Kruche choinki czekoladowo-pomarańczowe

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A to moje w trakcie 'zasychania' czekolady.

choinki_pom.jpg

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Zrobilam juz drugi raz i mam jedna uwage - wiele osob pisze ze ciasto klejace i ze dosypuje make. I ja tak zrobilam za pierwszym razem ale teraz po prostu zapakowalam i wszdzilam do lodowki na ponad pol godziny. Nie musialam dosypywac maki, ladnie sie rozwalkowalo a co najwazniejsze - ciastka sa znaczne smaczniejsze niz te gdzie dosypywalam maki. Mysle wiec ze zamiast dosypywac, potrzymajcie dziewczyny po prostu dluzej w lodowce
icon_smile.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Kiiri, mysle ze to dobry, a nawet bardzo dobry pomysl; im lepiej schlodzone ciasto, tym lepiej sie walkuje

a szczegolnie przez folie
icon_wink.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,305
2,899
113
Ale za długo nie można trzymać w lodówce, bo trzeba potem długo czekać, żeby móc wałkować. To tak z mojego doświadczenia.
Bea, ja też zawsze takie ciasta wałkuję przez folię. Po co się niepotrzebnie stresować, a to pęka, a to się przykleja do wałka, a z folią - lekko, łatwo i przyjemnie.

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Witam! A ja mam pytanie: ile sztuk tych ciasteczek wychodzi z tego przepisu??Tak mniej wiecej-wiadomo ze foremki sa różne ale tak na oko ile ich będzie.Bo nie wiem czy jedna porcja mi wystarczy-mam duże zapotrzebowanie;)

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,305
2,899
113
Na duże zapotrzebowanie ja robiłabym z podwójnej porcji. Je trzeba jednak wałkować dość grubo (tak jak w przepisie), bo są wtedy wg mnie dużo lepsze.

AnEvelin

Member
Cze 22, 2007
67
0
0
a ja pozazdrościłam Bea73 ślicznych choineczek i tez upiekłam, przyznam że urzekło mnie zdjęcie, smak wynagrodził mi rwące się i przyklejające do stolnicy i wałka ciasto. Ja również podsypywałam obficie mąką. DSC01464.jpg

Załączniki

• DSC01464.jpg
    DSC01464.jpg
    66.9 KB · Wyświetleń: 2

Marciszon

Member
Lut 9, 2008
12
0
0
Śliczne te choineczki
lecker.gif
Pod wpływem zachęcających fotek też dziś zrobiłam, łatwo poszło i pewnie szybko zejdą...
zwinker2.gif
mam zapytanie czy macie dobry sposób na ucieranie "do białości"? czy można ten fragment przepisu jakoś przyjemnie pominąć/ zastąpić? Przez ucieranie wiele przepisów jest na mojej liście oczekujących, niestety wypieranych przez ciacha, którym wystarcza mieszanie, miksowanie itd.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
W makutrze najlatwiej i najprzyjemniej do bialosci. W innych miskach nigdy tak nie mialam i sie tym nie przejmuje.
icon_wink.gif

Moze powinnam ?
gruebel_2.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,305
2,899
113
Marciszon @ 21 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=794327... mam zapytanie czy macie dobry sposób na ucieranie "do białości"? czy można ten fragment przepisu jakoś przyjemnie pominąć/ zastąpić? Przez ucieranie wiele przepisów jest na mojej liście oczekujących, niestety wypieranych przez ciacha, którym wystarcza mieszanie, miksowanie itd.
Joanna @ 17 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=792276...Nie ucierałam masła na puch, tylko wszystko przesiekałam na stolnicy jak każde kruche.
hazo @ 20 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=793890Ja tak robiłam. Wrzuciłam wszystko do malaksera (oprócz czekolady i skórki kandyzowanej). Jak się zrobiła z tego "kasza" dołożyłam czekoladę i skórki. I już.
Zastanawia mnie,
gruebel_2.gif
dlaczego tak wiele osób nie czyta opinii pod przepisami
icon_question.gif
Szczególnie w krótkich wątkach. Z nich naprawdę wielu ciekawyh rzeczy, np. o ciastkach, które chcemy upiec, można się dowiedzieć.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,090
6,595
113
hazo @ 21 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=794342Zastanawia mnie,
gruebel_2.gif
dlaczego tak wiele osób nie czyta opinii pod przepisami
icon_question.gif
Szczególnie w krótkich wątkach. Z nich naprawdę wielu ciekawyh rzeczy, np. o ciastkach, które chcemy upiec, można się dowiedzieć.
Przyznam się, że mnie to nie tylko irytuje, ale wręcz czasem zniechęca do wstawiania przepisów, zwłaszcza, że zawsze się staram to robić jak najstaranniej i najdokładniej, a i tak potem czasami muszę kilkakrotnie powtarzać jakieś raz już podane informacje...
Notatki o wszelkich wprowadzonych modyfikacjach w cudzych przepisach zostawiam nie tylko dla wspomożenia swojej własnej zawodnej pamięci, ale też i dla wygody innych, więc pytanie o udzieloną dwa wpisy wcześniej odpowiedź zawsze mnie zdumiewa.... Zwłaszcza w tym przypadku, bo zrobiłam to dwukrotnie....

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,305
2,899
113
Bea, wg mnie to zupełnie nie ma sensu.Twój przepis jest OK, jasny, czytelny, w opiniach jest napisane jak robili to inni. Wątek ma mało stron i trzeba założyć, że każdy potrafi czytać i znajdzie chwilę, żeby przejrzeć 5 stron w temacie. I jeden będzie ucierał, tak jak Ty to robiłaś, a inny zrobi po swojemu - jak ja, mimo, że nie ma nic o użyciu malaksera w przepisie.

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
A ja zrobiłam jak Hazo posiekałam wszystko i dodałam skórkę i posiekaną czekoladę ale chyba za płasko je wałkowałam(mimo tego,że starałam się by były wysokie) bo rozlały mi się w trakcie pieczenia (coś jak u Vidar),tem. pieczenia taka jak w przepisie. Smak nie do opisania a mój M stwierdził,ze skoro nie nadają się na prezentacje to on może je zjeść
rofl.gif
wszystkie.....
Mimo wszystko chciałabym by były tak ładne jak u Bea czy Hazo .

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy