.agatka.
Member
- Lis 7, 2008
- 14,687
- 1
- 0
Marg @ 23 Dec 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1600070Rosną: jeden: marcepan i żurawina, drugi: orzechy włoskie, muscovado i rum.A to Ci dopiero makowce
Marg @ 23 Dec 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1600070Rosną: jeden: marcepan i żurawina, drugi: orzechy włoskie, muscovado i rum.A to Ci dopiero makowce
.agatka. @ 23 Dec 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1600080A to Ci dopiero makowceAle w smaku rewelacjaChociaż w te święta nic mi nie smakuje.
Joanna @ 23 Dec 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1600081U mnie tylko jedna malutka strucelka, co by tradycji stało się zadość, a z reszty zrobiłam przekładaniec z masą makową i orzechowo- migdałową, z musem z fig i wiśniami.Eksperyment okazał się bardzo udany i na pewno będę go powtarzać.
Przekładaniec piekłam w formie 28x28cm (mierzone górą). Rozwałkowałam cztery cieniutkie placki z ciasta (każdy o wadze 200 g). Masę orzechową zrobiłam na oko, z mielonych orzechów włoskich z dodatkiem mielonych migdałów, niewielkiej ilości śmietanki i musu z fig prowansalskich dla właściwej konsystencji. Na jednej z warstw makowych ułożyłam wiśnie pasteryzowane w soku własnym. Jak zwykle dałam więcej bakalii niż w przepisie.
Do masy makowej zamiast rumu (który niespodziewanie wyszedł) dałam amaretto. Zmniejszyłam ilość cukru i w cieście, i w masie makowej.
Joanna @ 27 Dec 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1600217Eksperyment okazał się bardzo udany i na pewno będę go powtarzać.Podziwiam!
Joanna @ 27 Dec 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1600217Eksperyment okazał się bardzo udany i na pewno będę go powtarzać.
Przekładaniec piekłam w formie 28x28cm.Przekładaniec vel pakowaniec w twoim wydaniu Joanno prezentuje sie zjawiskowo.
.agatka. @ 23 Dec 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1619092nawet nie sądziłam, że to takie łatwe. To mielenie maku takie upierdliwe. A tak to robiąc obiad zrobiłam masęMielony mak to jest mistrzostwo światakiedyś ciężko go było dostać, u nas był tylko czasem w realu a teraz już chyba w każdym sklepie (ale w Ludlu najtańszy)
W temacie - w tym roku zrobiłam z 3/4 porcji ciasta i połowy maku, 4 sztuki jak zwykle. W końcu mi nie wypłynęły końcami i nie musiałam mrozić pozostałego maku pękły mi 3, ale 2 tak po kryjomu, od spodu
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia