mariaanna @ 4 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1566299kasho-odnośnie biszkoptu to niestety nie wiem dlaczego się nie udał,
natomiast zważoną masę trzeba na chwilę dać do kąpieli wodnej i ona
pięknie wraca do normy.Mariaanna,
możesz dokładniej napisać o tej kąpieli wodnej?
mariaanna @ 4 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1566299kasho-odnośnie biszkoptu to niestety nie wiem dlaczego się nie udał,
natomiast zważoną masę trzeba na chwilę dać do kąpieli wodnej i ona
pięknie wraca do normy.Tak właśnie ratowałam masę,
gdy już ją nałożyłam na biszkopt było wszystko oki. rano ukroiłam do kawy i masa okazała się być zważona![]()
a z biszkoptem już wiem dlaczego,
woda w przepisie jest tego sprawcą, ta woda jest niepotrzebna zupełnie, miałam ogromne, wielkie pufff w misce,
po dodaniu wody i bardzo delikatnym mieszaniu objętość bardzo zmalała
Ciasto robiłam w tortownicy 17cm z połowy porcji lecz musiałam zrobić dwa razy tyle masy by wystarczyło do wykonania małego torciku![]()
ale mój torcik był dziurawy, jak widać na zdjeciach cały jest masą wypełniony![]()
sionia @ 4 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1566314Mariaanna,
możesz dokładniej napisać o tej kąpieli wodnej?sioniu- jeśli masa się zważy to naczynie z masą kładziemy
na naczyniu z gorącą wodą i podgrzewamy cały czas mieszając
masę do momentu aż będzie jednolitej konsystencji. Następnie
zdejmujemy naczynie na bok i studzimy. Nie wiem czy to jasno
napisałam?
kasha @ 4 Mar 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1566320a z biszkoptem już wiem dlaczego,
woda w przepisie jest tego sprawcą, ta woda jest niepotrzebna zupełnie, miałam ogromne, wielkie pufff w misce,
po dodaniu wody i bardzo delikatnym mieszaniu objętość bardzo zmalałaTez mi się wydaje woda do niczego nie potrzebna.I proszku za dużo, na mój gust. Ale i tak jak robię biszkopty, to zawsze robie z dodatkiem maki ziemniaczanej. Wtedy sa delikatniejsze IMHO>![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.