Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

AGA2312

Member
Lip 3, 2011
26
0
0
Dziewczyny będę próbować-mam nadzieję że wyjdzie.

Tegoroczne świąteczne wypieki były ok,ale dekorowanie ich to katorga.Już nie raz rozpuszczałam gorzką lub mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i tą gorącą czekoladą malowałam keksy,pierniki--a w tym roku to 6 czekolad poszło do kosza. Jak czekolada się rozpuściła to ściągałam z palnika i od razu zaczęła mi gęstnieć-zrobiła się gęsta ścięta klucha.Nigdy nie miałam problemu z czekoladą i nigdy mi się tak nie stało więc nie mam pojęcia co mogło być przyczyną.

Więc podsumowując- tegoroczne wykończenie ciast szło jak po grudzie...trudno i szkoda bo je się też oczami
lecker.gif
ale za to w smaku były super
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
W życiu nie wyrzuciłam czekolady, choć też mi się nie raz robiło coś podobnego. Zawsze walczę do skutku!
icon_smile.gif

Po pierwsze - trzeba ją roztapiać na parze, z dodatkiem łyżki masła, śmietanki lub mleka.
Po drugie - trzeba zdjąć z nad ognia odpowiednio wcześnie, gdy kostki są wyraźnie miękkie i mieszać, aż do ich całkowitego roztopienia. Nie można czekać z tym do czasu, aż się cała roztopi, bo można ją przegrzać.
Trzeba mieć też pod ręką cukier puder, mleko/ śmietankę oraz kakao/kostki czekolady i regulować nimi gęstość polewy.
Jeśli czekolada jest za gęsta, dodajesz płyny, jeśli z nimi przedobrzysz - kakao czy czekoladę.
Gwarantuję Ci, że żadnej czekolady już nie wyrzucisz.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AGA2312

Member
Lip 3, 2011
26
0
0
Czekoladę rozpuszczałam z masłem i to nie jeden raz-i nigdy nie miałam z nią problemu.Nie mam pojęcia co mogło być przyczyną a rozpuszczałam czekolady różnych producentów,po niepowodzeniu chciałam zrobić polewę samodzielnie ale niestety ten sam efekt.Może przyczyną były odwiedziny ,,cioci,, która nawiedza nas co miesiąc.
A może chodziło o to że zależało mi aby ciasta ,,wyglądały wystawnie,, bo jak jadę w odwiedziny to zawsze obdarowuję rodzinkę nimi.
Ciasta kruche i biszkopty przygotowywałam dzień wcześniej i były ok.

A czasami jest tak że jak się piecze jakieś ciacho na niedzielę to wyjdzie super a jak człowiek ma imprezę,gości to chochlik siedzi w piekarniku i dokazuje
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
No pewnie, że się tak zdarza, ale ja zawsze walczę z taką oporną materią, aż się podda.
icon_wink.gif
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Moje świąteczne makowce już zrobione. wyszło mi...7 sztuk, bo z podwójnej porcji robiłam. Piątka już upieczona i wystudzona, a dwa ostatnie w trakcie pieczenia. Ciekawe tylko gdzie ja je teraz zmieszczę, bo w zamrażalniku zalegają już pierogi z kapustą i grzybami, i ruskie też?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
Nadaje się jak najbardziej. Wykorzystałam je kiedyś z powodzeniem do przekładanego (warstwowego ) makowca pieczonego w blaszce.
Może i w tym roku taki zrobię dla odmiany? Zwłaszcza, że mam nową kwadratową blaszkę do przetestowania...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
A mnie bardzo kusi, zapomniane już niestety, staropolskie świąteczne ciasto przekładaniec. Można je robić w blaszce albo zawijać jak strucle makowe. Jak się nie wyrobię na święta to zrobię na NR. Przepis mam z książki Ochorowicz - Monatowej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
Napisz coś więcej o tym cieście - to drożdżowe przekładane bakaliami?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Joanna @ 18 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1599564Napisz coś więcej o tym cieście - to drożdżowe przekładane bakaliami?
Tak, to drożdżowe ciasto warstwowe, przekładane masą orzechową, migdałową, osuszonymi konfiturami różnymi (wiśnie, morele, renklody, różę, która ponoć jest najsmaczniejsza w cieście, melon ananas i inne; tak pisze Monatowa). Do tego jeszcze skórka pomarańczowa i cykata. Krótko mówiąc "na bogato" jak to drzewiej bywało
icon_mrgreen.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Maraa @ 18 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1599567Tak, to drożdżowe ciasto warstwowe, przekładane masą orzechową, migdałową, osuszonymi konfiturami różnymi (wiśnie, morele, renklody, różę, która ponoć jest najsmaczniejsza w cieście, melon ananas i inne; tak pisze Monatowa). Do tego jeszcze skórka pomarańczowa i cykata. Krótko mówiąc "na bogato" jak to drzewiej bywało
icon_mrgreen.gif
Ja z jakieś gazety gdzieś mam przepis na to ciasto i jeszcze kazali całe lato robić różne konfitury min.z róży tartej, ogórków i cukinii chyba i nazywa się u tej Pani co podała przepis to ciacho pakowaniec , muszę odszukać ten przepis , chyba nie wyrzuciłam , bym zrobiła za rok (no bo tych ogórków i cukinii nie mam)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
Maraa @ 18 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1599567Tak, to drożdżowe ciasto warstwowe, przekładane masą orzechową, migdałową, osuszonymi konfiturami różnymi (wiśnie, morele, renklody, różę, która ponoć jest najsmaczniejsza w cieście, melon ananas i inne; tak pisze Monatowa). Do tego jeszcze skórka pomarańczowa i cykata. Krótko mówiąc "na bogato" jak to drzewiej bywało
icon_mrgreen.gif
Nie dziwię się, że Cię kusi, bo i mnie zaczęło, choć z zalecanych konfitur mam tylko wiśnie i różę.
icon_smile.gif



EDIT:
Margot, wiedziałam, że i Ciebie tu spotkam.
icon_mrgreen.gif

To co, robimy w lecie te konfitury na przyszłoroczne święta?
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Joanna @ 18 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1599572Nie dziwię się, że Cię kusi, bo i mnie zaczęło, choć z zalecanych konfitur mam tylko wiśnie i różę.
icon_smile.gif



EDIT:
Margot, wiedziałam, że i Ciebie tu spotkam.
icon_mrgreen.gif

To co, robimy w lecie te konfitury na przyszłoroczne święta?
icon_smile.gif
Ja w przerwie poszukam przepis(Joasiu trzymaj kciuki ,żebym to odszukała bo chyba jeszcze z ubiegłego wieku przepis
icon_mrgreen.gif
) i wklepie w niewypróbowanych
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Margot @ 18 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1599569Ja z jakieś gazety gdzieś mam przepis na to ciasto i jeszcze kazali całe lato robić różne konfitury min.z róży tartej, ogórków i cukinii chyba i nazywa się u tej Pani co podała przepis to ciacho pakowaniec , muszę odszukać ten przepis , chyba nie wyrzuciłam , bym zrobiła za rok (no bo tych ogórków i cukinii nie mam)
Też spotkałam się z tą drugą nazwą tego ciasta( pakowaniec). Margot, a ten przepis z ogórkami i cukinią to pewnie powstał w PRL-u, bo kto wtedy miał dostęp do melona albo ananasa?
icon_smile.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
Mam jedną i drugą.
zahnlos.gif

Ale na hasło - konfitura z róży nasuwa mi się odpowiedź - z płatków.
icon_smile.gif



EDIT:
Siedzę właśnie i łupię orzechy z myślą o śledziach i makowcu, to mogę jeszcze dołupać na przekładaniec....
fiesgrins.gif

 
Ostatnią edycję dokonał moderator: