Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
sama masa marcepanowa wychodzi mi twarda ( biorę 1/5 szklanki całych migdałów, co stanowi 30dag) Zagniatam z cukrem pudrem i białkiem. Potem biorę z tej masy tyle ile w przepisie, dodaję co tam trzeba dodać, jajko,cukier mleko, sok itd i mieszam (ręką
icon_wink.gif
) I gotowa masa jest raczej taka kleista, nakładam na ciasto łyżką.

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
upieczona i pokrojona dojrzewa w puszkach. Nawet do niej nie zagladam, zeby nie wyjadac
icon_smile.gif

Troche mi ciasto twardawe wyszlo i pokruszylo sie przy krojeniu, a gdzieniegdzie nieco sie rozjechalo na powidlach.
A mase marcepanowa robilam sama i byla jak plastelina, po dodaniu reszty- zoltek, maki, wody zamiast mleka i sokow , byla taka w sam raz do rozsmarowania lyzka.
Ale powidla chyba za rzadkie mialam.
Juz jest pyszna.

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
ja zamiast dwóch placków, piekę 1 i składam na pół

na polowe ciasta dajemy mase marcepanowa, na polowe powidła

f_0016646.jpg

za pomocą papieru składam na pół
f_0016647.jpg

dociskam gore, sklejam 3 krawedzie i daję do pieca
f_0016648.jpg

teraz krajanka czeka do jutra, rano ja pokroję
icon_smile.gif

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Jak juz wspominałam wydawało mi się,że mam problem z marcepanem ,ale go rozwiązałam ale to jest nic nie wspomniałam ,że zamiast powideł musiałam dać dżem pomarańczowy bo powidła nóg dostały ,a innego dżemu nie miałam ,ale krajanki i tak już nie ma poza dokładnie 4 kawałkami,które schowałam żeby przekonać się czy n święta będą dobre ,zapuszkowane leżą sobie wpiwnicy

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Dziewczyny, ile powideł Wam "schodzi" na blaszkę? Dałam wczoraj pół słoika i w ogóle ich nie widać, nie tak jak u Was. Za to w smaku uważam, że zupełnie wystarczająca ilość, tak więc nie wiem, czy poprzestać na efekcie smakowym, czy dołożyć wizualny
icon_smile.gif

Wrz 3, 2008
1,371
0
0
skanna @ 15 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=790926Dziewczyny, ile powideł Wam "schodzi" na blaszkę? Dałam wczoraj pół słoika i w ogóle ich nie widać, nie tak jak u Was. Za to w smaku uważam, że zupełnie wystarczająca ilość, tak więc nie wiem, czy poprzestać na efekcie smakowym, czy dołożyć wizualny
icon_smile.gif
ja dalam sloik swoich powidelek, sloik 0.3l

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Ja zrobilam z galaretka z czerwonej porzeczki-pol sloika.
Czy moglaby ktoras z pan podczas pieczenia zwarzyc ilosc maki?Bo chyba moje norweskie szklanki sa jakies nietypowe-strasznie geste ciasto mi wyszlo i przez to twardawe po upieczeniu
icon_neutral.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
a ja dałam 1, 5 słoika moich powideł.

piekąłm z masą marcepanowa z dodatkiem zółtek i maki,
super!!!

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Siostro, przepiękna ta Twoja krajanka.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy