Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Nie sądzę żeby to rum spowodował, że masa stała się płynna. Wszak 50 ml to nie więcej jak 3-4 łyżki. Winę zrzuciłabym raczej na niezbyt dokładnie ubite jajka.
Nigdy mi masa makowa nie popłynęła, ale u mnie zawsze białka ubijane są do momentu, aż staną się szkliste i bardzo sztywne, jak na bezy (ubijam do momentu, aż ubijać się już nie da. Mikserem.)

Joolyon

Member
Lis 11, 2010
215
0
0
Agatko, tak samo ubijałem białka. Ubijam, aż trzymają się dna, co widziałem w tv. Już bardziej sztywnie się nie da. Masa nie lała się dosłownie, ale była rzadka. I była też dobrze wygotowana i odsączona. Jednak czułem, że to "uwodnienie" jej jest krytyczne i gdyby jeszcze kropelka, to... no nie wiem.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Joolyon @ 23 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1065804Mam pytanie o alkohol w cieście. Wczoraj, po dodaniu żółtek i białek do maku, jak mówi Słowo, oraz 50ml rumu, masa zrobiła się półpłynna. I w porzo. Jeszcze dało się ją nałożyć na ciasto. Jednak, po upieczeniu, rumu wcale nie czuję. A nie był to polski wyrób, tylko oryginalne (bo z Karaibów), kubańskie Bacardi Black. Gdyby dodać go więcej, masa makowa byłaby bardzo płynna i pewnie trudno byłoby zawinąć strudel. Może dodać go do ciasta?
Upieczony biszkopt wystarczyło nasączyć kilkoma łyżkami rumu, żeby placek pysznie smakował, ale z makowaca wyparował podczas pieczenia. Jest jakiś inny moment, lepszy niż mówi przepis, na dodanie gorzały? Macie, Panie, jakieś doświadczenia w tym względzie?
Zrobić lukier rumowo-cytrynowy
lecker.gif

Joolyon

Member
Lis 11, 2010
215
0
0
Rozmawiałem właśnie z sąsiadką, a że problem stale mnie nurtuje, spytałem ją o zdanie. Według niej, jest błąd w przepisie. Nie gotuje maku, tylko go parzy i nie roztapia masła, tylko uciera z cukrem.
Ja bym się nie ośmielił wytykać błędu, ale ona, doświadczona gospodyni jest i na nią się powołuję.
Zrobię ten lukier, Kasza, bo jeszcze nie ma, ale szkoda będzie każdego okrucha, który spadnie na podłogę.
icon_mrgreen.gif

basik6

Member
Gru 29, 2008
87
0
6
Upiekłam makowca i ja...niebo w gębie przed chwilunią go spróbowałam..nie wiem jak wytrzymam do wigilii. Tak pysznego makowca własnej roboty to nigdy jeszcze nie jadłam. Nic nie pękło, nie wypłynęło, zawija sie cudnie...dziekuję za przepis...

mdz

Member
Sty 29, 2010
24
0
0
od 2 tygodni szykowałam sobie świąteczne przepisy na ciasta, no i ostatecznie padło na makowce z tego tutaj zamieszczonego
icon_smile.gif

3 piękne kształtne makowczyki upieczone!
lecker.gif
co prawda mało piekarnika nie rozsadziły, tak wzdłuż porosły ;) ale tak to jest, jak się ma jakiś dziwnie mały, niewymiarowy piekarnik..
czy smaczne, za chwilkę się okaże - jak podstygną.
jutro wstawię zdjęcia, dzisiaj już ciemno więc nie będą się ładnie prezentować...
no i właśnie, zastanawiam się kiedy ten papier zdjąć...
icon_rolleyes.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Joolyon @ 23 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1065894Rozmawiałem właśnie z sąsiadką, a że problem stale mnie nurtuje, spytałem ją o zdanie. Według niej, jest błąd w przepisie. Nie gotuje maku, tylko go parzy i nie roztapia masła, tylko uciera z cukrem.
Ja bym się nie ośmielił wytykać błędu, ale ona, doświadczona gospodyni jest i na nią się powołuję.
Zrobię ten lukier, Kasza, bo jeszcze nie ma, ale szkoda będzie każdego okrucha, który spadnie na podłogę.
icon_mrgreen.gif
Hy hyy
icon_lol.gif
Smacznego
icon_lol.gif

mdz @ 23 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1065957od 2 tygodni szykowałam sobie świąteczne przepisy na ciasta, no i ostatecznie padło na makowce z tego tutaj zamieszczonego
icon_smile.gif

3 piękne kształtne makowczyki upieczone!
lecker.gif
co prawda mało piekarnika nie rozsadziły, tak wzdłuż porosły ;) ale tak to jest, jak się ma jakiś dziwnie mały, niewymiarowy piekarnik..
czy smaczne, za chwilkę się okaże - jak podstygną.
jutro wstawię zdjęcia, dzisiaj już ciemno więc nie będą się ładnie prezentować...
no i właśnie, zastanawiam się kiedy ten papier zdjąć...
icon_rolleyes.gif
Po wyjęciu z pieca, szybko szybko bo się zaparują
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Moje właśnie konkursowo popękały
icon_razz.gif
Pamiętam, że w ubiegłym roku wykombinowałam, co zrobić, żeby nie pękały, ale zdążyłam zapomnieć, co to było.
Ale i tak pachną obłędnie
icon_smile.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Izolda @ 23 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1066064Nie, nie, bo mogą się rozjechać, ja ściągam jak wystygną.
No właśnie to pytanie mnie nurtuje. Pytałam juz wcześniej. Wtym roku moje wyszłu pieknie!!!
Al chyba za wczesnie rozcięłam papier (troche z głupoty bo chciałam jak najszybciej je obaczyć
dump.gif
) i troczę zklapciały.
Muszę sobie zapisać żeby nerwy w konserwy i poczekać troszkę.
icon_mrgreen.gif

Wesołych Świąt wszystkim!!!!!!!!!!!!!
Makowce są to i święta też!!
icon_mrgreen.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
nie wiem czemu ale masy mi zostało jeszcze na co najmniej 4 makowce
rofl.gif

Wyjęłam teraz z pieca trzy wielkoludy, tak urosły żę się do piecowych ścianek przykleiły, bo oczywiście odwrotnie blachę wstawiła, i przykleiły się do bocznych ścianek
rofl.gif

Czy ta masa wasza też jest tak potwornie słodka?!
To co zostało częściowo zjedliśmy z łazankami i ledwo odrobinę w siebie wcisnęłam
rofl.gif
a przecież jestem słodka idiotka
wmann.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

mdz

Member
Sty 29, 2010
24
0
0
No to już świątecznie - pierwszy makowiec w moim życiu wyszedł, jak widać na załączonym obrazku.... ;) Swoją niebywałą urodą zasłużył na półgodzinną sesję zdjęciową ;)

Wesołych świąt!

Załączniki

• makowiec.jpg
    makowiec.jpg
    530.3 KB · Wyświetleń: 1

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
mdz pięknie, ja nie potrafiłam napakować dużo maku, podczas zwijania rolad zawsze mi wszystko się bokami i przodem wymyka,

Makowczyki przeleżały przez noc, już nie są takie słodkie, jeden już zjedliśmy
rofl.gif
z cytrynowym lukrem pyszny był
lecker.gif
reszta poszła do rodziców żeby nas nie kusiły
fiesgrins.gif

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Melduję posłusznie, że ja też się odważyłam, a były to moje pierwsze makowce w życiu, [bo do tej pory mama zawsze piekła makowce]. Oczywiście nie uniknęłam błędów, bo dałam za mało masy makowej i nieco mizerne te moje makowce, a poza tym za długie je zrobiłam i ledwo zmieściły się w piekarniku. W smaku rzeczywiście są pyszne, ale pewnie byłyby lepsze, gdyby maku bylo więcej. Ale następnym razem będę juz wiedziała co i jak. Dziękuje za przepis.

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
U nas też są makowce. Nie wiem jednak, co się stało, ale ciasto było tak luźne, że niemolżlwe było łądne uformowanie strucli. Są zatem niefotogeniczne, ale bardzo smaczne.

P.S. mdz - zdjęcie jak z magazynu kulinarnego, przeapetyczne;-)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy