Jeszcze jedna pizza na cieniutkim cieście

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
26,208
627
113
Z ru-ko-lą?
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
26,208
627
113
Prawidłowa odpowiedź
zahnlos.gif


Chyba się rozpęknę od tej pizzy. Okazało się, że pół porcji to dla mnie za dużo i zostało mi trochę ciasta. Upiekę je z oliwą, grubą solą i tymiankiem.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
yrsa @ 13 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1091119Prawidłowa odpowiedź
zahnlos.gif


Chyba się rozpęknę od tej pizzy. Okazało się, że pół porcji to dla mnie za dużo i zostało mi trochę ciasta. Upiekę je z oliwą, grubą solą i tymiankiem.
A widzisz, bo trzeba było mnie zapytać
icon_wink.gif
, to bym Ci powiedziała, że z połowy porcji, to robię pizzę na nas dwoje i wychodzi taka na ciut grubszym spodzie i jesteśmy objedzeni (choć jakby był jeszcze kawałek, to bym wcisnęła
icon_lol.gif
).
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
26,208
627
113
Ty to już napisałaś, a ja to przeczytałam. Ale Wy chudziaki jesteście, pewnie jecie jak ptaszki. No i chyba mumbosz miałby problem z kręceniem mniejszej porcji.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
yrsa @ 13 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1091128Ty to już napisałaś, a ja to przeczytałam. Ale Wy chudziaki jesteście, pewnie jecie jak ptaszki. No i chyba mumbosz miałby problem z kręceniem mniejszej porcji.
Chudziak to ja nie jestem, wypraszam sobie <foch> i zjeść lubię
zahnlos.gif
, mumbosz świetnie sobie radzi z kręceniem połowy porcji, wrzucam wszystko, mieszam 5 minut na pierwszym biegu, wyłączam i zostawiam przykryte na 5 minut, po czym wyrabiam 10 na drugim biegu, ciasto jest idealne, leciutko tylko klei się do dna miski, formuję je w kulę i zostawiam do wyrośnięcia.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
26,208
627
113
Izoldo droga, toż ja kręciłam z połowy. Ty mi proponowałaś jeszcze mniej. Ale mniej to by było na dnie miski.
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Z podanej porcji wyszly mi 2 pizze na wielkosc blachy - pyszne, swietne ciasto na ktore nie trzeba czekac
icon_smile.gif
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Dzis robilam, bo wczoraj mi sie nie chcialo w nocy przygotowac tego na napoletana, choc ze wzgledu na upal zmniejszylam ilosc drozdzy do 10g i tak ciasto w podanym czasie pieknie wyroslo.
 
Lip 26, 2010
20
0
0
Chciałabym upiec tą pizzę i mam pytanie - czy ktoś może próbował wyrabiac ciasto w maszynie do chleba (program dough) ? Tata kupił mi w prezencie to cudo i teraz wszystko chciałabym w niej wyrabiac/piec
icon_mrgreen.gif


Mam jeszcze jedno pytanie, pewnie dla was jest to oczywiste, ale ja nigdy nie robiłam w domu pizzy i zastanawiam się jak ja mam tą uformowaną cienką pizzę z sosem i dodatkami przenieśc na gorącą blache? Zna ktoś jakiś prosty sposób?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Możesz wyrobić w maszynie do chleba.

A co do przenoszenia, ja robiłam tak, że pizzę przygotowywałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, druga taka sama blacha grzała się w piekarniku, gdy piekarnik był gorący po prostu zsuwałam pizzę z jednej blachy na drugą razem z papierem.
 

MissSisippi

Member
Gru 2, 2011
4
0
0
Co tu napisać..? po prostu - MNIAMI MNIAM! :D
Moja pierwsza pizza i doskonale wyszła! Ciasto cieniutkie, od spodu pięęęęknie zarumienione! Załączam zdjęcia surowego, niestety po wyjęciu z piekarnika nie zachowało się na tyle długo, by pstryknąć fotkę
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • P1150802___Kopia.JPG
    P1150802___Kopia.JPG
    1,007.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150794___Kopia.JPG
    P1150794___Kopia.JPG
    739.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150786___Kopia.JPG
    P1150786___Kopia.JPG
    1 MB · Wyświetleń: 0

paulinkaa90

Member
Kwi 12, 2009
6
0
0
Pizza jest przepyszna i czesto ją robię
lecker.gif

W związku z tym mam pytanie, czy można to ciasto mrozić?
Czasami mam ochotę zrobić więcej. Wtedy można by wyciągnąć rano z zamrazalnika, iść na uczelnie, a po przyjsciu tylko rozwałkować, dołożyć dodatki i jest obiad...
 

paulinkaa90

Member
Kwi 12, 2009
6
0
0
Marghe, dzięki
icon_smile.gif

Zaryzykowałam i wrzuciłam do zamrażalnika małą kulkę. Zobaczymy co wyjdzie. Jak będę odmrażać to dam znać czy będzie się nadawało:)
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam pizze wg tego przepisu i wyszła kompletna porażka: ciasto kleiło się okropnie. Wczoraj zrobiłam ją ponownie, tym razem z innej mąki i wyszła super! Ciasto smaczne i bardzo wygodne w robieniu. Na pewno będę robiła w przyszłości z tego przepisu, za który bardzo dziękuję
icon_smile.gif