Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja masę marcepanową po prostu rozwałkowałam, podsypując mąką. i nic więcej nie dodawałam

Nanami

Member
Wrz 6, 2009
6
0
0
Zrobiłam na święta specjalnie z myślą o mojej mamie, która jako jedyna przepada za marcepanem. Ja osobiście omijam go szerokim łukiem,
ale po pierwszym gryzie krajanki doszłam do wniosku że to w tym roku moje ulubione świąteczne ciasto. Wszystko jest w nim idealne, te połączenie smaku....mniam.
Aż szkoda że już po świętach.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
To moja zeszłoroczna krajanka
icon_smile.gif

krajanka.jpg

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
Mam pytanko odnośnie marcepanu. Pasta była dość zwarta, dało się ją uformować w rulonik, natomiast marcepan po dodaniu wszystkich innych dodatkow smakowych (mąki, żółtek, soków, itd.) masa jest bardzo epka, klejąca i nie da się jej uformować w jakiś kształt. Czy to tak ma być? Czy ona ma się schłodzić przez noc w lodówce i wtedy będzie plastyczna? Proszę o szybką odpowiedź, chcę zrobić krajankę
icon_smile.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Oj, grudzień za plecami. Pora zaczynać
icon_smile.gif
I to niejedna porcja. Sami uwielbiamy i na prezenty. Doszło juz do tego, że rozsyłamy po kraju ... hehe.
Dzięki Bajaderce jest co robić przed Swiętami
cvety.gif
Mam tu na myśli również Dresden stollen.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,837
4,987
113
Krajankę upiekłam w środę, włożyłam ją do takiego plastikowego opakowania na ciasto, na razie jest twarda jak kamień,
myślicie że zmięknie do świąt? a może zawinąć ja dodatkowo w folię?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,496
113
Piekłam ją wielokrotnie, nigdy nie była twarda, wręcz przeciwnie, zawsze jest miękka od razu.
Tyle, że piekę ją w niższej temperaturze (170 -175 stopni bez termoobiegu).
Polukrowałaś? Lukier powinien trochę pomóc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,837
4,987
113
Tak, polukrowałam, poczekam do niedzieli i jak nie zmięknie to zawinę całość w folię z jabłkiem, myślę że powinno trochę pomóc
gruebel_2.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,496
113
A nie kroiłaś jej od razu w kosteczki? Ja zawsze kroję, jak tylko lukier zastygnie i pakuję do puszek.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,837
4,987
113
pokroiłam jeszcze ciepłą, ale tak myślę że może za długo ją piekłam, bo choć mocno już pachniała, góra wciąż była jasna, więc dołożyłam jej z 15 min, a jeszcze teraz stoi na zimnym ganku, więc dodatkowo może to wpływa na jej twardość, może przeniosę ją do kuchni i jak złapie ciepłego powietrza to będzie ok ?

EDIT: przyniosłam ją z tego ganku, patrzę
icon_eek.gif
a ona pięknie zaczyna mięknąć
pfeif2.gif
a jaka pysznaaaa
dance.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,496
113
Tak, zdecydowanie przepiekłaś. Może dodatkowo kawałki jabłka pomogą?

EDIT:
No, kamień z serca!
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,496
113
Można, będzie bardzo dobra.
Tylko zwróć uwagę na ilość cukru - dla mnie w oryginalnej wersji jest go za dużo, więc do smaku zmniejszam.

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Dzieki Joanno za odpowiedz, w takim razie piekę. Mam tylko wątpliwość - na moim słoiku jest napisane ze to krem migdalowy a nie pasta, nada sie?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy