Knedle z ciasta serowego z morelami*

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
1,506
2,474
113
Nie zagądałam tu dawno, więc o tych sliwkach: rozmrażaja się same na tyle, zeby wyjąc pestki i dodac cukier.
Zrujnowałam sie na morele :mrgreen: i były pierwsze w tym roku ze świezymi owocami. Troche są za duże i knedel wygląda jak kula armatnia :mrgreen: Te wieksze podzieliłam na pół, posypałam cukrem i owinęłam ciastem.
No więc powiem Wam, że z morelami to dopiero jest cymes
@Buka Przekrojone nie kaleczą ciasta? Mam morele,jak kule armatnie 😂

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,876
7,711
113
Niestety, morele przeważnie sa za duże do tej potrawy. Jak są dojrzałe, to przekrojone nie kaleczą, ciasto jest bardzo plastyczne, dobrze otacza. Problem w tym, że wtedy są troche za mokre i trzeba te knedle gotować zaraz po uformowaniu, żeby ciasto nie nawilgło.
Zaczytałam się i nie widziałam postu, może już zrobiłaś? Jaki efekt. ?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
10,365
4,510
113
Często można kupić w zieleniakach prawdziwe polskie morele zdecydowanie mniejsze od tych dużych przeważnie importowanych. Z takimi robiłam już nie jeden raz; z dużymi nigdy.

• Like
Reakcje: Joanna

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
1,506
2,474
113
Niestety, morele przeważnie sa za duże do tej potrawy. Jak są dojrzałe, to przekrojone nie kaleczą, ciasto jest bardzo plastyczne, dobrze otacza. Problem w tym, że wtedy są troche za mokre i trzeba te knedle gotować zaraz po uformowaniu, żeby ciasto nie nawilgło.
Zaczytałam się i nie widziałam postu, może już zrobiłaś? Jaki efekt. ?
Efekt spektakularny,moje kule armatnie zamieniły się w oblężnicze 😂nic się nie rozpadło.Zostało mi sporo moreli,co mam z nimi zrobić?
Nie jestem fanką tegoż owocu...

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,876
7,711
113
No dobrze, ale te oblężnicze były zjadliwe, jak je oceniasz smakowo i fachowo? :)
Resztę możesz zamrozić i użyć do jakiegoś ciasta, albo je upraż z odrobiną cukru, cynamonu, gałki czy goździka i zjedz z bułeczką, alb o nadziej bułeczki, poczęstuj współpracowników... zastosowań ile tylko wymyślisz, ale nie pozwól im się zmarnować, bo to cenny owoc. :)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy