Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Marg @ 23 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1600070Rosną: jeden: marcepan i żurawina, drugi: orzechy włoskie, muscovado i rum.
A to Ci dopiero makowce
icon_lol.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
U mnie tylko jedna malutka strucelka, co by tradycji stało się zadość, a z reszty zrobiłam przekładaniec z masą makową i orzechowo- migdałową, z musem z fig i wiśniami. Wyszedł fajny; ależ mnie korci, żeby rozkroić i obejrzeć przekrój.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
Joanna @ 23 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1600081U mnie tylko jedna malutka strucelka, co by tradycji stało się zadość, a z reszty zrobiłam przekładaniec z masą makową i orzechowo- migdałową, z musem z fig i wiśniami.
Eksperyment okazał się bardzo udany i na pewno będę go powtarzać.

makowiec_z_wi_niami_i_mas__orzechow_.jpg makowiec_z_wi_niami_i_mas__orzechow_1.jpg

Przekładaniec piekłam w formie 28x28cm (mierzone górą). Rozwałkowałam cztery cieniutkie placki z ciasta (każdy o wadze 200 g). Masę orzechową zrobiłam na oko, z mielonych orzechów włoskich z dodatkiem mielonych migdałów, niewielkiej ilości śmietanki i musu z fig prowansalskich dla właściwej konsystencji. Na jednej z warstw makowych ułożyłam wiśnie pasteryzowane w soku własnym. Jak zwykle dałam więcej bakalii niż w przepisie.
Do masy makowej zamiast rumu (który niespodziewanie wyszedł) dałam amaretto. Zmniejszyłam ilość cukru i w cieście, i w masie makowej.
 

Załączniki

  • makowiec_z_wi_niami_i_mas__orzechow_.jpg
    makowiec_z_wi_niami_i_mas__orzechow_.jpg
    95.2 KB · Wyświetleń: 4
  • makowiec_z_wi_niami_i_mas__orzechow_1.jpg
    makowiec_z_wi_niami_i_mas__orzechow_1.jpg
    81.4 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
Zrobiłam na próbę. Jest pyszny i nawet udało mi się ładnie zawinąć ;) Z porcji zrobiłam 4 sztuki. Wyszły małe ale kształtne, fajne, podobają mi się. Wielkośc akurat na wydanie ;)
Na pewno upiekę na święta
Musze tylko popracować nad lukrem

tu jeszcze ciepły bo nie wytrzymałam :

20161217_213154.jpg

a tu kawałek (połowę) zabrałam dzisiaj do pracy. Lukier popękał
icon_redface.gif


20161219_085922.jpg
 

Załączniki

  • 20161217_213154.jpg
    20161217_213154.jpg
    84.5 KB · Wyświetleń: 6
  • 20161219_085922.jpg
    20161219_085922.jpg
    45.1 KB · Wyświetleń: 6

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,875
216
63
Upiekłam, z gotowej masy Helio, wyszły trzy całkiem długie (ale też i nie za grube) strucle. W każdej pół puszki masy. Na końcach trochę popękały, ale co tam, i tak najlepsze.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
Moje dwie małe strucelki (makowa i orzechowo - figowa) pękły w tym roku koncertowo na samym środku jak keksy czy pierniki.
icon_lol.gif

Musiałam maskować lukrem,skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami.
Nawet wiem, dlaczego pękły - naładowałam za dużo farszu do cieniutko rozwałkowanego ciasta i nie wytrzymało naprężenia.
Ale na pewno będą pyszne, więc się wcale nie stresuję.
icon_smile.gif


EDIT:
Też korzystałam z mielonego maku - matko, jaka to wygoda!
Zalałam go wrzątkiem z czajnika i było po robocie!

EDIT2

strucla_orzechowa.jpg strucla_makowa.jpg
 

Załączniki

  • strucla_makowa.jpg
    strucla_makowa.jpg
    92.5 KB · Wyświetleń: 6
  • strucla_orzechowa.jpg
    strucla_orzechowa.jpg
    86.2 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
icon_smile.gif
nawet nie sądziłam, że to takie łatwe. To mielenie maku takie upierdliwe. A tak to robiąc obiad zrobiłam masę
icon_smile.gif
 

miss.didi

Member
Wrz 15, 2008
29
1
0
.agatka. @ 23 Dec 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1619092
icon_smile.gif
nawet nie sądziłam, że to takie łatwe. To mielenie maku takie upierdliwe. A tak to robiąc obiad zrobiłam masę
icon_smile.gif
Mielony mak to jest mistrzostwo świata
icon_smile.gif
kiedyś ciężko go było dostać, u nas był tylko czasem w realu a teraz już chyba w każdym sklepie (ale w Ludlu najtańszy
daumen.gif
)

W temacie - w tym roku zrobiłam z 3/4 porcji ciasta i połowy maku, 4 sztuki jak zwykle. W końcu mi nie wypłynęły końcami i nie musiałam mrozić pozostałego maku ;) pękły mi 3, ale 2 tak po kryjomu, od spodu
rofl.gif
 

Załączniki

  • DSC_0710.JPG
    5.3 MB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Nie chodzi Wam o masę makową tylko o mielony mak, tak? Dwa dni temu byłam w Lidlu ale nie zwróciłam uwagi na dodatki do ciast.
Dzisiaj upiekłam dwa makowce. Mak dwa razy mieliłam. Co prawda elektryczną maszynką ale czasu to kosztowało.
Iva tak reklamowała, że też taki chciałam
icon_mrgreen.gif

Moje nie pękły, zawinęłam w papier do pieczenia i włożyłam do keksówek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Dzięki agatko
icon_smile.gif
Skorzystam przy najbliższej okazji.
Makowce jeszcze ciepłe ale musiałam dupkę odkroić
icon_wink.gif