.agatka. @ 12 Dec 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1227858Rób, rób
z wielką chęcią, ale wiem, że zjadłabym ją sama. całą.
także zapieram się rękami i nogami- zdjęcia zrobiłaś piękne, to przynajmniej sobie popatrzę.![]()
Jaco @ 16 Dec 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1229771Jedną upiekłam z gotowym marcepanem. Przy drugiej poczytałam od nowa komentarze i olśniło mnie, że masę marcepanową mogę zrobić z lidlowych mielonych migdałów i wcale się przy tym nie narobić więc postanowiłam ją popełnić. Zamiast olejku migdałowego którego nie miałam dałam likier Amaretto i więcej nie będę kupować gotowego marcepanu do tej krajanki. Masa marcepanowa Bajaderki jest tak pyszna że niech się gotowiec schowa głęboko.Hihi, aż poszukałam swojego postu sprzed 3 lat, bo niestety, archiwum gg przepadło na starym komputerze.
skanna @ 8 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=786501gdzieś w środku wątku wątku znalazłam post Jaco, która robiła z gotowym marcepanem, nic do niego nie dodawała. Zindagowana na PW oświadczyła, że robiła dwa razy, raz z gotowym marcepanem, drugi raz z własnoręcznie robioną masą migdałową i dalej wg receptury i różnicę odczuła tylko w portfelu.A ja i tak się nie dam, krajanka z gotowym marcepanem jest tak pyszna, że nie dołożę ani pół minuty roboty więcej, bo i po co?![]()
Edit, to nie było archiwum gg, tylko pw tutaj i ma się dobrze, więc zacytuję![]()
CYTATCo do masy marcepanowej - moim zdaniem super, rok później robiłam chyba od początku do końca sama i jakiejś powalającej różnicy nie zauważyłam poza tą w cenie - ta własnoręcznie zrobiona była sporo droższa.
skanna @ 16 Dec 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1229816Hihi, aż poszukałam swojego postu sprzed 3 lat, bo niestety, archiwum gg przepadło na starym komputerze.
A ja i tak się nie dam, krajanka z gotowym marcepanem jest tak pyszna, że nie dołożę ani pół minuty roboty więcej, bo i po co?![]()
Edit, to nie było archiwum gg, tylko pw tutaj i ma się dobrze, więc zacytuję
Wszystko się zgadza, szczegół tkwi w nazwie "masa marcepanowa". Wtedy utknęłam na zmiksowaniu migdałów z cukrem i białkiem, nie zrobiłam reszty czyli nie utarłam z żółtkami itd. Same migały z cukrem niczym się in plus nie róznią od gotowej masy marcepanowej ale po dodaniu reszty jest różnica. Dlatego Cię wczoraj na gg męczyłam o to czy do gotowca tez należy dodać coś jeszcze bo mi się kurcze coś w umyśle odetkało i zaczęłam kombinować że może ja coś knocę.![]()
Amandla @ 17 Dec 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1230041krajanka upieczona, ciasteczka też, posmarowana lukrem rum + puder, zastanawiam się tylko czy może lepiej jej na razie nie kroić tylko trzymać cały placek na blaszce do Świąt, a dopiero w Wigilię pokroić? Czy lepiej ten tydzień potrzymać w pudełku gotowe kosteczki?Amandlo, my od razu tutaj kroimy na kosteczki![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.