładnie tak
icon_smile.gif

krainka13

Member
Lis 2, 2007
14
0
0
Ale chodzi mi mniej więcej, nie chodzi mi ile dokładnie
icon_razz.gif
Wiem, że dokładnie nie da się tego określić i nie oczekuję wcale tego. Chodzi mi o określenie liczby pierników na oko, czy ok. 30 czy ok. 100
icon_razz.gif

Czy mógłby mi ktoś pomóc, bo nie wiem czy pomieszczę się w puszkach
icon_smile.gif
Bardzo proszę o odp.
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Made

Member
Maj 17, 2007
415
0
0
Krainka, czy z takiej ilości mąki (350g) może Ci wyjść 100 pierników
icon_eek.gif
? Nie wiem, ile wyszło, nie liczyłam. Poza tym - zrobiłam z dwóch porcji, ponieważ "na oko" oceniłam, że z jednej jest zbyt mało (czyli tak łopatologicznie, ok. 30-40). Za drugim razem zrobiłam grubsze - i polecam, ponieważ jeszcze bardziej nam smakowały. Pomieściły się w dwóch średnio-dużych puszkach, jednak zostawiłam kilka do bezpośredniej konsumpcji. That's all
icon_wink.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Krainka
Przecież jak zabraknie puszek,to możesz włożyć w woreczki spożywcze i potem w jakiś większy garnek.
gruebel_2.gif

krainka13

Member
Lis 2, 2007
14
0
0
Wiem, że z tej ilości składników tyle ich nie wyjdzie
icon_confused.gif
Po prostu tak sobie powiedziałam
icon_smile.gif

Dziękuję za odpowiedź Made, właśnie o coś takiego mi chodziło..
anbetung.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Golden Gingerbread sa fantastyczne!!! Zrobie jeszcze kilka porcji, bo czesc znikla blyskawicznie w brzuchu niespodziewanego goscia
icon_biggrin.gif

Dodam, ze te grubiej rozwalkowane sa bardzo dobre, takie troche ciagnace w srodku, ale i lamia sie duzo latwiej od tych cienkich. Wiec na prezenty bede roic mimo wszystko te cieniutkie

Dziekuje za fantastyczny przepis pani Tatter
bussi.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Za mną też pierwsza tegoroczna produkcja cieniutkich pierniczków. Na razie są "gołe". W tym roku pomagał mi 4,5 letni wnuczek Wiktor. I nie wiem czy to był dobry pomysł, bo pomoc znikoma, a pierniczków ubyło baaardzo dużo. Wyjadał jeszcze ciepłe. Wolę nie myśleć ile zjadł surowego ciasta. Najpierw powąchał, stwierdził, że bardzo ładnie pachnie, potem spóbował, no i końca tego próbowania nie było. Na moje uwagi powiedział: "Babciu, gdybyś Ty wiedziała jakie to ciasto jest dobre, to też byś tyle podjadała."

I tak, Tatter, zyskałaś jeszcze jednego pierniczkowego fana.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Chciałabym te ciasteczka zrobić z okienkami z landrynek na prezent dla rodziny. Problem w tym, że musiałabym je zrobić juz dzisiaj i wysłać pocztą do Warszawy. Myślicie, że wytrzymają do świąt?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hazo...przesylam Twojemu wnuczkowi ogromnego "piernikowego" calusa!!!

Sylwia...obawiam sie, ze nie wytrzymaja...niestety landrynki po kilku dniach zaczynaja sie rozpuszczac, matowiec ibardzo sie kleja...niezbyt to estetyczny widok...

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dziękuję Tatter
icon_smile.gif
Upiekłam więc pierniczki z Twoich dwóch pierwszych przepisów i ozdobię je jakoś bez landrynek...
Zastanawiam się jak je najlepiej zapakować
denknach.gif
Wystarczy oddzielić każdego pergaminem i zapakować w plastikowy pojemniczek?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Ja dzisiaj, po wczorajszych złotych pierniczkach, zrobiłam z połowy porcji LEBKUCHEN (trzeci przepis Tatter z 1 strony). Wałkowałam ciut grubsze. Tak wyglądają gołe

R__ne_013.jpg R__ne_015.jpg

Bardzo mi smakują, chociaż wolałabym żeby były bardziej słodkie. Jutro je polukruję, żeby dodać im trochę słodyczy.

I ku przestrodze. Wczoraj do ciasta na GOLDEN GINGERBREAD, oprócz przepisowych przypraw, dodałam łyżeczkę bardzo mocnej przyprawy do piernika (takiej bez mąki i innych wypełniaczy). W jedzonych wczoraj tuż po wyjęciu z pieca jakoś nie czuliśmy nadmiaru przypraw, ale dzisiaj okazały się być tak ostre, że nie każdemu przechodzą przez gardło. Dziwne, że mój wnuczek po zjedzeniu sporej ich ilości nie narzekał na brzuszek, ale z niego jest okropny łakomczuch. Po niedzieli zrobię nowe już trzymając się ściśle przepisu. Te pojadą w poniedziałek z córką do pracy. U niej koledzy wszystko zjedzą.
icon_wink.gif

Załączniki

• R__ne_013.jpg
    R__ne_013.jpg
    33 KB · Wyświetleń: 1
  • R__ne_015.jpg
    R__ne_015.jpg
    30.4 KB · Wyświetleń: 1

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Sliczne pierniczki Hazo...

Sylwio..tak jak opisujesz przechowywanie powinno wytarczyc
icon_biggrin.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Załączniki

• hh.JPG
    hh.JPG
    97.1 KB · Wyświetleń: 1
  • h.JPG
    h.JPG
    113.1 KB · Wyświetleń: 0

krainka13

Member
Lis 2, 2007
14
0
0
Dzisiaj wyrobiłam sobie ciasto - wyszło pyszne :D Poleży tydzień w lodówce (mam nadzieję, że nic mu się nie stanie) i w sobotę będę je piec i ozdabiać
icon_razz.gif
Dzięki Tatter za przepis :*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo prosze kobitki...i ciesze sie niezmiernie, ze robicie "moje" pierniki...
icon_biggrin.gif

krainka13

Member
Lis 2, 2007
14
0
0
Kurcze, nie umiałam się powstrzymać i już dzisiaj napierniczyłam Golden Gingerbread :D Pachniało w całym domu, a z podwójnej porcji wyszlo mi ich.. 130! Zostało 127, bo domownicy (oprócz taty, który stwierdził, że na jednym się nie skończy
icon_razz.gif
) musieli spróbować
icon_smile.gif

Zapuszkowałam je, a w najbliższym czasie polukruję i znów zapuszkuję, aż do świąt ;)
Polecam, bo są pyszne
icon_smile.gif
Tatter, jeszcze raz dziękuję :*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo prosze!
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy