kurczak faszerowany+ instruktaż luzowania*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A powiedzcie mi, dobre ludzie, ile luda można nakarmić takim kurakiem?
Na ciepło to chyba mniej porcji wychodzi, niż na zimno, prawda?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Myślisz, czy wiesz? :roll: :mrgreen:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A to ile waży twój kurak? kilogram?
 

pawel

Member
Maj 2, 2005
2,202
0
0
wiecej ale musisz odliczyc udka skrzydelka i takie tam. wazyl 1,8 kg do tego 0,5 mielonego, kawalek piersi. szacuje ze czesc nadziana wazy okolo kilograma
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Minus kości z przyległościami... OK, to spróbuję zrobić na sobotni obiad rodzinny. Dzięki.
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
U mnie starczył śmiało na 8 osób na gorąco i jeszcze zostało, bo przecież udka i skrzydełka upieczone też nadają się do jedzenia...
 

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
Beato doradź,
pewnie czegoś nie doczytałam, ale chciałabym się upewnić czy wątróbka i inne podroby mają być wcześniej podpieczone? Czy je pokroić na mniejsze czy przemielić przez maszynkę?
A może tak jak robię do pasztetu najpierw podduszam, a później mielę?
 

pawel

Member
Maj 2, 2005
2,202
0
0
ja dzisiaj jadlem i mysle ze taki wielki jak moj starczy dla 8 osob nie liczac udek bo by sie klocili kto je udka a kto nie :mrgreen: :dump: :dump:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Beato doradź,
pewnie czegoś nie doczytałam, ale chciałabym się upewnić czy wątróbka i inne podroby mają być wcześniej podpieczone? Czy je pokroić na mniejsze czy przemielić przez maszynkę?
A może tak jak robię do pasztetu najpierw podduszam, a później mielę?
Ja tu wszystko surowe daję, część wątróbki i serduszkek czy żołądków też czasem kroję tylko drobniej trochę i dodaję, żeby później były widoczne inne "kolory" w środku farszu, taka mozaika wyjdzie, ale nie jest to konieczne, ładnie wyglądają w ciemniejszym mielonym farszu większe kawałki np. piersi, które są jaśniejszej barwy, lub inne dodatki np. rodzynki, śliwki czy morele ( jeśli ktoś lubi tak)Ale wszystko surowe, potem się razem upiecze .
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A żołądki nie są za twarde...? :roll:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Koleżanka moja wrzuciła kiedyś całe :roll: i były za twarde, ale jak kilka pokroję na małe kawałki, to się upieką. Ale można oczywiście nie dawać, ja tak różnie robię, eksperymentuję sobie, raz dam tak raz inaczej, raz daję owoce raz nie, raz daję zieloną pietruszkę innym razem majeranek. Co kto lubi i jak kto lubi, można przecież wszystko razem przemielić i nie dawać żadnych większych kawałków do środka
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Dzięki.
icon_smile.gif

Kurcze... no kusi mnie te kurczę na sobotni obiad rodzinny... :roll:
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Zrobilam na jutrzejszy obiadek ,całego kurczaka wyluzowalam,stwierdzam że to nie takie trudne Jutro beda zdjecia upieczonego mniam jak pachnie......
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Rodzina przeżyła szok. Nikt nie chciał się podjąć krojenia, bo.... wszyscy myśleli, że skoro faszerowany kurczak, to z kośćmi... :dump: :mrgreen:
A tu taka siurpryza! :lol:

Niestety nie zdążyłam zrobić fotki... :oops:
A teraz nie mam co pstrykać, bo został się jeden półkawałek! :shock:

Beato - wielkie dzięki za przepis! :anbetung:

Paweł - tobie też dziękuje za fotorelację! :anbetung:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Wstawiam etapy luzowania :
1267.jpg

1268.jpg

1269.jpg

1270.jpg

1271.jpg

1272.jpg

1273.jpg

1274.jpg

1275.jpg


tu jest czeluść, w którą teraz należy włożyć farsz:
1276.jpg


No i jestem gotowy, czekam na pieczenie:
1277.jpg