Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
U mnie poszło to piorunem. Zalałam wrzątkiem, potrzymałam kilka minut i jeszcze ciepłe szybciutko obrałam. Osuszyłam, zmieliłam w bardzo krótkim czasie. Może to zależy od migdałów?
Od migdałów chyba nie zależy,
ale jakbyś jedną ręką obierała,
drugą w grnkach obiad mieszała,
a nogami odpędzała dzieciaki,
to by piorunem nie poszło :dump: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No tak, najgorsze te nieletnie wiszące u nóg.... przy rozgrzanym piekarniku wr...

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
hej, ja tez zalamana ze na taki pyszny watek dopiero teraz wpadlam ale po konsultacjach z lidqą to się jednak skuszę....
produkty właśnie dotarły... (w siatce teściowej) więc pędzę robić masę migdałową.
trzymajcie kciuki. :mrgreen:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
dzieki wielkie za te trzymanie kciukow. jak na razie to mnie te kciuki bola.... od obierania migdalow.. bo w sklepie nie bylo obranych
icon_sad.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
hej, właśnie skończyłam robić pastę migdałową. mam nadzieje ze z reszta tez nie bedzie problemow.
tylko sie zastanawiam jak dlugo ta pasta ma siedziec w lodówce? jej ma sie zrobic baaardzo zimno czy tylko troche? ;)

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ok, dziewczyny, krajanka w piecu. zobaczymy co z niej wyrosnie.... (a co sie stanie jak ciasto nie bylo tak idealnie sklejone? cała praca na marne czy nie? bo mi troche za maly ten spod wyszedl i musialam mocno naciagac. zreszta ta masa marcepanowa sie rozchodzila na boki.)

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
no no, ale pachnie. a jak ładnie wyroslo !!! :dance: hura hura. a teraz mam problem - jak przekonac meza, ktory za chwile wroci, ze tego sie teraz nie je, tylko dopiero na swieta.... to bedzie baaaardzo trudne zadanie.
dziekuje bajaderko za kolejny niezawodny i smaczny przepis :anbetung:
jestem twoja wielka fanka na wieki... (pewnie nie tylko ja tutaj
icon_smile.gif
)

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Super Jest bardziej wilgotna, ale nie wiem czy to kwestia orzechów, czy tak wyszło. Masa orzechowa ciemniejsza ( bo mieliłam ze skórką), a poza tym tylko końcówki spróbowane :mrgreen: Pachnie super, zreszta tak jak ta z marcepanem. Jak się odważę spróbować jeszcze napiszę. Na zazie pokroiłam i wsadziłam do pojemnika by doszła do siebie :mrgreen:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
wlasnie wstawilam krajanke do piekarnika... az sie boje co z tego wyjdzie - wam wszystkim powychodzilo pieknie, ja jestem pelna obaw.

najgorsze to bylo rozwalkowac drugi placek na taka sama wielkosc jak pierwszy i przeniesc na te pozostale warstwy. oczywiscie mi sie pozaginalo, posklejalo, i nie ma ladnej rownej powierzchni. najpierw sie zmartwilam, potem stwierdzilam ze i tak nic na to nie poradze, a teraz siedze i obgryzam paznokcie (w przenosni :mrgreen: ) i czekam co z tego wyjdzie.

mam tez zagniecione ciasto na pierniki Gusi, jak sie upiecze krajanka bede wycinac i piec - mam nadzieje ze na tym polu pojdzie mi lepiej :mrgreen:

pzdr
yenn

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
yenn ja jak robiłam ten drugi placek na wierzch to rowałkowałam sobie mniej wiecej , to co był za dużo obciełam i upiekłam pierniczek, a placek obsypałam torchę maką tak samo wałek, nawinełam delikatnie na wałek i potem rozwijałam juz nad blachą. Przy pierwszej krajance niestety też mi się nirówno ułozyło bo zapomniałam a tym sposobie, ale krajanka wyrosła równo i była pysznościowa. :mrgreen:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
no dobra.. to poiem tak (tylko bajaderko nie kasuj przepisu :mrgreen: )

plaska jest... ma za 3 cm wysokosci

powidla sie gdzies zapodzialy :mrgreen: wcale ich nie czuc w tym ciescie (moze za cienko posmarowalam :dump: ale i tak prawie caly sloik powidel poszedl)

brzegi twarde, reszta nie wiem - ma stac do jutra przeciez na wierzchu, co nie?

Gusia, ten sposob z nawijaniem na walek super!!! szkoda ze o tym nie pomyslalam...

pzdr
yenn w letkiej zalamce

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy