Krajanka cytrynowa

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Joanna @ 15 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=638123Dodam tylko, że do masy cytrynowo - migdałowej dałam sok z całej cytryny (pewnie te dostępne u nas są mniej soczyste, niż włoskie), a lukier robiłam na oko z około 1/2 - 3/4 szklanki cukru - pudru.
Joanno, miałam ten sam problem, choć aktualna konsystencja mojej masy to chyba jeszcze nie to... rozumiem, że ma być gęsta, ale jednak smarowna?
po dodaniu soku z całej cytryny jest zbita i klejąca, ale utrzymuje kształt kulki, więc na ciasto musiałabym ją wykładać łyżką kupkami.
hm, dodać jeszcze cytrynę czy wodę?
gruebel_2.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
no i zrobiłam, wyszła cieniutka, ale to nic.
przed lukrowaniem i już zapuszkowana:

stp65663.jpg

stp65666.jpg

icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Agatko, dziękuję.
icon_smile.gif

te kawałki są małe, planowo miały być jeszcze mniejsze, ale, jak widać na zdjęciu, miałam problem z pokrojeniem ich, nie naruszając kruchego ciasta. tak sobie myślę, że może za wcześnie pokroiłam i powinnam poczekać trochę, aż zmięknie od lukru?
a Ty kiedy kroiłaś swoją?

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
ha, to już wiem, dlaczego mi nie poszło tak łatwo- zapamiętam na następny raz (który na pewno nadejdzie
fiesgrins.gif
).

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Robię, raz kozie śmierć. Wlasnie zagniotłam ciasto i biorę się za masę....

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wyjęta, polukrowana, degustacja jutro bo aktualnie skórę na palcach pali
icon_mrgreen.gif

Ale z wyglądu bardzo mi się podoba, dostojna i do twarzy jej w tej żółci
lecker.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Kasiu!!!
Powiem Ci szczerze, że już dawno, naprawdę dawno temu nie upiekłam niczego tak dobrego.... co by mnie samą wbiło w zachwyt nad moimi zdolnościami kulinarnymi
rofl.gif
Z żalem pakowałam pozostały kawałek dla mojego P. na podróż. RE-we-la-cja! Zakochałam się...
daumen.gif

Jedyną moją modyfikacją było to, że poucinałam cukier z ciasta i masy o połowę, zostawiając lukrowi to co mu się należy. I tak mogłoby być dla mnie mniej słodkie, nie mniej jednak ta słodycz z kwaskowatością cytryny (do masy dałam cały sok z 1,5 oraz skórkę z 2 i do lukru sok z 1), przyprawia mnie o dreszcz błogości...
I pomyśleć, że ja tyle czasu zabierałam się do tego ciasta i było mi nie po drodze. O głupia ja, głupia
cry_1.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy