kurczak faszerowany+ instruktaż luzowania*

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Ja do mojego kurczka robię nadzienie z kaszy gryczanej, miesa gotowanego z rosołu i pieczarek przesmażonych na masełku z cebulką. Po prostu rewelacja... Nóżki też luzuję i wciągam do środka, wtedy na całym przekroju jest więcej mięsa, nie tylko w okolicach piersi.
Kaczka daje sie łatwiej luzować. I jeśli jest mięsna, to też pychotka. Tłuszcz w pieczeniu wytapia się i zostaje chrupiąca skórka.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Udalo sie
banana.gif
Udalo sie
banana.gif
Udalo mi sie wyluzowac kurczaka
banana.gif

Czy godzina meczarni, aby go pozbawic kosci pierwszy raz w zyciu to duzo?? hehe- tyle z nim "walczylam"- ale wygralam
dance.gif

Wycielam nawet kosci z nozek, zostawilam tylko skrzydelka. Mialam troche problemu z wycieciem przy tych wszystkich chrzastkach
- tzn. "dojechalam" do drugiego konca kosci, a potem ciutke sie nameczylam, zeby usunac chrzesc- nie bardzo umialam sobie poradzic, ale jakos wyszlo
icon_smile.gif

Nie zrobilam ani jednej dziurki
icon_lol.gif
- bede miala mniej do szycia
icon_wink.gif

Powiedz mi prosze, Beatko, czym zszywasz kurczaka? - Jakimis "specjalnymi" nicmi? - Czy takimi, jak zwija sie rolady?
W tym tygodniu ( lub pod koniec ) bede robic go z nadzieniem
banana.gif

Jejku, jak sie ciesze !!! A jaka jestem dumna, ze mi wyszlo pierwsze w zyciu wyluzowanie takiego stwora
icon_lol.gif
icon_redface.gif

Wczoraj kupilam sobie dwa kurczaki
icon_mrgreen.gif
Pomyslalam, ze jak mi nie wyjdzie luzowanie, to bedziemy miec na obiad "pokaleczonego" kurczaka,
a jakby stal sie cud i udaloby mi sie go pozbyc kosci, to tego "flaka"
icon_mrgreen.gif
zamroze, a ten drugi bedzie na obiad
icon_mrgreen.gif

No i stal sie cud !
icon_mrgreen.gif
Tamtego zamrozilam i planuje zrobic go w tym tygodniu
icon_smile.gif

Beatko- dzieki Twoim zdjeciom odwazylam sie w ogole o tym przepisie pomyslec
icon_wink.gif

Dziekuje
bussi.gif
i przepraszam, ze ja tak o tym w Twoim watku
icon_wink.gif

Jak juz zrobie- oczywiscie zdam relacje, jak wyszlo
icon_wink.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Caritko, cieszę się, że luzowanie kurczaka sprawiło ci tyle radości
icon_lol.gif
Gratuluję
icon_exclaim.gif

Czekam na fotki gotowego dania, bo Ty takie piękne zdjęcia robisz...
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
No i zrobilam
icon_lol.gif
wczoraj na obiad
icon_smile.gif

Wszystko wyszlo, jak nalezy
icon_smile.gif
Jak faszerowalam tego kurczaka, to smialismy sie w nieboglosy
icon_mrgreen.gif

Maz stwierdzil, ze jestem niezla wrozka, skoro z malutkiego kurczaka, potrafie zrobic prosie
icon_mrgreen.gif

Tak zartowalismy
icon_wink.gif

Po zawiazaniu nitka i lekkim uformowaniu, przypominal troche kurczaka..- dobrze, ze zostawilam skrzydelka
fiesgrins.gif
(przynjamniej bylo widac, ze to cos "latajacego"
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Nie, no, zartuje, nie bylo tak zle
icon_wink.gif

Beatko- powiem szczerze, ze w smaku- jak dla mnie, nie bylo zadnej rewelacji. Bylo dobre i tutaj wcale nie sklamie, fajnie sie jadlo, "opedzlowalismy" w dwojke prawie pol kurczaka
icon_wink.gif

ale to nie bylo to, czego sie spodziewalam.. To znaczy, moze powiem tak, ze - jak dla mnie, to za duzo tego miesa w miesie
icon_wink.gif

Podejrzewam, ze z innym farszem, to moze byc to
icon_wink.gif


Mam w planie zrobic go na swieta - wlasnie z jakims warzywnym farszem, nie wiem.... z kapusta lub pieczarkami lub z czyms innym
icon_wink.gif
icon_lol.gif

Jestem pewna, ze zbierze pochwaly, bo przepis jest bardzo ciekawy i wbrew pozorom bardzo latwy
icon_smile.gif


Beatko- bardzo dziekuje za przepis
icon_smile.gif
bussi.gif
cvety.gif

Tak mi wyszlo
icon_smile.gif


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Caritka @ 27 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=402196Maz stwierdzil, ze jestem niezla wrozka, skoro z malutkiego kurczaka, potrafie zrobic prosie
icon_mrgreen.gif

Tak zartowalismy
icon_wink.gif

Po zawiazaniu nitka i lekkim uformowaniu, przypominal troche kurczaka..- dobrze, ze zostawilam skrzydelka
fiesgrins.gif
(przynjamniej bylo widac, ze to cos "latajacego"
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif


Zdjęcie cudne - teraz lecę do przodu poogladać instruktaż luzowania kurczaka
fiesgrins.gif
Mam nadzieje, że obejmuje on etap wstepny wyluzowania kucharza
cheers.gif
icon_mrgreen.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Akulka @ 27 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=402209
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif


Zdjęcie cudne - teraz lecę do przodu poogladać instruktaż luzowania kurczaka
fiesgrins.gif
Mam nadzieje, że obejmuje on etap wstepny wyluzowania kucharza
cheers.gif
icon_mrgreen.gif
hehe...
tez tak kulalismy sie ze smiechu, jak go faszerowalam, a potem, jak "bawilam sie"w chirurga...
fiesgrins.gif

Nikt by nie uwierzyl, ile przy tym bylo smiechu
icon_mrgreen.gif

Mnie, jako kucharza
icon_wink.gif
- bardzo wyluzowal
icon_mrgreen.gif
Takze...- polecam
icon_wink.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Trochę jakby " luźny" ten farsz, chyba zbyt dużo całych kawałków mięsa a za mało mielonego. Tak mi się wydaje patrząc na zdjęcie. Ja jednak nie wyobrazam sobie zeby farsz tym kurczaku nie był mięsny, owszem dodatki różne wskazane ( ostatnio robiłam z pieczarkami) ale podstawa to mielone mięso z malym dodatkiem watróbki koniecznie
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,752
222
63
Dzięki za wspaniały instruktaż Beatko, a pozostałym za cenne uwagi, tym wazniejsze, że ja dopiero się zabieram do dzieła i to na trupie kaczki. Nie wiem czy odważę się coś tutaj zamieścić. No, do roboty.
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasta79

Member
Sty 29, 2009
74
0
0
Ukłony za Pyszny przepis
anbetung.gif
Bałam sie go luzować ale udało się
fiesgrins.gif
ależ byłam z siebie dumna
icon_smile.gif
kurczak jest niesamowity, mięciutki i ten farsz pyszny!!!! na pewno do powtórki w święta. Pewnie zrobi na wszystkich wrażenie
icon_wink.gif


A tak mi wyszło to cudeńko!!!!!!!!!!!Obraz_003_modified.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_003_modified.jpg
    Obraz_003_modified.jpg
    144.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
moja mama tak sobie PRZYWLASZCZYLA! przepis,ze robila i robila do znudzenia - wiec ja przestalam - ale masz!! robie po dluugiej przerwie bo kurcze az sie zaslinilam!
 

Pietrek

Member
Gru 12, 2009
1
0
0
witam przepis bardzo mnie zainspirował, wczorej 1 raz wyluzowałem kurczaka
icon_smile.gif
myślałem ze to bedzie bardzo trudne lez uporałem sie z nim w godzinke:) dzis zabieram sie za farsz
mam nadzieje ze wyjdzie idealny:)
 

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
i ja też kurczaka mam
banana.gif

siedzi w piekarniku... Rzeczywiście, kupiłam kurczaka a tu prawie prosię, tak też powiedział mąż Caritki
icon_smile.gif

Jutro mam na obiado kolacji gościa dlatego, po powrocie z pracy będzie odgrzany. Nie wiem czy będzie to z korzyścią dla kuraka- jutro pochwalę się.
Też jestem cała dumna, że bez problemu udało się wyciąć kości i nawet nie trwało to zbyt długo. Grunt to dobrze zacząć. Ja zaczynałam od kuperka
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: