Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Różana twarda ma własnie tę konsystencję co w Dominosteine, ale smak mi nie leży, chociaż jest też taka wieloowocowa i śliwkowa, może się nad którąś z nich zastanowię.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
W mojej lodówce
icon_lol.gif

A serio to nie pamiętam gdzie kupiłam - świta mi że w Intermarche ale głowy nie dam.
Tak naprawdę to ona jest jabłkowo morelowa ale smakuje fajnie - nie jest diabelsko słodka i zdecydowanie inna w smaku niż taka wieloowocowa.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
A moja w piecu... trzy upieczone wczesniej poszly do ludzi niekrojone, dzisiejsze trzy - dwie juz stygna, trzecia jak wyzej.
Dwie pojda do ludzi...

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Jedną upiekłam z gotowym marcepanem. Przy drugiej poczytałam od nowa komentarze i olśniło mnie, że masę marcepanową mogę zrobić z lidlowych mielonych migdałów i wcale się przy tym nie narobić więc postanowiłam ją popełnić. Zamiast olejku migdałowego którego nie miałam dałam likier Amaretto i więcej nie będę kupować gotowego marcepanu do tej krajanki. Masa marcepanowa Bajaderki jest tak pyszna że niech się gotowiec schowa głęboko.

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Jaco @ 16 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1229771Jedną upiekłam z gotowym marcepanem. Przy drugiej poczytałam od nowa komentarze i olśniło mnie, że masę marcepanową mogę zrobić z lidlowych mielonych migdałów i wcale się przy tym nie narobić więc postanowiłam ją popełnić. Zamiast olejku migdałowego którego nie miałam dałam likier Amaretto i więcej nie będę kupować gotowego marcepanu do tej krajanki. Masa marcepanowa Bajaderki jest tak pyszna że niech się gotowiec schowa głęboko.
Hihi, aż poszukałam swojego postu sprzed 3 lat, bo niestety, archiwum gg przepadło na starym komputerze.

skanna @ 8 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786501gdzieś w środku wątku wątku znalazłam post Jaco, która robiła z gotowym marcepanem, nic do niego nie dodawała. Zindagowana na PW oświadczyła, że robiła dwa razy, raz z gotowym marcepanem, drugi raz z własnoręcznie robioną masą migdałową i dalej wg receptury i różnicę odczuła tylko w portfelu.
A ja i tak się nie dam, krajanka z gotowym marcepanem jest tak pyszna, że nie dołożę ani pół minuty roboty więcej, bo i po co?
icon_smile.gif

Edit, to nie było archiwum gg, tylko pw tutaj i ma się dobrze, więc zacytuję
icon_smile.gif

CYTATCo do masy marcepanowej - moim zdaniem super, rok później robiłam chyba od początku do końca sama i jakiejś powalającej różnicy nie zauważyłam poza tą w cenie - ta własnoręcznie zrobiona była sporo droższa.

Amandla

Member
Cze 12, 2011
10
0
0
Ja dzisiaj mam zamiar popełnić krajankę , ciasteczka zimtsterne i jeszcze mam ochotę na pierniczki z bazylei, zobaczymy jak mi wyjdą te plany:)

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
skanna @ 16 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1229816Hihi, aż poszukałam swojego postu sprzed 3 lat, bo niestety, archiwum gg przepadło na starym komputerze.

A ja i tak się nie dam, krajanka z gotowym marcepanem jest tak pyszna, że nie dołożę ani pół minuty roboty więcej, bo i po co?
icon_smile.gif

Edit, to nie było archiwum gg, tylko pw tutaj i ma się dobrze, więc zacytuję
icon_smile.gif
Wszystko się zgadza
anbetung.gif
, szczegół tkwi w nazwie "masa marcepanowa". Wtedy utknęłam na zmiksowaniu migdałów z cukrem i białkiem, nie zrobiłam reszty czyli nie utarłam z żółtkami itd. Same migały z cukrem niczym się in plus nie róznią od gotowej masy marcepanowej ale po dodaniu reszty jest różnica. Dlatego Cię wczoraj na gg męczyłam o to czy do gotowca tez należy dodać coś jeszcze bo mi się kurcze coś w umyśle odetkało i zaczęłam kombinować że może ja coś knocę.

Amandla

Member
Cze 12, 2011
10
0
0
krajanka upieczona, ciasteczka też, posmarowana lukrem rum + puder, zastanawiam się tylko czy może lepiej jej na razie nie kroić tylko trzymać cały placek na blaszce do Świąt, a dopiero w Wigilię pokroić? Czy lepiej ten tydzień potrzymać w pudełku gotowe kosteczki?

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Trzymam krajankę w lodówce, znika
zahnlos.gif

Tylko martwi mnie to, że lukier się rozpuszcza i przykleja do papieru...
icon_neutral.gif

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,416
2,349
113
Zrobilam i ja. Zjadlam kawalek boku - smakuje super!
Balam sie tego ciasta, ze mi sie porozwala - dodalam na poczatku o 1/3 szkl maki mniej. I po dodaniu jajka musialam dodac jakies 4-5 czubatych lyzek, bo mi sie zrobilo ciasto ucierane, w zyciu bym tego nie dala rady walkiem potraktowac... Po dodaniu maki walkowalo sie dobrze, zrobilam z gotowa masa marcepanowa, bo mi zalegala. Lukier z koniakiem mi bardzo podszedl
icon_mrgreen.gif

Jesli po kilku dniach smak sie jeszcze poglebia, to zapowiada sie rewelacyjnie!

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Amandla @ 17 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1230041krajanka upieczona, ciasteczka też, posmarowana lukrem rum + puder, zastanawiam się tylko czy może lepiej jej na razie nie kroić tylko trzymać cały placek na blaszce do Świąt, a dopiero w Wigilię pokroić? Czy lepiej ten tydzień potrzymać w pudełku gotowe kosteczki?
Amandlo, my od razu tutaj kroimy na kosteczki ;)

Amandla

Member
Cze 12, 2011
10
0
0
Beo, dziękuję za radę, tak tez uczynię, dzisiaj ukroiłam kawałek do degustacji i w porównaniu z wczorajsza próbą krajanka smakuje rewelacyjnie, jest zdecydowanie bardziej miękka i cudownie pachnie przyprawami, które skomponowałam wg oryginalnego przepisu ( nie dawałam gotowej mieszanki tylko zalecaną w przepisie), smak jest korzenny ale nieco inny niż piernik:) marcepanu dodałam za Dorotus 400 gram i powidła śliwkowe własnej produkcji.

Polecane przez Ciebie gwiazdki zimtsterne tez wyszły cudownie, mój mąż krąży wokół nich jak sęp:D dzisiaj planuję zrobić brunsli i milanais również z Twojego przepisu:)

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
A ja moją krajankę pokroiłam w kostkę i zapakowałam do puszki. Po tygodniu zajrzałam i okazało się, że spłynęła
icon_frown.gif

Z ciasta się mazia zrobiła.
Jakoś da się to to odratować?

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Przerażasz mnie Moi... upiekłam jedną małą okrągłą na prezent, zapakowałam w całości do puszki i teraz tak się zastanawiam czy dobrze zrobiłam. Nie wiem ani czy jest zjadliwa (bo nie krojona) ani czy się nie rozpłynie. Nie chciałabym dać niezjadliwego prezentu
icon_rolleyes.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy