Macarons a la pomme caramélisée

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
i koniecznie daj znac!
trzymam kciuki
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Hiena @ 28 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=697524Mam malakser. Tylko on ma strasznie dużą michę jak na tę ilość migdałów. Migdały przy mieleniu zbijał mi w grudy i rozganiał po ściankach. Idę zobaczyć co mi wyjdzie.
Jak będą wysuszone to nie będzie zbijał. One się zachowują wtedy jak piasek - jak się kręcą to fruwają w środku, jak wyłączysz malakser to opadają. Jedynie ten pył trzyma się bliżej ścianki, ale jak go ruszysz palcem to się sypie. Im dłużej się mieli tym pyłu przybywa. A michę malaksera też mam dość dużą. Wysokość 13 cm a średnica 18. Mieliłam 20 dkg chyba...
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Bea puść kciuki. Nie udały mi się. Wyszły gumowe placuszki zamiast ciasteczek.
Tak przypuszczałam, że jednak moze się nie udać, bo mój piekarnik coś ma z niskimi temperaturami. Ani bezy, ani pavlowy, dacquoise czy makaroników nie udało mi się w nim zrobić. Trudno, miałam wielką ochotę na nie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
No coś Ty! Przecież to nie Twoja wina, że mam piekarnik do rzyci. O ile w przypadku pozostałych ciast dogaduję się z nim koncertowo o tyle w ciastach na bazie białek robi mi kuku. Próbuję, testuję w nadziei, że mi kiedyś sprawi niesopdziankę, ale prędzej ja mu ją zrobię wynosząc go na śmietnik.
Nie przejmuj się. Jeszcze wrócę do tego przpeisu. Kiedyś.
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Hiena @ 28 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=697707No coś Ty! Przecież to nie Twoja wina, że mam piekarnik do życi. O ile w przypadku pozostałych ciast dogaduję się z nim koncertowo o tyle w ciastach na bazie białek robi mi kuku. Próbuję, testuję w nadziei, że mi kiedyś sprawi niesopdziankę, ale prędzej ja mu ją zrobię wynosząc na śmietnik.
Nie przejmuj się. Jeszcze wrócę do tego przpeisu. Kiedyś.
bussi.gif
tez mam problemy z piekarnikiem, ale na szczescie nie az takie
i tez mnie czasami trafia
baa.gif
lacze sie w bolu
bussi.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Hiena - a może kup sobie termometr taki który można wstawiac do piekarnika, co ma skalę conajmniej 200 stopni i na jego podstawie pozaznaczaj sobie jakie temperatury które ustawiasz odpowiadają temperaturom rzeczywistym... yyy motam chyba... znaczy ustaw np. 150 stopni w piekarniku i sprawdź termometrem jaką rzeczywistą temperaturę ci pokaże wstawiony do środka termometr. Będziesz wiedziała o ile zwiększyć/zmniejszyć ustawienie by było ok.
Moja znajoma ma taki piekarnik że dziwne temperatury pokazuje, ale ona ma to już opanowane.
 

tess16

Member
Maj 11, 2006
148
0
0
Hieno, nie przejmuj się, następnym razem się udadzą.
Ja swoje migdały przygotowałam następująco: Zalałam wrzątkiem, po kilkunastu minutach (lekko przestygnięte) obrałam i od razu dawałam na ręczniki papierowe (w celu odsączenia). Następnie rozłożyłam je na papier do pieczenia i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 60 st.C + termoobieg na kilka godzin (5-6). Co jakiś czas migdały przemieszałam ręką. Potem zmieliłam w maszynce do orzechów i teraz najważniejsze: wzięłam sitko metalowe (ma bardziej ostre oczka niż plastikowe) i za pomocą łyżki lekko naciskając i przesuwając, przesiałam dwukrotnie. Wg mnie wyszło super, też pierwszy raz robiłam makaroniki. (zdjęcia w tym wątku).
Nie załamuj się i próbuj.
icon_biggrin.gif
Ja przymierzam się do kolejnych (Bea mnie natchnęła), ale teraz piekę na komunię i makaroniki muszą poczekać,
Pozdr. Teresa
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
moje
lecker.gif

100_1542.jpg
100_1538.jpg
100_1541.jpg
i taki za bardzo nasączony ,żeby pokazać ,że są w środku zielone
100_1547.jpg
nie będę ,że nie ma z nimi pracy ,bo jest i ,,trochę" naczyń do mycia też
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • 100_1542.jpg
    100_1542.jpg
    542.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_1538.jpg
    100_1538.jpg
    562.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_1541.jpg
    100_1541.jpg
    726.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_1547.jpg
    100_1547.jpg
    625.8 KB · Wyświetleń: 0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Olcieek maja jedyny w swoim rodzaju smak ,bardzo pyszne są,zielona herbata daje im tak bardzo ekskluzywny smak
Ja najbardziej nabrudziłam kuchnię jak tarłam buraki i pryskałam sokiem ,więc bez tej kosmetyki to by nie było tak strasznie ,a takie zielone też były piękne
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot, sa przesliczne!!!
ja tez sie boje tego pryskania dzisiaj
icon_lol.gif

zaraz sie bede za nie brala
wink.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Margot- rewelacja!
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
icon_redface.gif
dziękuję bardzo
Makaroniki okazały sie takie trudne ,najwięcej pracy było z tym sokiem buraczkowym i najwięcej sprzątania ,chociaż ja wkładałam talerz z makaronikami do pustego zlewozmywaka ,to chociaż ścian nie musiałam ścierać
i jeszcze jedno dziś makaroniki od spodu lekko sie lepią chyba to wina tej konfitury jabłkowej
gruebel_2.gif
Więc chyba przekładać je lepiej niezbyt szybko ,lepiej przed podaniem ,tak z 2-3 godziny
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Bardzo mozliwe, ze to wina konfitury, a moze tez troche za krotko 'schly'? ja te ostatnie zostawilam na kilka dlugich godzin by faktycznie byly jak najbardziej suche
ale najwazniejsze, ze smakuja, prawda?
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38