kurczak faszerowany+ instruktaż luzowania*

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
h-elen @ 15 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=956166i ja też kurczaka mam
banana.gif

siedzi w piekarniku... Rzeczywiście, kupiłam kurczaka a tu prawie prosię, tak też powiedział mąż Caritki
icon_smile.gif

Jutro mam na obiado kolacji gościa dlatego, po powrocie z pracy będzie odgrzany. Nie wiem czy będzie to z korzyścią dla kuraka- jutro pochwalę się.
Też jestem cała dumna, że bez problemu udało się wyciąć kości i nawet nie trwało to zbyt długo. Grunt to dobrze zacząć. Ja zaczynałam od kuperka
icon_smile.gif
Na pewno nic mu się nie stanie. Ja zawsze piekę dzień wcześniej i ponownie go potem odgrzewam i nic mu nie jest.
Odnośnie farszu ja zawsze biorę tylko mięsko mielone nie dodaje kawałków, można dołażyć jak najbardziej pieczarki, żółty ser czy paprykę też jest super.
Mała podpowiedz, żeby się nie rozsypywał dodaję do farszu odrobinę kaszy manny i żelatyny. ( oczywiście oprócz jajek)
 

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
Udało się, udało się. trala la ....
Fotki nie będzie ale jestem cała dumna. Wyszedł niczym na wystawę. Fakt, że przyłożyłam się do ładnego sznurowania ale było warto.
Farsz wyszedł idealny zarówno samkowo jak i wizualnie. Nic się nie rozsypywało i udało mi się doprawić tak jak powinno być (+ odrobina mojej ulubionej chilli
icon_smile.gif
. Poczęstowałm w pracy koleżankę zimnym kawałkiem, bardzo jej smakowało ale stwierdziła, że luzować nie będzie tylko nadzieje zwykłego kurczaka
icon_sad.gif
....
Kurczak nie został zjedzony za jednym posiedzeniem dlatego, dzisiaj po powrocie z pracy był pyszny obiadek z postną kaszą klasztorną.
JUż wiem co podam na kolejnym rodzinnym spotkaniu ....
BeatoSz -
bussi.gif

Następnym razem będzie też farsz z kaszą gryczaną i pieczarkami. Kasza gryczana to smak mojego dzieciństwa i wakacji z okolic Biłgoraja.
Przyznacie, chwalipięta jestem....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
ja dzis znowu robię, na jutro na imprezę rodzinną, farsz będzie mięsno grzybowy (grzyby leśne)
 

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
ja robie w niedziele na obiadek, to bedzie od razu taka proba generalna przed Komunia ;)
tylko pieczarek nie bede dodawala, bo moje dziecko strasznie wybredne ...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wrz 8, 2010
2
0
0
kuciak_po_chinsku.jpg


Kurczak faszerowany ryżem z warzywami po chińsku... nie był tak wysoko rozcinany ale oczywiście popłynęłam z dzierganiem jak na rasowego "handmade'owca" przystało... kupiłam pakowanego w folijkę i po rozpakowaniu się również okazało że skóra jest "pokaleczona" ehh

omnomom_kuciak-02.jpg


klasyczny kurczak z farszem z wątróbek... podskubany oczywiście :]

Jak spobie przypomnę gdzie - jest świetny przepis na kurczaka faszerowanego z przyprawami włoskimi, fetą i suszonymi pomidorami. Duszonego w winie
icon_smile.gif
 
Wrz 8, 2010
2
0
0
aha, na drugim zdjęciu jest tona slodkiej papyki - wychodzi mocno chrupki + jak już widziałam w dyskusji - jedyne kości jakie zostały to kuperek i ostatnie kości skrzydeł... zrezygnowałam z tego i zostawiam 2 ostatnie kości
icon_sad.gif
kurczak się strasznie defasonuje jak strzydełka "dyndają"
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,252
1,015
113
U mnie nadzienie prostsze, tylko mielony udziec indyczy, natka pietruszki, koper, czosnek, przyprawy i pistacje:

galantyna_z_kurczaka.jpg
 

Załączniki

  • galantyna_z_kurczaka.jpg
    galantyna_z_kurczaka.jpg
    80.5 KB · Wyświetleń: 1

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,752
222
63
Podnoszę ten jakże cenny wątek w okresie przedświatecznym i tym samym jeszcze raz dziękuję BeatceSz. Dawno powinnam powiedzieć, że wiele sie od niej nauczyłam i korzystam z przepisów, ale że mam (ha, z wiekiem ...) coraz mniej czasu, to rzadko zaglądam.
cvety.gif
Ale do rzeczy :
Robiłam luzowanie po raz pierwszy na kaczce. No, nie było łatwo, ale trochę nici i wszystko się "wygładziło" - i oczywiście kurczaka. Z kurczakiem poszło lepiej, miałam tylko trochę za luźny farsz. Ale smak taki jak trzeba.
Teraz też mam już 2 kaczki, od razu wyluzuję i zamrożę, jak ktoś z powodzeniem próbował w pierwszej dziesiątce XXI wieku
icon_lol.gif
.I przeczytam cały watek od nowa, korzystając z wszystkich wskazówek. Pozdrawiam piernikowo, bo akurat jestem w trakcie produkcji bajaderkowej krajanki. Też przedświątecznie
weihnachtsbaum.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Dziękuję Ci bardzo, janie!
icon_biggrin.gif

A ja kaczki jeszcze nie luzowałam, może czas najwyższy zrobić
denknach.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Witaj Beatko. Robię jutro. Dam znać, jak już wszystko pochłoną, czyli po obiedzie. Pozdrawiam do jutra
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Tak Beatko. Ponieważ nie miałam wielkiej wprawy, skrzętnie korzystałam z Twojego instruktarza. Rezultat był i efektowny i smakowity. Moje dorosłe dziecko, oblizując palce, sprawiedliwie (wg niego) podzieliło tuszkę na pół i zabrał do domu. Koniecznie ma być na Święta - i będzie. Teraz dziękuję Ci serdecznie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: