Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Ja zabieram się do pracy, juz wszystko wiem co do tej masy marcepanowej bo w zeszłym roku robiłam pierwszy raz i troche pooszukiwałam z tą masa, ale i tak była pyszna, tak wyglądała
PB180117.JPG
Teraz pora na powtórkę!!!

Załączniki

• PB180117.JPG
    PB180117.JPG
    40.4 KB · Wyświetleń: 5

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
chachu! piękna Twoja krajanka!
lecker.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
zrobilam
banana.gif
polukrowalam
banana.gif
czekam do jutra na krojenie
lecker.gif

po malusienkim uszczknieciu stwierdzam:pYSZOTA!!!!!!!!!!

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
mysz @ 25 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914848dziewczyny pomóżcie proszę, nie mam czasu na przeczytanie prawie 30 stron wątku

ta masa będzie dobra ? http://www.allegro.pl/item822824423_masa_m...najbielsza.html
W temacie nie jestem ekspertem ale wydaje mi się ze tak. Zrobiłam z podobnej gotowej masy.
Lecz niestety tegorocznego zdjęcia krajanki nie będzie bo wyszła barrdzo płaska, plaskTA. Nie wiem czemu.
W smaku oczywiście pyszna.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
upieklam, ale "na leniwca" czyli z gotowym marcepanem, przyprawilam pomijajac cukier
nie wiem jak wytrzymam, gdy zjem juz te skrawki
DSCF1096.jpg

Załączniki

• DSCF1096.jpg
    DSCF1096.jpg
    42.7 KB · Wyświetleń: 4

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
W koncu znalazlam u siebie paste migdalowa i teraz mam 2 pytania - czy to ciasto naprawde musi lezakowac pare tygodni? czy dobre jest po kilku dniach? A jezeli ma lezakowac tak dlugo to trzymacie je w puszkach czy jakos inaczej zabezpieczacie przed zepsuciem?

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
a ja mialam dzisiaj piec i sie nie wyrobilam...
i najlepiej, jak jednak polezakuje, z biegiem czasu robi sie rozplywajace w ustach i przepyszne
jest przepyszne w sumie od samego momentu upieczenia i dlatego pieke od razu 2 z nadzieja, ze 1 dotrwa do Swiat...

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Powiedzcie, jak Wy przechowujecie tę krajankę?
Ja ją trzymałam w zamkniętym pudełku na szafie i po kilku dniach zrobiła się strasznie "ciapowata"- miałam kłopot, żeby podnieść kawałek. Strasznie nawilgła. Przeniosłam ją na balkon- może zimno jej bardziej posłuży. W ogóle obawiam się, czy w takim stanie, mogę ją postawić na stół. Może lepiej ją zjeść (mąż namawia
icon_mrgreen.gif
) i upiec drugą i zastosować się do Waszych rad w kwestii przechowywania.
Bezpośrednio po upieczeniu była super, a potem- zaczęła się "ciapać".
gruebel_2.gif

Przeczytałam cały wątek, ale nie znalazłam info jak ją przechowywać. Tylko, że najlepiej u sąsiada
icon_mrgreen.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
LeNinka @ 1 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917089Powiedzcie, jak Wy przechowujecie tę krajankę?
Ja ją trzymałam w zamkniętym pudełku na szafie i po kilku dniach zrobiła się strasznie "ciapowata"- miałam kłopot, żeby podnieść kawałek. Strasznie nawilgła. Przeniosłam ją na balkon- może zimno jej bardziej posłuży. W ogóle obawiam się, czy w takim stanie, mogę ją postawić na stół. Może lepiej ją zjeść (mąż namawia
icon_mrgreen.gif
) i upiec drugą i zastosować się do Waszych rad w kwestii przechowywania.
Bezpośrednio po upieczeniu była super, a potem- zaczęła się "ciapać".
gruebel_2.gif

Przeczytałam cały wątek, ale nie znalazłam info jak ją przechowywać. Tylko, że najlepiej u sąsiada
icon_mrgreen.gif
ratunku, boje sie, biegne sprawdzic co z moja krajanka
icon_eek.gif
lezy w szafce
gruebel_2.gif

uff! est miekka, ale nie ciapowata..teraz nie wiem czy do chlodu z nia czy moze zostac w kuchni
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
moja gotowa czeka na pokrojenie, i tu się martwie, jak ja równo pokroić??? nigdy mi sie nei udało dwóch takich samych kawałeczków zrobić
icon_sad.gif
(.
będę przechowywac jak w zeszłym roku w puszkach na balkonie.w kuchni i tak nie mam miejsca.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Doruśka @ 2 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917127moja gotowa czeka na pokrojenie, i tu się martwie, jak ja równo pokroić??? nigdy mi sie nei udało dwóch takich samych kawałeczków zrobić
icon_sad.gif
(.
będę przechowywac jak w zeszłym roku w puszkach na balkonie.w kuchni i tak nie mam miejsca.
Jak mam problem z krojeniem,to dziele calosc na pol,potem kazda polowke na pol,cwiartke na pol itd.Czy to w okraglym torcie czy kwadratowym czy prostokatnym-do wszystkiego pasuje ten system.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja najczęściej robię tak jak Vidar ale przy tak małych kawałkach jak krajanka pomagam sobie linijką długą. Po prostu nacinam lekko brzegi co 3 cm i potem od linijki równo dużym ostrym nożem kroję, ważne żeby nie naciskać ciasta z góry ale kroić małymi ruchami, czyli ostry nóż jest niezbędny.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
dziunia @ 2 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=917143Ja najczęściej robię tak jak Vidar ale przy tak małych kawałkach jak krajanka pomagam sobie linijką długą. Po prostu nacinam lekko brzegi co 3 cm i potem od linijki równo dużym ostrym nożem kroję, ważne żeby nie naciskać ciasta z góry ale kroić małymi ruchami, czyli ostry nóż jest niezbędny.
Dziuniu, a ciasto robisz z tego przepisu, czy np. ze staropolskiego?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy