Jeszcze jedna pizza na cieniutkim cieście

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
26,449
793
113
Z ru-ko-lą?
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
26,449
793
113
Prawidłowa odpowiedź
zahnlos.gif


Chyba się rozpęknę od tej pizzy. Okazało się, że pół porcji to dla mnie za dużo i zostało mi trochę ciasta. Upiekę je z oliwą, grubą solą i tymiankiem.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
36
yrsa @ 13 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1091119Prawidłowa odpowiedź
zahnlos.gif


Chyba się rozpęknę od tej pizzy. Okazało się, że pół porcji to dla mnie za dużo i zostało mi trochę ciasta. Upiekę je z oliwą, grubą solą i tymiankiem.
A widzisz, bo trzeba było mnie zapytać
icon_wink.gif
, to bym Ci powiedziała, że z połowy porcji, to robię pizzę na nas dwoje i wychodzi taka na ciut grubszym spodzie i jesteśmy objedzeni (choć jakby był jeszcze kawałek, to bym wcisnęła
icon_lol.gif
).
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
26,449
793
113
Ty to już napisałaś, a ja to przeczytałam. Ale Wy chudziaki jesteście, pewnie jecie jak ptaszki. No i chyba mumbosz miałby problem z kręceniem mniejszej porcji.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
36
yrsa @ 13 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1091128Ty to już napisałaś, a ja to przeczytałam. Ale Wy chudziaki jesteście, pewnie jecie jak ptaszki. No i chyba mumbosz miałby problem z kręceniem mniejszej porcji.
Chudziak to ja nie jestem, wypraszam sobie <foch> i zjeść lubię
zahnlos.gif
, mumbosz świetnie sobie radzi z kręceniem połowy porcji, wrzucam wszystko, mieszam 5 minut na pierwszym biegu, wyłączam i zostawiam przykryte na 5 minut, po czym wyrabiam 10 na drugim biegu, ciasto jest idealne, leciutko tylko klei się do dna miski, formuję je w kulę i zostawiam do wyrośnięcia.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
26,449
793
113
Izoldo droga, toż ja kręciłam z połowy. Ty mi proponowałaś jeszcze mniej. Ale mniej to by było na dnie miski.
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Z podanej porcji wyszly mi 2 pizze na wielkosc blachy - pyszne, swietne ciasto na ktore nie trzeba czekac
icon_smile.gif
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Dzis robilam, bo wczoraj mi sie nie chcialo w nocy przygotowac tego na napoletana, choc ze wzgledu na upal zmniejszylam ilosc drozdzy do 10g i tak ciasto w podanym czasie pieknie wyroslo.
 
Lip 26, 2010
20
0
0
Chciałabym upiec tą pizzę i mam pytanie - czy ktoś może próbował wyrabiac ciasto w maszynie do chleba (program dough) ? Tata kupił mi w prezencie to cudo i teraz wszystko chciałabym w niej wyrabiac/piec
icon_mrgreen.gif


Mam jeszcze jedno pytanie, pewnie dla was jest to oczywiste, ale ja nigdy nie robiłam w domu pizzy i zastanawiam się jak ja mam tą uformowaną cienką pizzę z sosem i dodatkami przenieśc na gorącą blache? Zna ktoś jakiś prosty sposób?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
36
Możesz wyrobić w maszynie do chleba.

A co do przenoszenia, ja robiłam tak, że pizzę przygotowywałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, druga taka sama blacha grzała się w piekarniku, gdy piekarnik był gorący po prostu zsuwałam pizzę z jednej blachy na drugą razem z papierem.
 

MissSisippi

Member
Gru 2, 2011
4
0
0
Co tu napisać..? po prostu - MNIAMI MNIAM! :D
Moja pierwsza pizza i doskonale wyszła! Ciasto cieniutkie, od spodu pięęęęknie zarumienione! Załączam zdjęcia surowego, niestety po wyjęciu z piekarnika nie zachowało się na tyle długo, by pstryknąć fotkę
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • P1150802___Kopia.JPG
    P1150802___Kopia.JPG
    1,007.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150794___Kopia.JPG
    P1150794___Kopia.JPG
    739.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150786___Kopia.JPG
    P1150786___Kopia.JPG
    1 MB · Wyświetleń: 0

paulinkaa90

Member
Kwi 12, 2009
6
0
0
Pizza jest przepyszna i czesto ją robię
lecker.gif

W związku z tym mam pytanie, czy można to ciasto mrozić?
Czasami mam ochotę zrobić więcej. Wtedy można by wyciągnąć rano z zamrazalnika, iść na uczelnie, a po przyjsciu tylko rozwałkować, dołożyć dodatki i jest obiad...
 

paulinkaa90

Member
Kwi 12, 2009
6
0
0
Marghe, dzięki
icon_smile.gif

Zaryzykowałam i wrzuciłam do zamrażalnika małą kulkę. Zobaczymy co wyjdzie. Jak będę odmrażać to dam znać czy będzie się nadawało:)
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam pizze wg tego przepisu i wyszła kompletna porażka: ciasto kleiło się okropnie. Wczoraj zrobiłam ją ponownie, tym razem z innej mąki i wyszła super! Ciasto smaczne i bardzo wygodne w robieniu. Na pewno będę robiła w przyszłości z tego przepisu, za który bardzo dziękuję
icon_smile.gif