Kawowiec

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mam gotowy biszkopt, ale budyń to porażka, potwornie rzadki wyszedł, pliiis, co robić?!?
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mimo pohukiwań nikt nie chciał mi pomóc
icon_mrgreen.gif

torcik mi się nie udał
biszkopt się nie dopiekł i ogólnie jest gumowaty i dziurawy, krem się zważył
pinggrins.gif

kotu się podobało
 

Załączniki

  • torcik7.jpg
    torcik7.jpg
    96.7 KB · Wyświetleń: 1
  • torcik1.jpg
    torcik1.jpg
    85.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
kasho-odnośnie biszkoptu to niestety nie wiem dlaczego się nie udał,
natomiast zważoną masę trzeba na chwilę dać do kąpieli wodnej i ona
pięknie wraca do normy.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
mariaanna @ 4 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566299kasho-odnośnie biszkoptu to niestety nie wiem dlaczego się nie udał,
natomiast zważoną masę trzeba na chwilę dać do kąpieli wodnej i ona
pięknie wraca do normy.
Tak właśnie ratowałam masę,
gdy już ją nałożyłam na biszkopt było wszystko oki. rano ukroiłam do kawy i masa okazała się być zważona
icon_eek.gif

a z biszkoptem już wiem dlaczego,
woda w przepisie jest tego sprawcą, ta woda jest niepotrzebna zupełnie, miałam ogromne, wielkie pufff w misce,
po dodaniu wody i bardzo delikatnym mieszaniu objętość bardzo zmalała

Ciasto robiłam w tortownicy 17cm z połowy porcji lecz musiałam zrobić dwa razy tyle masy by wystarczyło do wykonania małego torciku
icon_eek.gif

ale mój torcik był dziurawy, jak widać na zdjeciach cały jest masą wypełniony
icon_lol.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
sionia @ 4 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566314Mariaanna,
możesz dokładniej napisać o tej kąpieli wodnej?
sioniu- jeśli masa się zważy to naczynie z masą kładziemy
na naczyniu z gorącą wodą i podgrzewamy cały czas mieszając
masę do momentu aż będzie jednolitej konsystencji. Następnie
zdejmujemy naczynie na bok i studzimy. Nie wiem czy to jasno
napisałam?
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Myslicie ze mozna zagotowac mleko z maslem i potem dodac reszte skladnikow? (zeby masa nie zwazyla sie podczas wmiksowywania masla)
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No ja nie wiem... nie bardzo to widze. Masa pewnie jakaś wyjdzie i owszem, ale nijak nie bedzie sie miała do budyniowej. raz kiedys próbowałam do goracego budyniu wmiksowac masło - tak gdzieś wyczytałam, że szybciej i bez obaw, za nic nie powtórzę eksperymentu. Masło się wchłonęło, ale smak masy.... kompletnie nie przypominał tej, jaka powinna być.

Nie ma co się bać mas budyniowych. Ogólna zasada jest taka, by wszystkie składniki były tej samej temperatury - a więc luźne masło i dobrze ostygnięta masa, ale nie zimniejsza niż masło (czasem się wystawia w zimę za okno, by szybko wystygło :D ). Dlatego jeśli ktoś ma małe doświadczenie najlepiej masło i ugotowany budyń zostawić na noc w jednym pomieszczeniu - rano będą mieć dokładnie taką samą temperaturę.
Aha i uważać na końcu, jesli się chce masę podpić czymś
icon_wink.gif
Dodawac po troszeczku płynu, bo wtedy tez moze nagle się zważyc, zwłaszcza, jak alkohol np. z lodówki
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
kasha @ 4 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566320a z biszkoptem już wiem dlaczego,
woda w przepisie jest tego sprawcą, ta woda jest niepotrzebna zupełnie, miałam ogromne, wielkie pufff w misce,
po dodaniu wody i bardzo delikatnym mieszaniu objętość bardzo zmalała
Tez mi się wydaje woda do niczego nie potrzebna.
gruebel_2.gif
I proszku za dużo, na mój gust. Ale i tak jak robię biszkopty, to zawsze robie z dodatkiem maki ziemniaczanej. Wtedy sa delikatniejsze IMHO>
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
To nie bede kombinowac i wmiksuje maslo do budyniu.
Dzis biszkopt zrobilam, jutro bede robic mase i skladac tort. Niech sie do niedzieli przegryza.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Raczej budyń do masła? :D
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jest. łatwiej wmiksowac budyń po trochu do masła, niz na odwrót
icon_wink.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A ja zawsze wmiksowuję masło do budyniu i w życiu kłopotu z kremem budyniowym nie miałam, nie pilnuję też wcale temperatury budyniu i masła, budyń studzę, masło z lodówki kroję w kostkę i wrzucam po kilka, bzyk i gotowe
icon_smile.gif

Robię tak z lenistwa, żeby kolejnej miski/garnka nie brudzić - miksuję w garnku w którym gotuję budyń. I jak widać na dobre mi to wychodzi
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Jednak dzis caly tort musze zrobic bo na sobote potrzebny. Rozmiksowalam maslo, dodawalam budyn. Chyba mi sie nie zwazylo ale na 100% nie jestem pewna. Dawno nie robilam zadnych mas z maslem. Czy jak delikatne smugi sa w masie to znaczy ze jest zwazony? Nie oddziela sie.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Co rozumiesz przez smugi? Widać ze się grudki tłuszczu wytracają? Odstaw w chłodniejsze miejsce i po pewnym czasie sprawdz jak masa wyglada.
Cinko, ja tez robie na skróty czasami, ale co innego jak sie juz ma w robieniu takich kremów praktyke, a co innego jak sie jest początkującym.
Z tym zimnym prosto z lodówki masłem do budyniu mnie zastanowiłaś. Czym bzykasz? Jakims robotem, czy zwykłym mikserem? Bo zwykły mikser myslę, ze niekoniecznie sobie z tym poradzi
icon_wink.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No to szacun dla mikserka
daumen.gif
. Mój jęczy nad twardym masłem
icon_wink.gif


P.S. Jeden mikser zakatowałam na śmierć właśnie na święta
zahnlos.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Oooo to ten idzie jak czołg
icon_wink.gif
icon_lol.gif
najwyżej trochę się ciepły zrobi
icon_razz.gif
ale to normalne przy robocie - nie?
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy