index.php?act=findpost&pid=784833https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1041
Jest tu napisane zeby zrobic kilka tygodni wczesniej i w zwiazku z tym mam pytania
1. kilka tygodni znaczy jak dlugo? Czy w ten weekend nadchodzacy jest OK czy juz za pozno?
Jak najbardziej OK.
2. czy to sie nie popsuje? organiczne i slodkie - bakterie to uwielbiaja
Nie popsuje się.
3. ciasto podobne do piernika staropolskiego. Ale ciasto na piernik robi sie wczesnie,przechowuje i piecze przed swietami--- krajanke piecze sie wczesnie i przechowuje sie upieczona. Jakies uzasadnienie??
Nie wszystkie ciasta piernikowe leżakuje się w stanie surowym. Niektórym wystarczy kilka tygodni po upieczeniu, a niektóre są od razu dobre do jedzenia. Wszystko zależy od przepisu.
Bardzo by mi odpowiadalo upiec cos teraz na swieta, bo przed samymi swietami musze wyjechac na kilka dni. Czy sa jakies inne ciasta oprocz piernikow ktore mozna upiec wczesniej?
Możesz upiec strucle makowe na cieście krucho - drożdżowym i zamrozić. Świetnie znoszą mrożenie.
Niedawno wklepałam też przepis na ciasto cytrynowo - pomarańczowe, które można zrobić co najmniej tydzień przed świętami.