Krem do tortów- lekki, ale zwarty

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
nie będzie , oczywiście daje się go niedużo , aby krem odzyskał puszystość i aksamitność , a jeśli nawet ciut będzie bardziej tłusty to i tak lepiej niż zważony, mi się tak wydaje przynajmniej
Mi ten krem wychodzi idealnie zmieniłam tylko sposób dodawania czekolady -daję go do gorącego budyniu, reszta jak wyżej

kasia_81

Member
Wrz 30, 2009
25
0
0
to ja się pochwalę - wprawdzie nie mam przekroju, ale hello kitty jest z kokosem (pychaa), a Peppa z nutellą i wisienką (jeszcze większa pycha). Goście zachwyceni. Położyłam na to masę cukrową i nic nie popłynęło. Kremik pyszny, bo lekki i w ogóle nie czuć w nim masła. Następnym razem zrobię z malinami.
Dziękuję za super przepis
anbetung.gif

torciki.jpg

kasia_81

Member
Wrz 30, 2009
25
0
0
to ja się pochwalę - wprawdzie nie mam przekroju, ale hello kitty jest z kokosem (pychaa), a Peppa z nutellą i wisienką (jeszcze większa pycha). Goście zachwyceni. Położyłam na to masę cukrową i nic nie popłynęło. Kremik pyszny, bo lekki i w ogóle nie czuć w nim masła. Następnym razem zrobię z malinami.
Dziękuję za super przepis
anbetung.gif

torciki.jpg

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
Melduję, że masę udało się uratować
icon_smile.gif
dziękuję za rady - jakby ktoś miał podobny problem, to mi udało się uratować masę GOTOWĄ podgrzewając całość na misce z wodą, dodałam też trochę oleju (chyba kujawski?), smak się nie zmienił, krem był nadal bardzo zwarty po zastygnięciu. Na początku "ratowania" jego konsystencja sie pogorszyła, ale po chwili już był ok. Najpierw spróbowałam podgrzewać jego niewielką ilość
icon_smile.gif

w załączniku zdjęcie tortu. Wykonanie całości - moja siostra, czyli Aklat z tutejszego forum
icon_smile.gif

Załączniki

• tort.JPG
    tort.JPG
    117.2 KB · Wyświetleń: 0
  • tort__2_.JPG
    tort__2_.JPG
    175.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
LeNinka ja Cie bede po rekach calowac za ten przepis!!!!!!!!
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

dzis kolega meza porpsil mnie na ostatni moment, zebym mu zrobila torcik dla jego zony na dzien kobiet. Wpadlam w panike bo ostatnio mialam dwie lewe rece do kremow i mowie dzis: raz kozie smierc - probuje!! i teraz nie zaluje - krem wyszedl CUDO!!
jestem tak wniebowzieta, ze moglabym po scianach skakac. Do jednej czesci dodalam kakao i tez wyszlo smaczne.
rofl.gif

teraz juz tylko ten przepis. a efektami pochwale sie jutro jak zrobie zdjecia
icon_mrgreen.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Ale ładny!!!
daumen.gif
Jak na ostatnią chwilę, to wyszedł przepięknie!
Całować nie trzeba
icon_lol.gif
baaaardzo się cieszę, że się udał, a mam nadzieję, że też smakował
icon_mrgreen.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Bardzo często robię go z nutellą i starkowaną gorzką czekoladą (wtedy już białej nie dodaję) + wiśnie do kremu. Też jest pyszny
lecker.gif

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
lambethka @ 13 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1104245hm,a co by bylo gdybym zamiast bialej czekolady rozpuscila mleczna lub deserowa?
gruebel_2.gif
ja też jestem ciekawa, bo krem robiłam już 2 razy i bardzo nam smakował...
a nutellę w którym etapie przygotowań dodajesz?

krem poleciłam na swoim blogu i umieściłam link do tego przepisu:
http://aromatkuchni.blogspot.com/2011/02/t...walentynki.html
raz robiłam do pokrycia całego tortu, a drugim razem pod masę cukrową i nic się nie działo mimo zawartości śmietany w kremie

oto fotki:
walentynkowe%20serce%20-%20aromat%20kuchni.jpg

walentynkowy%20w%20przekroju%20-%20aromat%20kuchni.jpg

a z masą cukrową wyglądał tak:
tort%20teletubisie%20aromat%20kuchni.jpg

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Czy ta masa jest zwarzona (wg mnie jest, wg małża nie). I co robić żeby się nie warzyła. W smaku tort jest zawalisty...
P111001.2.JPG

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Wygląda, jakby była.
gruebel_2.gif
Ale czy zdjęcie dobrze oddaje wygląd?
Jeśli ma widoczne grudki tłuszczu wymieszane jakby z płynem, to jest zwarzona.
Bardzo ważne jest, żeby masło i budyń miały tą samą temperaturę i muszą być porządnie zmiksowane.
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijać na średnich obrotach, bo jeśli są za szybkie, to tłuszcz szybciej zbije się w grudki. Dla pewności na początku ubijania dodać śmietan-fix.
I powinno być dobrze.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy